vrijdag 12 oktober 2012

Fair Labor

Voortschrijdende techniek
Het is algemeen bekend, dat de werkomstandigheden in China en Taiwan verre van aangenaam zijn. Dit is gebleken na reacties van en onderzoeken in de fabrieken waar 'onze' iPads, iPhones, tablets enz. gemaakt worden. Vooral Apple heeft hierbij aandacht gekregen en is naar aanleiding van de negatieve reacties, meer gaan letten op de werkomstandigheden in hun Aziatische fabrieken. Binnen het Apple concern is sprake van een strijd tussen een commerciƫle groep, die de productie en verkoop van grote aantallen producten voorstaat en een groep die gaat voor betere werkomstandigheden. Maar niet alleen Apple heeft hiermee te maken. Ook andere fabrikanten, zoals Samsung en Sony geven weinig om de barre werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders. De werknemers staan bloot aan gevaarlijke stoffen, moeten voor zeer lage lonen keihard werken, worden geconfronteerd met psychisch en in sommige gevallen ook fysiek geweld, het werk is monotoon en er wordt vaak in de fabriek geslapen.
Apple is vrij snel lid geworden van de Fair Labor Association, een onafhankelijke instantie die toezicht hout op de werkomstandigheden. Ze heeft de Foxconn Technology Group (van Apple) gecontroleerd en aanbevelingen gedaan aan de top van Apple.
En wij, de consumenten van al die elektronica? Wij doen alsof onze neus bloedt. Nou ja, niet helemaal, want de voetbal mag niet meer door kinderen gemaakt worden. Een Zuid Afrikaan uitpersen (Outspan) mag al lang niet meer. De koffie moet ook via Fair Trade hier komen. Varkens moeten scharrelen, net als kippen en zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Nu de elektronica nog van een label voorzien. En dan geen groen of energie bewust of een voor de duurzaamheid, maar een label van Fair Labor.