zondag 25 september 2011

Na de oorlog weer thuis

Onderscheidingen van pa
Na de oorlog was pa wat meer thuis. Van 1953 tot 1955 heeft hij gevaren op de “Pelikaan” en “De Ruyter”. In 1954 werd pa zowaar bevorderd tot sergeant telegrafist. De oorlogsjaren leken zijn loopbaan schade toegebracht te hebben. Ik schrijf  'leken', want vlak de discriminatie bij de Marine niet uit. In april 1955 vertrok pa voor 1,5 jaar naar Nederlands Nieuw-Guinea (Hollandia/staf). Hij keerde in oktober 1956 terug. In de daarop volgende jaren tot 1960 heeft pa op de volgende boten gevaren : Hr.Ms. “Zwaardvis”, “Hertog Hendrik”, “Tijgerhaai”, “Neptunus” en “Walrus”.
In oktober 1960 vertrok pa met het vliegtuig naar de Nederlandse Antillen, voor een periode van drie jaar. Eigenlijk moest een collega van pa, maar die wist de boel zo te manipuleren dat pa zijn plaats in moest nemen om 1,5 jaar alleen naar de West te gaan. Gelukkig wist een bevriende arts daar verandering in aan te brengen : pa mocht met zijn gezin en dan voor drie jaar. Hij werd geplaatst op de marinierskazerne Suffisant en gedetacheerd op de marinebasis Parera. Pa was veel werkzaam op het radiostation St. Joris. In die tijd was pa veel thuis. Mamma herstelde vrij snel van haar zware astma. Het werd zo een bijzondere periode.
In oktober 1963 vertrok het hele gezin weer naar Nederland. Na nog even op de “Van Ewijck” gevaren te hebben, maakte pa zijn laatste dienstjaren door op Noordwijk Goeree Radio (Noordwijkerhout).
Op 5 juni 1968 werd pa eervol ontslagen uit de zeedienst, wegens het bereiken van de 50 jarige leeftijd.