donderdag 19 april 2012

Aantal basisscholen Flevoland zwak

Van alle basisscholen in Flevoland en Groningen is meer dan één op de tien zwak of zelfs zeer zwak. Het landelijke gemiddelde ligt op vier procent. Voor kleine scholen in krimpregio’s, waarvan in Flevoland en Groningen sprake is, blijkt het heel moeilijk om de kwaliteit op orde te houden. Scholen als Het Baken (Lelystad), Aurora (Almere) en De Deining (Lelystad, speciaal onderwijs van Eduvier. Deze school stond al ter discussie en is al ter ziele of heeft de naam veranderd) worden als 'beneden aanvaardbaar niveau' getypeerd. Aldus het verslag over de periode 2010-2011 van de Inspectie van het Onderwijs. 
Neemt niet weg dat het aantal scholen dat zwak of zeer zwak is afgenomen is.Uit een onderzoek van de inspectie blijkt dat met name de docenten en schoolleiders een belangrijke rol spelen bij de verbetering. De didactische vaardigheden van leraren zijn zeer sterk verbeterd. Bijna alle docenten leggen duidelijk de lesstof uit op de verbeterde scholen. Bij de nu nog zwakke scholen kan nog niet de helft van de docenten goed uitleggen. Een opvallende en vooral trieste conclusie.
Het speciaal basisonderwijs blijft een zorgenkindje. Een op de vijf scholen in het voortgezet speciaal onderwijs was per september vorig jaar zwak of zeer zwak. Volgens de Onderwijsinspectie moet hier met name het accent op de ontwikkeling van de leerlingen gelegd worden en minder op zorgbehoefte.