woensdag 9 oktober 2024

Verstopte afvoer

De afvoer van de keuken is weer verstopt. Een paar jaar geleden was dat ook al het geval. Het probleem zit niet in de 32 mm afvoer zelf. Die gaat nog in het aanrechtkastje over op een 44 mm aansluiting. Dat is te merken aan de manier waarop het water wegstroomt. Dat gaat eerst erg vlot, totdat het gaat borrelen. Daarmee geeft het verschijnsel te kennen, dat de afvoer is volgelopen. De 44 mm pijp komt uit in een 110 mm pvc afvoer. En daar zit het probleem. De 44mm verdwijnt in de 'kopse kant' van de 110 mm buis. Daar schijnt zich vuil op te hopen. Met name vetrestanten gaan daar voor een opeenhoping zorgen. Die is nu zo groot, dat de uitgang van 44mm buis geblokkeerd wordt.
Ik heb zelf geen zin om ondergronds te gaan, anders had ik het probleem zelf wel opgelost. We hebben wel een en andere geprobeerd. Zoals een spiraal en producten on te ontstoppen.
Een goed afschot met een dito aansluiting op de 110 mm buis zou het probleem moeten oplossen.
In onze eerste woning heb ik de hele afvoer, vanaf de keuken tot aan de straatkant vervangen door pvc. Ook vanwege allerlei problemen. De oude afvoer bestond uit grespijpen. Die waren niet goed opgehangen aan de fundering. De verticale leidingen waren met 90 graden T stukken op de hoofdafvoer aangesloten. Door het zakken van de grond ontstonden scheuren in de grespijpen. Komt bij dat van het hoofdriool de afschot de verkeerde kant op ging. Dus  stond de pijp altijd vol! Bij de nieuwe afvoer heb ik alle aansluitingen onder een bepaalde hoek (45 graden) gemaakt. Zo stroomt het water vloeiender dan met de 90 graden aansluitingen. Als je bij de laatste een toilet op de eerste etage doorspoelde klapte het water in een keer in het riool in plaats van erin te stromen.
Maar ja, dit is een huurwoning en dus moet ik e remt mijn handjes van afblijven. Vanmiddag is een bedrijf gekomen. dat heeft het riool doorgeprikt met een spiraal. Ze verwachten toch een keer terug te komen om de 110 mm buis door te blazen / spoelen. Maar voor nu wordt het water in de keuken weer vlotjes weggespoeld.