De jaren 60 |
Begin jaren 90 |
Kotok in Djember
Plaats: Djember
Residentie: Oost-Java
Regio: Java Ligging: Djember ligt ten zuiden van Malang (Oost-Java). Kotok lag ongeveer 14 kilometer ten noordoosten van Djember. In de periode 21 april 1946 - mei 1947 was dit een republikeins kamp >> Andere naam: Kottok Geïnterneerden: mannen; vrouwen en kinderen Aantal geïnterneerden: 842 Informatie: Eind april 1946 werden in een aantal administrateurswoningen van de Besoeki Tabaksmaatschappij, omheind met bamboe gedekt, vrouwen en kinderen uit de omgeving geïnterneerd. Aan hen werden vrouwen en kinderen uit de kampen Bataän (Djember) en Kendenglemboe (Banjoewangi) toegevoegd, terwijl in het kader van evacuatie in december 1946 ook jongens en mannen uit kamp Bataän naar Kotok overgebracht werden. Het kamp was overvol. Men ontving per persoon per dag 200 gram rijst, groente, tempeh, koffie, suiker en zout. Bij de poort van het kamp kon men inkopen doen. Water was er onvoldoende, de sanitaire voorzieningen waren slecht. Wekelijks kwam een dokter op bezoek, terwijl onder de geïnterneerden in het kamp een verpleegster aanwezig was. Aan familie mochten brieven worden gestuurd. Het kamp werd op 9 september 1946 door een vertegenwoordiger van het Rode Kruis bezocht. Vanaf oktober van dat jaar werden groepen vrouwen en kinderen via Malang naar geëvacueerd, tot het kamp in mei 1947 volledig ontruimd was. Commandant: Moh. Rais Kampleiding: mw. M.H. Edie-Horsting
Mamma heeft in dat kamp met Hanny een kamer gedeeld met mevr,Strooing [niet zeker] en nog een ander persoon. Daarna zijn ze met de trein naar Malang overgebracht. Daar verbleven ze mamma met Hanny gescheiden van tante Pieng in een wijk. Na het verblijf in Malang zijn ze naar Batavia gebracht. Toen zijn ze bevrijd en hebben ze hun vader na 6 jaar weer teruggezien.
Na de oorlog vertrok Cornelia met dochter Hanny (geboren in juni 1942) naar Holland. Dat was in mei 1947 met de ss. Nieuw Holland. Het schip vertrok vanuit Tandjong Priok en kwam via het Suezkanaal op 20 juni 1947 aan in Amsterdam. Mamma was in verwachting van hun eerste zoon, Joop jr. In eerste instantie woonde ze samen met man en kinderen in bij de ouders van JPF in Leiderdorp. Later betrokken ze een nieuwe duplexwoning aan de Resedastraat. Ze kregen zeven kinderen. JPF overleed op 25 oktober 1997. Cornelia van Oudshoorn-Sebo overleed op 29 maart 2007 na een zware hartoperatie.