vrijdag 21 juni 2024

Tekst en uitleg

Zittend aan die gezellige Koffietafel, hoorde ik een mij bekend verhaal. Het ging over Israël, dat als slachtoffer gepresenteerd werd. En ja, het begon allemaal dus op die 7e oktober vorig jaar. Mijn gesprekspartner kende wel iets van de geschiedenis van Israël, maar niet de donkere kanten. Ze wist niet dat Zionisten in werkelijkheid atheïsten zijn. Hun verwijzing naar de Bijbel voor wat betreft 'hun' land is wat dat betreft hypocriet. Trouwens, wie hebben de Bijbel eigenlijk bedacht? Westerlingen, om burgers te kunnen onderdrukken.
Ze heeft ook nooit een docu gezien over de wreedheden van Joodse militairen jegens Palestijnse burgers. En de toespraak van Netanyahu waarin hij te kennen geeft niet geïnteresseerde te zijn in de gegijzelden maar primair af wilde van de Palestijnen heeft ze ook gezien noch gehoord. Samen met het eenzijdig nieuws, tja, dan is het snel gemakkelijk en verkeerd oordelen.
We spraken natuurlijk ook over minder serieuze zaken, zoals het schilderwerk aan haar huis en het feit dat ze ruim een jaar probeert een huishoudelijke hulp te krijgen. Ze heeft her en der advertenties opgehangen en geplaatst. Maar reacties blijven uit. Ik deed de suggestie de tekst in het Pools te laten vertalen. 😐 Ik vertrouwde haar toe, dat ik zelf ook een tijdje als huishoudelijke hulp gewerkt heb. Ze moest erom lachen en vroeg of ik soms ook kon wassen en strijken. Toen ik de vraag met "Jazeker!" had beantwoord, keek ze me serieus aan. Ik zei maar vlug, dat het geen sollicitatie van mij was. 😁
Van het een kwam het ander en spraken wij over het groeiend tekort aan vooral mensen die nog met de handen willen werken. Ergens ook weer logisch, als je teruggaat in de tijd. Zo'n 50 jaar geleden moest iedereen toch studeren, een diploma halen? Werken met de handen was immers min. Totdat de aandacht voor het milieu kwam, toen kon een vuilnisman meer verdienen. Het aantal leerlingen dat voor een examen zakt groeit ook. Ze zullen de leerstof wel weer nog gemakkelijker en nog minder maken. Want zakken voor een examen is heel erg zielig.