woensdag 18 juli 2012

Ambtelijke rookgordijnen

In de gemeente Waalre, bij Eindhoven, is het stadhuis in brand gestoken. Twee auto's reden afgelopen nacht het deels monumentale deels nieuwe pand binnen met gevolg dat de boel in brand vloog. Men gaat uit van boze opzet. Een nogal brute actie als dat het geval is. Aan de andere kant mogen we blij zijn dat het niet overdag is gebeurd. De beweegredenen van de daders zijn onbekend. Er wordt gerept over een opgerold XTC laboratorium en een op last van de gemeente gesloopte woning op een woonwagenterrein.
Uit de reacties valt veel op te maken. Het zijn uitersten van "de daders afschieten' tot "het uitroeien van geldverslindende ambtenarennesten". En daar tussenin ach en wee en hoera reacties. En kreten die aangeven dat het tijd is om te emigreren.
Er zijn helaas veel gevallen bekend waarin bepaalde ambtenaren bij inwoners fluitend het bloed onder de nagels vandaan halen. Ook hier in Lelystad gebeurt het. Ik beschouw het als een enorm gebrek aan communicatieve vaardigheden bij het ambtelijk korps in combinatie met een hoge mate van minachting voor de klant en de dienstbaarheid.
Ook dit soort nare zaken, zoals in Waalre, gebeuren natuurlijk niet zomaar. Waar vuur is, was eerst rook. Vaak in de vorm van ambtelijke rookgordijnen, die door pure ambtelijke onwil lang blijven hangen. Voor sommigen soms te lang. Iedereen heeft zo zijn grenzen en manieren van reageren. Of we dat nou leuk vinden of niet.