donderdag 3 oktober 2013

Leiden viert 3 oktober

Kijken naar de optocht
Als geboren en getogen Leiderdorper weet ik dat 3 oktober een bijzondere dag is. Dan wordt Leidens Ontzet gevierd. De dag dat de stad eindelijk bevrijd werd van de Spaanse overheerser. Het betrof een tweede beleg van de stad. Het stadsbestuur had na het eerste verzuimd maatregelen te treffen, of was aan het bezuinigen op de defensie. De stad is altijd een bolwerk geweest van rode rakkers, met alle gevolgen van dien. En dus ook een tweede beleg. Honger en pest sloegen genadeloos toe. De burgemeester bood zelfs zichzelf aan ter consumptie, maar rooie rakkers zijn (helaas?) geen kannibalen. De stad kent wel de meeste afhakers op MBO niveau van heel Nederland. Maar ach, die kunnen nog altijd de lokale politiek in.
Toen bekend werd dat men de boel onder water wilde zetten, namen de Spanjaarden de benen.
In een verlaten kampement schreeuwde de jonge Leienaar Cornelis Joppensz : "Teeringg!! Kèikeris, vretûh!!" Of Leidse woorden van gelijke strekking. Wortels, vlees, uien en aardappels in een pot boven een smeulend houtvuur. In de ochtend van den 3e October 1574 trokken de Geuzen de stad binnen en deelden haring en wittebrood uit aan de uitgehongerde Leienaren. O ja dan? Ja jûh!
Het feest begint al op 2 oktober. Dan is er de taptoe.  De volgende dag zijn ook de meeste bewoners van Leiderdorp vrij. De scholen zijn die dag gesloten. Op naar Leiden!
In mijn jeugd was algemeen bekend dat veel Leienaren (Leidse Glibbers kan ook) een jaar lang spaarden om op drie oktober hun geld te verbrassen. Ze liepen met dikke beurzen over de markten, kermissen en bezochten menig café. Het was natuurlijk ook wel link om zoveel geld bij je te hebben, want voor je het wist had je te maken met een typische Leids crimineel fenomeen : de roowwoowerwal.