maandag 2 september 2013

Goedkoop tanken


Zondag ben ik conform mijn agenda naar de stad Roosendaal gereden. Dit keer met de auto. De tank was half vol (voor anderen half leeg) en dat heb ik bewust zo gelaten. Want op nog geen 8 km afstand van mijn bestemming kon ik over de grens in het Belgische Essen tanken. Bij dat tankstation tank ik wel meer als ik op familiebezoek ben in het Brabantse. Het probleem is, dat ik daar alleen met een cash automaat aan de gang kon. Bij dat onbemande tankstation kan ook gepind worden, maar met slechts één soort bankpas en die bezit ik niet.
Maar cash tanken heeft ook een voordeel : je leert bij een bepaalde meterstand van de brandstofvoorraad het aantal benodigde liters inschatten en deze met de literprijs om te rekenen naar het benodigd bedrag. En omdat je alleen bankbiljetten kunt invoeren moet het bedrag keurig afgerond worden. Een soort roulette wie niet goed kan inschatten en rekenen. Tanken blijft dus een gok.
Bij het tankstation aangekomen reed ik gewoonte getrouw naar de zuil voor contante betaling. Toen ik uitgetapt was, kwam een man aanlopen. Hij groette mij beleefd en vertelde dat ik ook met een willekeurige bankpas kon betalen. Dat was een paar cent goedkoper dan bij de cashzuil. Goedkoper? Ik reed de auto naar de nieuwe zuil en zag inderdaad een iets lagere prijs : 1, 625 euro voor een liter benzine! Onderweg langs de snelwegen zag ik prijzen tot over de 1,80!
Met het tanken in Essen begon voor mij het feest al. Al was het wel vreemd om het hele gebeuren in gewoon Nederlands mee te maken.
Niet veel later arriveerde ik op mijn bestemming om daar mijn zowaar Sjaak en de familie te feliciteren. Ze hadden mij zowaar gemist. Maar ja, ik had niet begrepen dat er sprake zou zijn van een soort georganiseerd feest. Aan de andere kant was het wel een Brabantse koffietafel waarvoor ik was uitgenodigd. Ik had beter kunnen weten. Al met al was het erg gezellig. Omdat er al iemand rondliep met een professioneel ogend fototoestel, heb ik zelf geen foto's gemaakt. Ik wacht de foto's maar af.