maandag 1 juli 2013

Goed gereedschap

Brrrt! Los. Brrrrt! Vast.
Vanmorgen was ik weer eens tussen de fietsen. Nieuwe fietsen rijklaar maken. Niet alleen de benodigde kennis is handig, ook het bijbehorend gereedschap. Goed gereedschap is het halve werk. Dat merkte ik ook 's middags, toen ik wederom de koppeling van de Honda demonteerde. Ik had overigens eerst de was opgehangen. Tijdens dat klusje viel me iets raars op.Ik gebruik gekleurde wasknijpers, die in een emmertje liggen. Om een of andere duistere reden, zoek ik telkens twee knijpers van dezelfde kleur! Idioot hè?
De luchtsleutel van Ben is een verdomd handig ding. Brrrrt! en los is de boel. Tijdens mijn vakantie waren de stalen koppelingsplaten bezorgd. Ik had nog stiekem gehoopt de klus voor mijn vertrek te kunnen afhandelen, maar de platen kwamen een dag later. De frictieplaten had ik al vernieuwd.
Ik raakte tijdens het sleutelen toch weer even de clutch kwijt. Ik had zitten knoeien met de volgorde van de onderdelen. Het duurde een half uur voordat ik weer een zeer helder moment kreeg. Die kreeg ik gelijk met het idee om mezelf even voor mijn kop te slaan. Vanwege mijn verstrooidheid. In de huiskamer las ik het werkplaatshandboek voor de juiste volgorden, maar op weg naar de garage (nog geen 10 meter verder) gooide ik die toch weer door elkaar. Ik heb drie keer heen en weer gelopen. Zoals gezegd had ik die handige luchtsleutel, dus de koppeling voor de zoveelste keer demonteren was niet echt een probleem. Maar nu zit ie er weer echt goed op. Alles dus nieuw : de frictie- en de stalenplaten. Morgenochtend ga ik hem testen.  Als die dan nog slipt, dan....