Pa, met fotolijst, aan boord van de Plancius |
De dienstdoende sergeant van de wacht riep “Hé, zit je te slapen?”. Pa schrok, omdat hij zo geconcentreerd een aantal verdachte personen in het oog hield.
Pa sprong overeind, salueerde en zei dat hij, wijzend naar de mannen bij het hek, dat groepje in de gaten hield. Wat pa over het hoofd gezien had, was dat hij de krant, waar hij een rond gat uitgescheurd had, op zijn kop had gehouden tijdens zijn zogenaamde leeshouding. Op grond hiervan zou de sergeant van de wacht later verklaren, dat pa had zitten slapen tijdens de wacht. Pa werd veroordeeld tot vier weken detentie. Deze straf heeft ertoe geleid, dat pa nooit een hogere rang kon krijgen dan die van sergeant. Pa heeft dit verhaal een paar keer verteld, waarbij hij elke keer weer heel boos werd.
Pa zat van medio januari 1941 tot medio februari 1941 in het gevang. Hij kon niet meevaren aan boord van de Hr. Ms. “Java”, waarop hij toen geplaatst was en waarmee konvooi diensten werden gevaren. Na zijn vrijlating vervolgde pa zijn opleiding tot telegrafistenmaat in Soerabaja.
In december 1941 werd pa bevorderd tot matroos 1e klas. Op de 10e van dat jaar trad pa in het huwelijk met zijn Cornelia Sebo. De oorlog met Japan was al in volle gang.
Op 1 maart 1942, vlak na de slag in de Javazee, werd pa geëvacueerd. Met de MS. “Kota Baru” vertrok pa naar Ceylon (Sri Lanka), waar hij ongeveer 10 dagen later aankwam in Colombo.
Hij werd aan boord van de Hr. Ms. “Sumatra” geplaatst in Trincomalee, een havenplaats aan de oost kant van het eiland Ceylon. Begin april werd Trincomalee aangevallen door Japan. De “Sumatra”was daags daarvoor uit voorzorg vertrokken. Met dit schip voer pa mee naar India. De “Sumatra” was op weg naar Europa, met o.a. aan boord Ed Kraak. In India, Bombay, lag op dat moment de onderzeeboot “O19” langszij de “Colombia”, een onderzeebootmoederschip, voor onderhoud. Met deze boot voer pa terug naar Colombo, maar nu naar de west kant van het eiland. Hier werd hij geplaatst op de “Plancius”, een onderzeeboot moederschip. Pa rondde daar zijn opleiding tot telegrafistenmaat met succes af. De oorlog was inmiddels in volle gang. Vlak na het vertrek van pa met de “Sumatra”, werd Trincomalee door de Japanners zwaar gebombardeerd.
(fragment uit : Loopbaan van mijn vader. Zie websites rechts)
(fragment uit : Loopbaan van mijn vader. Zie websites rechts)