vrijdag 11 oktober 2013

KNRM Lelystad

Helaas kon ik er afgelopen zaterdag, 5 oktober, niet bij aanwezig zijn, toen het KNRM station hier in Lelystad officieel in gebruik werd genomen. Het is al weer zo'n twee jaar geleden dat ik de introductiebijeenkomst rond de komst van het station bijwoonde. Die werd toen in het pand van de brandweer gehouden.
De bouw van het boothuis is mede mogelijk gemaakt door een nalatenschap. Wijlen mevrouw Braal heeft als erfgenamen twee organisaties benoemd, waaraan ze goede herinneringen heeft : het Leger des Heils en de KNRM. Beide zag ze aan het werk tijdens de watersnoodramp in Zeeland in 1953. Voorwaarde was wel dat het een 'tastbare bestemming' moest krijgen. De tastbare bestemming is dus het boothuis hier in de Bataviahaven in Lelystad geworden. Het boothuis heeft de naam Boothuis Jan de Braal gekregen, genoemd naar de overleden echtgenoot van mevrouw Braal.
In augustus van dit jaar werd o.a. van de reddingboot voor Lelystad kostbare apparatuur gestolen ter waarde van ongeveer 17.000 euro. De boot lag toen nog in Volendam. Door de diefstal werd de aflevering van de reddingboot uitgesteld. Sinds afgelopen zaterdag is de KNRM officieel operationeel vanuit Lelystad. Het boothuis ziet er gelikt uit.