vrijdag 4 oktober 2013

De wasmachine doet het weer

De wasmachine doet de laatste tijd wat raar. Op het display staat soms de foutcode E-6 vermeld. De ene keer start ie gewoon weer na een herstart, de andere keer vertikt ie het, om het een dag later weer wel te doen. Op het www las ik dat de foutcode te maken kan hebben met versleten koolborstels. Al waren de reactie op het forum divers. Van "hij doet het weer" tot "toch maar een nieuwe kopen".  Mijn hart maakte niettemin een sprongetje, want voor mij betekent het dat ik weer mag prutsen. Ik weet waar die dingen zitten, bij de motor, en de functie ervan. Ik heb ze weleens vervangen van een startmotor, een locomotiefje en een stofzuiger. Dus ik heb de waspatiënte maar even op haar kant gelegd. Hoewel ik vooraf de stekker eruit had gehaald en de kraan gesloten en de beide aan- en afvoerslangen had losgekoppeld en de uiteinden in een teiltje had gelegd, ging het niet helemaal goed. Door het kantelen schoot de afvoerslang uit het teiltje en gutste water over de zoldervloer, alsof haar vliezen waren gebroken. Ik had weliswaar een dweiltje voorhanden, maar dat was moeilijk te grijpen met zo'n zware machine die helemaal schuin hing. Grrr! Dus ik heb dat witgoedding weer rechtop gezet en de boel droog gedweild. Toen weer op haar kant gelegd. Dit keer zonder zondvloed.
Bij de motor zag ik de twee houders, waar de koolborstels in moesten zitten. Met een torax schroevendraaier waren ze in no time los. De beide stiften zaten stroef vast in de houder. Ik heb ze met de compressor schoon geblazen en met een doek afgenomen. Ook de koperen krans van de motor heb ik schoongemaakt. Na die wellness behandeling gleden de borstels weer vlotjes op en neer in de houders. Daarna heb ik ze weer gemonteerd en de machine weer overeind gezet. Poeh poeh, wat een gesjouw. Vervolgens heb ik de slangen weer geplaatst en de kraan opengedraaid. Als laatste heb ik de stekker in de contactdoos gepropt. Nu kwam het  'moment suprème'!
In eerste instantie bleef het water stromen. Ik heb toen het programma gestopt en de kraan dichtgedraaid. Daarna heb ik het centrifugeer-programma gestart. Dat heb ik helemaal laten afwerken. Toen, na een stop van 5 minuten, heb ik het gewone wasprogramma geselecteerd en gestart. En.... hij doet het weer! Inmiddels draait de was al bijna drie kwartier. En het ziet ernaar uit dat het probleem opgelost is. Mocht er komende periode een wasmachine bij mij voor de deur op straat staan, dan is het toch anders gelopen.