maandag 2 juli 2012

Bratwurst versus Frikandel

In een snackbar hier in Lelystad zag ik dit affiche hangen. Jawohl, auf Deutsch. Om de Duitse gasten aan de frikandel te krijgen. Ik heb zo mijn twijfels. De Bratwurst (zonder curry aub) heeft een aanzienlijk betere smaak dan de frikandel. Toen ik nog bij een varkensslachterij werkte (op kantoor) zag ik dat al het slachtafval inclusief de varkenskoppen aan de frikandellenfabriek  werden verkocht. De frikandel bestaat voor 40% uit seperatorvlees van (het geraamte van) kippen. Er zit ongeveer 25% varkensvlees in en ook soms paardenvlees. Het was Beckers die de frikandel op grote schaal begon te produceren, nadat een slager het ding had uitgevonden als een soort gehaktbal. Maar het mocht geen gehaktbal heten. De vorm werd aangepast en de vleesrol werd op advies van een Duitse kennis van de slager (frikadelle, platte gehaktbal, bestond al in Duitsland) frikandel. In de Bratwurst zit varkensvlees, kalfsvlees en/of rundvlees. De Bratwürste worden niet gefrituurd, maar gegrild of gebraden. Maar wie weet, misschien zijn er Duitsers die toch de stoute schoenen aantrekken en de Hollandse frikandel willen proberen. Ze zullen merken dat de Frikadelle iets heel anders is dan hun eigen platte gehaktbal, die die Mutti zo lekker kan maken.