zondag 7 oktober 2012

Bedreigend en angstaanjagend

In het UWV blad Perspectief las ik een keer het volgende artikeltje :

"Als u een uitkering heeft en wel eens uw overbodige spullen verkoopt via Marktplaats, Speurders, Tweedehands en soortgelijke websites, moet u erop letten dat u dit doorgeeft aan UWV. Alles wat u extra naast uw uitkering verdient, moet u opgeven aan UWV en de Belastingdienst. Onlangs heeft de Belastingdienst een grote controle uitgevoerd op Marktplaats waardoor een aantal fraudezaken aan het licht kwamen.  In geval van fraude moet het te veel verdiende geld terugbetaald worden. Ook kan er een boete opgelegd worden omdat er geen aangifte is gedaan. Vanaf juni 2012 gaan UWV en de Belastingdienst het verhandelen van spullen via internet strenger controleren. Als u meer wilt weten over wat u wel en niet moet opgeven aan UWV kunt u kijken op www.weethoehetzit.nl of www.uwv.nl/werkenuitkering" 

Het UWV is wat mij betreft een chaotische organisatie, die vaak mensen kapot maakt in plaats hen te helpen. Ze geeft je nogal eens adviezen, waar je later op gepakt wordt. Veel van die adviezen staan uiteraard niet op papier. Dat wordt wel beloofd, maar gebeurt nauwelijks. Dit artikel slaat wat mij betreft ook nergens op.Vooral de woorden 'wel eens' geven aan dat je als uitkeringsgerechtigde van het UWV nooit iets van je eigendommen mag verkopen. Dus als ik de auto inruil voor een andere, dan ben ik de klos. Want de oude verkoop ik immers ook? En als ik een andere koop, krijg ik het geld dan terug van het UWV? En anders : als je zoveel gespaard hebt, heb je geen uitkering meer nodig?
Eigendommen zijn ook in geld uit te drukken. Als ik een boek krijg, is dat dus inkomen. Net als een brood of krant. Ik vind het erg ver gezocht en volgens mij juridisch niet overeind te houden. Ik kan me voorstellen dat als je een handeltje bedrijft via een website, je wel van inkomen mag spreken. Maar dat is ook zo buiten websites om. Dat is immers structureel inkomen genereren. Maar je fiets of andere spullen een keer op Marktplaats plaatsen lijkt mij geen inkomen. Eerder een ruil. Het artikel had best wat genuanceerder geschreven mogen worden. Nu is het in de bekende UWV stijl geschreven : bedreigend en angstaanjagend.