woensdag 11 juli 2012

Zinloos dierenleed aan het Bovenwater


Veel ganzen met jongen
Vanmorgen ben ik een kijkje gaan nemen aan het Bovenwater. Niet bij ons voor de deur, maar bij de zeilschool Paradiso en dan met name het strand daar. Men is namelijk begonnen met behulp van een hond de ganzen, die daar overlast zouden veroorzaken, te verjagen. Bij het strand aangekomen, zie ik in de hoek (voorbij de bocht) aan de zijde van de Hollandse Hout een groep watervogels. Niet bepaald een enorme meute, om zo maar te zeggen. Als ik de groep analyseer, valt mij op dat het veelal koppels ganzen betreft die nog jongen hebben.
Toen ik dat constateerde rezen bij mij vraagtekens over de actie, om die gevederde vrienden daar te verjagen. En zelfs desnoods af te schieten! Het lijkt mij geheel strijdig met het fatsoen om ganzen met de zorg voor jongen af te schieten of zelfs te verjagen. Zinloos dierenleed. Ik heb de Vogelbescherming maar even de situatie uitgelegd en gevraagd of dit wel mag.
de groep huist tegenover de forelvijver (rechts)
Had men niet beter proactief kunnen optreden? Men had de ganzen op voorhand bij het strand moeten weghouden. En wat het aantal betreft had men ook kunnen kiezen voor het rapen van eieren. Maar zoals gewoonlijk is men te laat met gevolg dat men in het broedseizoen aan het werk gaat. Tot slot : volgens de borden ter plekke mogen daar niet eens honden komen. Wel ganzen.