zondag 15 april 2012

Huichelachtig beleid KNVB

De KNVB is sinds kort het geweld op en rond de voetbalvelden hard aan het aanpakken. Afgelopen week is een speler voor het leven geschorst. Hij had een kopstoot uitgedeeld.  Ik heb het overigens over het amateurvoetbal. Een goede zaak van de KNVB zou je denken, maar ik vind het maar een huichelachtig gebeuren. Laten we eerlijk zijn : hoe vaak wordt in het betaald voetbal een kopstoot uitgedeeld? En wat voor straf levert dat op? Een paar wedstrijden schorsing en een boete. Om maar te zwijgen over de overige agressieve aanslagen die op het veld plaatsvinden. En wie daarover iets zegt tegen het arbitrale trio of de vierde man, krijgt ook straf. Want commentaar op de KNVB leiding is verboden. Het is tegenwoordig heel gewoon om overtredingen te begaan, die afgedaan worden met "ach het was maar een lichte" en niet bestraft worden. Veel spelers gaan daarin mee. Ze delen een doodschop uit en vervolgens schreeuwen en gebaren de lafbekken dat ze de bal hebben gespeeld. Niet alle lichte en ingeburgerde vergrijpen worden door de arbitrale vingers gezien, want op de arbitrage is wat dat betreft geen pijl te trekken. Maar men vergeet dat alles, zowel gewelddadig als crimineel gedrag, in het klein begint.
Gisteren is er weer een flinke knokpartij geweest in het amateurvoetbal. In Harderwijk is de wedstrijd Zwart-Wit’63 – DOS Kampen bij een stand van 2-5 in de 89e minuut gestaakt.
Het begon met een opstootje tussen twee DOS Kampen spelers en Zwart-Wit’63 speler. De laatste was op grove wijze getackeld  door Alfred Veleke. Helaas liep het voor speler Veleke van Zwart Wit slecht af doordat hij, liggend op de grond, vol in zijn gezicht werd geschopt door Kampenaar, Walid Gabara. Veleke heeft beide oogkassen, zijn neus en zijn kaak op 2 plaatsen gebroken. Zeer onsportief en gewelddadig gedrag, waarop aangifte gedaan is bij de politie en uiteindelijk de dader is meegenomen voor verhoor.
Ik heb wel meer gezien dat nota bene bij een comfortabele stand bepaalde spelers toch over de rooie gaan. Een kwestie van zelfbeheersing lijkt me.
Het incident is door beide verenigingen op de website gemeld. Zij het dat over de grove overtreding voorafgaand aan het incident niet door beide verenigingen wordt geschreven. Op zich vind ik het een goede zaak dat dit soort voorvallen openlijk gemeld worden. Het geeft aan dat de vereniging zich distantieert van geweld. Hier in Lelystad houdt men liever de boel stil. M.i. geeft dat een negatieve indruk : doen alsof er niets gebeurd is. Publiekelijk veroordelen en afstand nemen lijkt mij sportiever en geloofwaardiger en op langere termijn beter (leden-/spelersaanwas).
Ik ben benieuwd hoe de KNVB op dit geweld zal reageren. Als je voor een kopstoot al levenslang geschorst wordt, dan zal dit wellicht de dader de strop opleveren.