vrijdag 22 juni 2012

Körözöh maken

Op mijn werk heb ik o.a. een Hongaarse collega. We kunnen samen door een deur, ondanks ons beider overgewicht. Misschien kunnen we goed met elkaar overweg, omdat ik ook nog wat Hongaars bloed in me heb. En natuurlijk niet te vergeten de hoeveelheden goulash die ik genuttigd en soms gemaakt heb. Wat dat laatste betreft : ik zie nog zo het deksel van de snelkookpan vliegen en de keuken van het restaurant 'De vette Os' in Katwijk aan Zee rood kleuren. Vanmorgen kwam mijn Hongaarse collega met een bak met geurige saus. Wat de kleur betreft, die leek op die van zalmsalade. Ik mocht wat proeven en ik moet zeggen : heerlijk!
Het is een soort spread. In het Hongaars heet het Körözöh (spreek uit : keureuzeu). Hij is ook als een dipsaus of op de boterham met komkommer of tomaat te gebruiken. Ik pakte een pen en papier en begon aan de tafel in de kantine de ingrediënten te noteren, die mijn Hongaarse collega oplepelde :
1 rode ui, 400 gr Hüttenkäse, drie teentjes knoflook, een eetlepel paprikapoeder, wat peper en zout (mag ook Maggi zijn) naar smaak en een crème fraîche.
Het geheel moet als een puree worden. Dus heel fijn snijden of even de molen erop loslaten. De paprikapoeder al roerend toevoegen tot een zalmroze kleur ontstaat. Hierna wordt de saus afgedekt in de koelkast geplaatst en de volgende dag genuttigd. Je kunt er ook (rode) paprika's mee vullen.