donderdag 17 oktober 2024

Regentonnen verplaatsen

Nu het herfst is geworden en wij de inhoud van de beide regentonnen niet meer nodig zullen hebben, wacht mij een volgende klus.
De beide tonnen staan voor een 'raam' van de overkapping. Ooit is daar de eerste ton geplaatst met een regenautomaat. Ik heb dat hoekje toen gekozen vanwege de overloop van de ton. Die komt dan uit in de brandgang, waar een afvoerput is. Nu er een tweede ton bij staat wordt het zicht behoorlijk beperkt. Ik ga de tonnen aan de andere kant plaatsen, daar staan ze in een 'dood' hoekje.
In eerste instantie dacht ik de overloop via een pijp onder de grond weer naar de brandgang te leiden. Maar dat vergt niet alleen extra kosten, maar ook graafwerk. Een ander negatief punt is dat er water in die pijp kan blijven staan. Kortom, ik zag enkel nadelen.
Een andere oplossingen is eenvoudiger. Ik ga de regengoot zelf als overloop gebruiken. De goot kent een minimale afschot. Als ik hem rechts wil gaan 'aftappen' voor de tonnen, hoef ik alleen een aansluiting te maken en de verticale pijp met de automaat te verplaatsen. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe, maar dan zonder automaat. De nieuwe moet het overtollig regenwater gaan afvoeren via de normale weg. Als ik de afvoer van de goot links afdop, dan wordt het regenwater in de goot rechts naar de tonnen leiden. Zoals gezegd is de afschot minimaal, dus zal bij een beetje hoger niveau van het regenwater in de goot het naar de tonnen doen afvoeren. Als de tonnen vol zijn, dan verwijder ik de stop aan de kant van de brandgang. Dan kan het overtollig water via de oude weg afgevoerd worden. Ik laat deze oplossing nog even bezinken. Wie weet vergeet ik (weer) wat. šŸ˜
Als deze klus is geklaard, dan wil ik het 'raam' fatsoeneren. Het plexiglas en het rooster gaan dan plaatsmaken voor een echt raam, dat geopend kan worden.