vrijdag 5 juli 2013

Andere tijden


Er staan veel huizen te koop. Ook in Roemenië en Hongarije. Veel woningen zijn eigendom van particulieren. Ze worden vaak aan de volgende generatie doorgegeven. Maar er is wat veranderd. Studeren was vooral bedoeld om kennis te vergaren. Dat je met een titel aan de lopende band stond, was ooit normaal. Maar inmiddels heeft de nieuwe generatie ontdekt, dat het papiertje elders in het land en helemaal in het buitenland veel geld waard is. Deze generatie verlaat de dorpen, waar de ouderen achterblijven. De laatste groep beklaagt zich over het feit dat de jeugd geen aandacht meer heeft voor hen en niet mee wil helpen het land op te bouwen. Het woord 'landverraders' viel nog net niet. De ouderenzorg is niet ingesteld op deze situatie.
Maar ja, werk is schaars en de nieuwe generatie zit in een heel andere levensfase : een eigen bestaan opbouwen.
De aangeboden woningen zijn relatief zeer goedkoop. Voor wie niet meer hoeft te werken is de omgeving erg mooi. Ik kreeg wel te horen, dat je vooraf moest onderzoeken of er in de buurt zich zigeuners ophielden. Zo ja, dan moest je minimaal twee dorpen verderop gaan kijken naar een woning. Contact zoeken met de burgemeester van een dorp was ook een advies. Probleem is wel de taal. Het lijkt mij dat het Roemeens nog wel te leren valt. Maar het Hongaars blijft Chinees voor mij.
Twee weken lang heb ik daar mijn ogen en oor (eentje maar, want de andere is doof), goed de kost gegeven. Roemenië is nog niet klaar voor de EU. Er is een infrastructuur, maar het onderhoud laat te wensen over. Ik heb veel projecten gezien (infrastructurele en culturele, vooral monumentale gebouwen), die gesteund worden door de EU. Maar de gewone burger merkt nog weinig van de EU. De mentaliteit zal vooral een probleem zijn. En dan heb ik het over de inwoners met hoge functies (inclusief politici) en ambtenaren (politie), die corrupt zijn. De gewone man en vrouw werken keihard, maar de beloning is erg laag. Vaak zelfs schrijnend. De komst van de Euro zal hen de das en een kleine corrupte minderheid een extra dikke warme jas omdoen.