woensdag 5 juni 2024

Oranje Finnen

In de nadagen van zijn presidentschap zei Trump : "Let goed op de prijzen en kijk eens om je heen. Het zal na mij heel erg veranderen."
Gisteren bekeek ik een stukje van de voetbalwedstrijd tussen de vrouwen van Finland en Nederland. Het was weer zo'n slappe wedstrijd met veel geschreeuw en zeer weinig wol. Ik vond de Finse dames veel aantrekkelijker spelen dan het trage, draderig spel van de Leeuwinnen. Het aantal foute ballen was gigantisch. Rücksichtslos wegtrappen of wegkoppen van gemakkelijke ballen ontsierde de wedstrijd. Na een blunder van de Finse keeper, was het Oranje speelster Sherida Spitse die mijn beleving deelde : de Finnen verdienen minstens één punt. Spitse gaf in de verdediging de bal spontaan aan een Finse aanvaller : 1-1. 
In de finalewedstrijd van de CL zag ik een bijna gelijk soort blunder. Toen van een verdediger van Borussia Dortmund, Ian Maatsen. Hij gaf net als Spitse ook een bal stekeblind weg. En daarmee zo'n €7 miljoen! Schaamteloos gedrag van sportlieden die zo hun enorme salaris 'verdienen'. Het gebeurt steeds vaker.
In het algemeen vind ik dat het spelniveau van de Leeuwinnen onder de nieuwe trainer flink gedaald is. Als ik de uitstraling van Andries Jonker vergelijk met die van zijn vrouwelijke voorgangers, dan lijkt hij mij eerder een prooi voor de Leeuwinnen, dan een dompteur of een Leeuwin van de hoogste orde.