dinsdag 3 september 2013

Het Bovenwater

Dode vis in de erwtensoep
Sinds de bouw van woningen op strekdammen aan het Bovenwater, is de kwaliteit van het water flink achteruit gehold. Het water wordt al vroeg in de zomer groen van kleur,  ongewenste waterplanten groeien welig en elk jaar is sprake van blauwalg. Blauwalg is geen plantje of zo, maar een gevaarlijke bacterie.
Het komt mij daarom vreemd over wanneer gesteld wordt, dat men in geval van aanwezigheid van de bacterie wel mag windsurfen op het Bovenwater, maar niet mag zwemmen. Onzin!
De visstand is ook tot bijna nul gedaald. Alleen de taaie karper weet zich nog staande te houden. De tijd dat men veel witvis kon vangen en de snoek en baars volop aanwezig waren is allang geweest.
Er is tot op heden veel gedaan om de kwaliteit van het water van het Bovenwater te verbeteren. Tot het aanleggen van een pomp die water uit het Markermeer in het Bovenwater inbrengt toe. Maar sommige ingrepen hebben ook een negatieve uitwerking. Zoals het maaien. Na het maaien blijft veel maaisel in het water en ligt daar weg te rotten. Bewoners hebben zich daar jarenlang over beklaagd. Inmiddels is daar ook iets op gevonden : een speciale maaiboot die de troep zelf opruimt. Een genie die op dat idee gekomen is? Je rommel opruimen na een klus lijkt mij heel normaal. De ingrepen komen bij mij over als symptoom bestrijding.De feitelijke oorzaken van de verstoring van het watermilieu krijgen nog steeds geen aandacht.
In de hele aanpak mis ik nog steeds de situatie zoals ie was voor het bouwrijp maken van de grond in en rond het water, waarin vooral de (later verwijderde) rietkragen een grote waterzuiverende rol speelden. En wat de bestrijding van de blauwalg betreft : het is algemeen bekend dat een bepaalde mosselsoort een goede natuurlijke remedie is tegen blauwalg.