vrijdag 20 januari 2012

Genealogie familie (von) Sebo -1-

Luitenant Kapitein Detlef von Sebo
Omdat velen het jammer vonden dat de berichten over de oorsprong van de familie Sebo verdwenen zijn, heb ik besloten ze opnieuw te publiceren. De afgelopen periode ben ik op zoek gegaan naar de informatie, die ik verzameld had en de boel weer op een rij gezet. Hier en daar heb ik zaken bijna letterlijk overgenomen uit oude registraties waaronder die van de Nederlandsche Leeuw, een tijdschrift op het gebied van genealogie en heraldiek, dat sinds 1883 verscheen. Ik heb uiteraard ook gegoogled en geprobeerd wat Duitse historische gegevens te vinden. De teksten die ik vond waren wat lastig te lezen, vanwege het oude lettertype. Dat heb ik ooit op school moeten leren lezen, maar dat is al weer zo lang geleden. Toch is het behoorlijk spannend om opeens de naam Sebo te zien verschijnen.

Algemeen.

De naam Sebo is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan, nadat een Hongaarse soldaat genaamd Szabo, in dienst van het Spaanse leger (Alva, 80 jarige oorlog), zich in de omgeving van Hannover (Duitsland) vestigde. Nadien is de naam van Szabo ( in Hongarije verbonden aan het vak / de gilde kleermaker) veranderd in Sebo. Het geslacht Sebo heeft een militaire en een administratieve achtergrond. Niet alleen in Europa, ook in Amerika zijn gevallen bekend waarin de naam Szabo gewijzigd is in Sebo.

Johan Jobst Sebo,geboren 16??. Militaire loopbaan :  8 Aug. 1689 kapitein-luitenant, in het regiment Herleville, 27 Dec. 1695 kapitein in het regiment von Weyhe, na 1705 majoor, 14 Oct. 1709 Iuitenant-kolonel, 8 Juli 1720 kolonel in het regiment 5b. Overleden te Stade in 1729. Hij was gehuwd met Eleonore Christina Andrae, die na zijn overlijden hertrouwde met den luitenant-generaal G.E. von Middachten.

Uit het huwelijk van J. J. Sebo en E. C. Andrae : Detlef von*)  Sebo, die geboren werd te Stade of Buxtehude, dan wel te Horneburg of Bremervörde omstreeks 1722. In 1739 trad hij in dienst van het Hannoversche leger (infanterie);  op 17 Sept. 1741 werd hij vaandrig, op 28 Sept. 1746 luitenant en op 4 Oct. 1757 kapitein-luitenant. Bij zijn benoeming tot kapitein op 19 Dec. 1758 werd hij van het regiment 5a naar dat van 7a overgeplaatst. Hij huwde omstreeks Aug. 1753  tegen de wens van zijn moeder en het verbod van zijn chef, kolonel Von Grote, in het buitenland heimelijk met Lucia Dorothea Prediger, vermoedelijk geboren te Verden. Voor dit feit stond hij voor de krijgsraad terecht, die hem bij vonnis van 18 Aug. 1753 tot ontslag uit het leger veroordeelde. Echter, het vonnis werd door Koning George 11**) in een lichte straf gewijzigd.
Detlef von Sebo werd in 1773 gepensioneerd en bleef te Hameln wonen alwaar  hij in 1779 overleed, bij zijn dood zeven kinderen nalatende, die aanvankelijk bij hun grootmoeder te Verden  verbleven. Over zijne nalatenschap ontstond een langdurig proces, dat later geregeld werd, waarbij elk der zes in 1799 nog in leven zijnde kinderen 26 Reichstaler, 25 Groschen en 3 Pfennig uitbetaald kreeg.

*) waarschijnlijk is zijn vader, J.J. Sebo, vlak voor zijn pensionering in de adel verheven vanwege zijn militaire verdiensten. Het kan ook zijn, dat Detlef in de adel verheven werd vanwege zijn verdiensten. Het was een gebruikelijk iets in die tijdsperiode in het Hannoverse leger. Registraties hiervan zijn mij niet bekend.

**) De Engelse koning George II werd geboren op 10 november 1683 als Georg August van Hannover. Hij was de zoon van George Lodewijk, in die tijd de erfprins van het Keurvorstendom Hannover, en van Sophia Dorothea van Celle. Koningin Anna van Groot-Brittannië, die in 1702 koningin was geworden, gaf George in 1705 de Britse nationaliteit.