maandag 14 oktober 2024

Van het oostfront

Terwijl de Russen steeds verder oprukken naar het westen van Oekraïne, zijn van de 6 aanwezige Deense F-16's er 5 vernietigd. Slechts één ervan vloog op dat moment. De Russen zal de volgende batch F-16's (Nederland) in principe ook geen minuut laten vliegen. Naar zeggen worden de 24 F-16's 24/7 minutieus gevolgd door de Russen.
Oekraïne zelf is ontevreden over het 'wonderwapen'. De geleverde F-16's zijn verouderd en niet opgewassen tegen de moderne Russische luchtmacht. Komt bij dat de F-16 erg afhankelijk is van goede vliegvelden om te kunnen opstijgen en te landen. Oekraïense vliegvelden worden geregeld door Russische jagers aangevallen en onbruikbaar gemaakt.
Zelensky wil nog en aanval op Rusland gaan uitvoeren. Daartoe wil hij ruim een half miljoen manschappen inzetten. De aanval zou rond de Amerikaanse verkiezingsstrijd moeten plaatsvinden. Hij gokt dan op steun van de Democraten, omdat de jacht op Trump nog steeds gaande is. Afgelopen weekend is weer een poging tot een aanslag op Trump verijdeld.
Militaire experts vragen zich af, waar Zelensky zoveel manschappen vandaan wil halen en twijfelen over de tijd hen voor te bereiden voor de gevechten aan het front. Inmiddels zijn de verliezen aan Oekraïense kant op gelopen tot ruim 2 miljoen manschappen! Desondanks is het voor Zelensky nog steeds geen tijd voor vrede.
Het aantal door Rusland veroverde westerse militaire voertuigen blijft groeien. De aantal vernietigde voertuigen en installaties neemt ook alsmaar toe. Het Oekraïense luchtruim is in handen van de Russische jagers.