maandag 7 oktober 2024

Een nachtlampje

Oma was afgelopen nacht gevallen. In het donker op de gang. Hoewel ze een alarmknopje binnen bereik heeft, wilde ze die niet gebruiken. "Om anderen niet lastig te vallen", zei ze. De 'anderen' is familie, waar de griep heerst. Toch gaf ik oma een lichte reprimande. Want ook de familie kan anderen charteren om oma te helpen. Maar goed, ze is uiteindelijk zelf weer overeind gekrabbeld. Al kostte dat wel erg veel tijd en moeite. Het ergst vond ze de duisternis. Dus wilde ze graag een nachtlampje op de gang hebben. Helaas is er op de gang helemaal geen wandcontactdoos!
Ik heb de situatie bij oma thuis bekeken. Zeg maar, een stukje vooronderzoek. In de meterkast zag ik een vrije dubbele wandcontactdoos. Daarna heb ik naar haar wensen / eisen gevraagd. Vervolgens heb ik twee oplossingen aangedragen. Omdat het enkel om een nachtlampje gaat zal een enkele wandcontactdoos kunnen voldoen. Puur voor het lampje. Om het weinige licht van het nachtlampje (met sensor) zoveel als mogelijk te benutten, zou ie het beste wat hoog geplaatst moeten zijn. Ze wilde niet tegen het licht in kijken. De sterkte van het licht moest beperkt zijn. "Als het te fel is, kan ik moeilijk (weer) in slaap komen", was haar argument. Ik stelde haar nog voor een zonnebril op haar nachtkastje te leggen. Maar dat was omwille van de lol.
De gekozen oplossing (inclusief prijsindicatie) was een aansluiting / wandcontactdoos plaatsen boven de deur van de meterkast. Via een draad met een stekker wordt de doos in de kast op het lichtnet aangesloten. Vanmiddag ben ik aan de slag gegaan. Oma bofte, want het meeste materiaal had ik in de verzamelbak in schuur. Ik hoefde enkel een opbouw wandcontactdoosje te kopen. We hebben voorlopig een eigen nachtlampje ingezet om de oplossing komende nacht(en) uit te proberen. Dan horen we ook in hoeverre de lichtsterkte voldoet.