Men wijst weliswaar nadrukkelijk naar de Russen en Chinezen, maar het zijn juist de Amerikanen die zich als nummer 1 van de wereld schuldig maken aan diefstal van gegevens. Dat is met de komst van het internet schrikbarend toegenomen. Via cookies, apps en stiekem toegevoegde functionaliteit in zogenaamd standaard software zoals besturingssystemen en toepassingen worden de gebruikers ervan bespioneerd en hun data gestolen. Dat gebeurt trouwens ook via de apps die menig bedrijf beschikbaar stelt of zelfs van klanten eist die te gebruiken.
Het beschuldigende vingertje naar China is primair bedoeld om de economie en het imago van dat land te schaden. Dat is een veel gemakkelijker methode, dan de eigen economie in een sterk concurrerende positie op te krikken. Trump meent dat het verhogen van importtarieven zal leiden tot een betere positie van de eigen economie. Daar hebben anderen (economen) zo hun twijfels over. Zij menen dat de maatregelen eerder schadelijk zullen zijn voor Amerika zelf. Dat zou betekenen, dat ook Amerika net zoals de EU met de eigen maatregelen tegen anderen zichzelf in de voet schiet.
Informatie is van strategische waarde. Om die reden zijn datacenters net zoals energiecentrales belangrijke doelwitten in geval van oorlogen. Mensen hoeven nog geen chip in hun nek. Trouwens, zo'n chip kan je ook op afstand doen ontploffen..... Zo'n mobieltje werkt voor de spionnen tot nu toe ook goed. Nu nog de bankpas aanpassen. Of nee, daar is men al zo goed als klaar mee. Big brother is watching you! en kan remote maatregelen tegen jou treffen.