maandag 9 januari 2012

Aan de erwtensoep

Afgelopen weekend heb ik een grote pan erwtensoep gemaakt. Ik vind het altijd leuk om elke keer weer wat te experimenteren. Ik heb het liefst vleeskrabbetjes in de soep. Die snijd ik in 'hapklare' stukken en kook ze in ruim water met een blokje bouillon tot ze zo goed als gaar zijn. Ik haal de krabbetjes (hamlappen, karbonades en/of speklappen kan ook) eruit en doe de spliterwten erin. Terwijl de erwten staan te koken (af en toe roeren), ben ik begonnen met het uitbakken van spekblokjes in een koekenpan. Toen ze bijna klaar waren heb ik een hele gesnipperde ui, een fijn gemalen pepertje(rawit*) en een mespunt trassi erbij gedaan. Tussendoor maak ik de groente (prei, wortel, wat selderij) schoon en snij ze. Uiteraard is de knolselderij het belangrijkste ingrediënt. Die schil ik (lastig met al die rare bulten en gaten) en snij ik in blokjes. Als de erwten bijna tot soep gekookt zijn, voeg ik het vlees, de gesneden knolselderij en (soep)groenten en de uitgebakken spekjes met uit toe. En niet te vergeten de in plakjes gesneden rookworst! Dan gaat er nog wat gemalen kruidnagel bij (echt een snufje anders drukt het de smaak van de andere ingrediënten helemaal weg!), peper, knoflookpoeder en Maggi (smaakt lekkerder dan gewoon zout). Al met al heb ik bijna drie liter flink gevulde erwtensoep gemaakt. Het meeste ligt inmiddels in bakjes in de vrieskast. Een klein pannetje (foto) is voor de komende dagen.
*) om de soep wat pittig te maken.