vrijdag 12 oktober 2012

De drie musketiers

We deelden dezelfde interesses : sport, politiek, scheepvaart, ruimtevaart, defensie, techniek en muziek. Ja, we waren op jonge leeftijd al vrij breed georiënteerd bezig. We stelden elkaar vaak in een quiz vorm vragen, om onze kennis te toetsen. Hij zat altijd een klas hoger dan ik. Tot in de derde klas van de MULO. Toen werd mijn broer een klas teruggezet. We waren net terug uit Curaçao en toen bleek hij wat leerachterstand te hebben.
Samen slaagden we voor het einddiploma. Joop ging tijdelijk werk zoeken, want hij moest in militaire dienst. Ik heb altijd tegen hem opgekeken. Vaak vol bewondering en respect, soms verbaasd en heel soms onaangenaam verrast. Hij had een bijzonder gevoel voor humor. Via zijn humor uitte hij kritiek op het ouderlijk gezag. Hij was erbij toen we onze jongere broer Ruud in 2001 naar zijn laatste rustplaats brachten.
Vandaag zou hij 65 jaar geworden zijn. Ik ben nog steeds benieuwd naar datgene wat hij na zijn pensionering gedaan zou hebben. Maar zover is het niet gekomen. In de warme zomer van 2006 overleed mijn grote broer aan een hartstilstand. Het laatste wat hij tegen mij zei was : "Als ik was blijven sporten, was me dit niet overkomen." Ik heb dat als een wijs advies ervaren. Van mamma's drie musketiers zijn er inmiddels twee bij haar.