zaterdag 18 januari 2025

Pittige tonijn

Toen ik in Amsterdam op het kantoor van Buhrmann Tetterode werkte, liep ik een keer tijdens een lunchpauze langs een kraampje. Daar wapperde de Surinaamse vlag! Omdat ik mijn lunchpakketje op kantoor had laten liggen, besloot ik een broodje bakkeljauw te kopen. Het zou mijn eerste worden. Maar zeker niet mijn laatste! Wat een heerlijk broodje was dat, zeg.
Helaas kwam ik tijdens mijn zwerftochten door Nederland nauwelijks nog dergelijke kraampjes tegen. Dus besloot ik het zelf eens te proberen. In die tijd was er geen internet, wel een bibliotheken en boekenwinkels. Ik gebruikte toen gezouten kabeljauw als basis. Het broodje smaakte bijna net zo lekker als dat in Amsterdam-ZO. Later gebruikte ik vis uit blik!
Vandaag is het weer zover. Ik heb een blikje tonijnsnippers op zonnebloemolie geopend. In die olie heb ik een gesnipperde ui gefruit. Ik heb er knoflook aan toegevoegd en wat ketjap manis en paprikapoeder. Er ligt ook een verpakking met paprikastukjes in de vriezer, maar dat is zo'n eind lopen naar de zolder!😂
Omdat ik nog een paar rode pepers had, heb ik die ontdaan van de zaadjes en in stukjes gesneden. Samen met wat groen van een bosui verdwenen ook zij in de pan. Omdat de pepers niet echt pittig zijn (geproefd!)  heb ik een paar kleine pepertjes in de tjobek (vijzel) fijn gestampt en eraan toegevoegd. Het rood en groen staan trouwens niet verkeerd in het gerecht. Als laatste heb ik de tonijnsnippers in de kleine wok gedaan. Nu nog een paar pistolets kopen. De rest kunnen we morgen bij de nasi eten. Ik kan een dergelijk gerecht ook maken met een blikje corned beef als basis. Maar die blikjes vind ik nogal prijzig.