vrijdag 19 juli 2013

Fietsen in Flevoland


Wereldrecord in Flevoland
Deze week heb ik toch maar bij de ANWB een fietsroutekaart gekocht. Nou ja, kaart, een boekwerkje dat De Landelijke Fietsatlas als titel heeft. Het kostte me wel bijna 19 euro, maar ik vind hem zeer uitgebreid, helder van opzet en goed gedetailleerd. Alleen kan ik soms het aantal kilometers tussen de knooppunten bijna niet lezen.
Natuurlijk heb ik als eerste onze eigen provincie Flevoland opgezocht. Tja, en dat was even schrikken. Ze zeggen dat een goed begin het halve werk is, maar dan moet je dus niet met de fietskaart van onze provincie beginnen. Allemaal saaie rechte paden. En..... geen knooppunten. Er is al geopperd om ook Flevoland te gaan voorzien van fietsknooppunten, maar ik ben bang dat men eerst aantrekkelijke routes moet gaan aanleggen. En dan is men er nog niet. Meer bosschages, struiken, bankjes, gastvrije agrariërs enz. zijn dan ook nodig. Want die kaarsrechte rechttoe rechtaan wegen zijn alles behalve aantrekkelijk. Tenzij je op de fiets het wereldrecord op de 1.000 meter zou willen verbeteren of ultralights toe gaat staan om daar te landen en te starten. En dan is er nog de wind.
Rechtlijnig Flevoland
Jammer dat men daar in het verleden niet aan gedacht heeft. Dan had men de liniaal opzij gelegd en aantrekkelijker fietspaden ingetekend. In de Noordoostpolder vind ik het nog wel meevallen. Daar hebben we een paar leuke routes gereden. Maar
In en rond Lelystad en de overige dorpen is het best wel leuk fietsen. Met de situatie in Almere ben ik niet bekend. Als Jorritsma liever in haar cabrio door Almere rijdt, dan denk ik dat het met het fietsen daar ook niet best gesteld is. Maar het kan ook zijn dat Annemarie niet van fietsen houdt. Buiten de woonkernen wordt het fietsen een ware straf. Gelukkig heb ik nog een motor.