vrijdag 6 januari 2012

Discussie rond de Batavia

Willem Vos, de bouwer van de Batavia, en zijn zoon Jan, de mastenmaker, hebben vorig jaar al gewaarschuwd voor de slechte conditie van het VOC (Vos' Ongeëvenaarde Creatie) -schip. In een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken maken zij melding dat het schip aan het aftakelen is. Volgens de bouwers kan de Batavia breken. De Batavia heeft sinds de tewaterlating onafgebroken in zoet water gelegen zonder ooit te zijn geïnspecteerd. Uit historisch onderzoek is hen gebleken, dat in de hoogtijdagen van de VOC dergelijke schepen na 15 jaar uit de vaart werden genomen. De Batavia is ouder.
Net als zijn vader heeft zoon Jan geen bemoeienis meer met de werf. Hij werd in 2005 weggestuurd na een conflict. Ook vader Willem is met ruzie vertrokken. Dat is de reden de bouwers een brief naar Den Haag hebben gestuurd..
Volgens Jan had de Bataviawerf de schade aan mast kunnen voorkomen. Ten eerste omdat er bij de tv-toren al zeven jaar twee nieuwe masten liggen. Een grote mast en een fokkenmast. De grote mast is ruim twintig jaar geleden geplaatst en is nooit vervangen.
De grote mast stond van origine een beetje achterover. Zo hoort het volgens de bouwers : "Dan vangt de fokkenmast meer wind." Een adviseur van het Rijksmuseum kwam een bakkie doen en zei : "Hé, de masten staan scheef!" De werf heeft toen de masten rechtgezet. Was dat niet gebeurd dan had de grote mast steviger gestaan en was ie misschien niet gescheurd, zegt Vos nu. Hij denkt dat de mast is krom getrokken door de voorstag in combinatie met de harde wind.