donderdag 5 april 2012

Koken in crisistijd

Een tjobek, ook wel vijzel genoemd
We gaan petjel maken. Lekker en lekker goedkoop volgens het zeer oude kookboekje van W.C. Keijner uit de jaren 30.

Ingrediënten die we hierbij nodig hebben :
-2 cent kangkoeng, 3 cent taugé, 3 cent lange katjang, 1,5 cent kembangtoerie (5 cent koolblaadjes mag ook), 7,5, cent katjang tjina, 3 roode (met één o mag ook)  lomboks, 10 lombok rawits, 2 eetlepels trasie, suiker, asem en zout naar smaak.

De bereiding geschiedt als volgt :
groenten schoonmaken en met weinig zout niet te zacht (=beetgaar) gaarkoken. De katjang tjina in klapperolie goed bruin bakken, daarna van de schil ontdoen en fijn stampen. De rode lomboks met de gestampte katjang en overige kruiden fijn maken. Als men de petjel opdient, dan eerst deze vooraf met wat water aanlengen. Men kan bij de petjel wat tahoe, timpe en kroepoek serveren.

Om de kosten nog meer te drukken nog een paar tips. Het moge duidelijk zijn dat het koken en bakken boven een houtvuurtje kan gebeuren. Scheelt ook weer geld.  Het serviesgoed kan na gebruik in de kali gereinigd worden. Vooraf wel stroomopwaarts controleren of niet toevallig iemand gehurkt langs de waterkant zit! Dit ter voorkoming van dokterskosten! Eet smakelijk!