Iemand vroeg mij : "Wat heb jij met honden?" De vraag kwam voort uit een moment waarop een hond mij enthousiast begroette, terwijl een andere aanwezige met een koekje zwaaide en lokkreten riep. Omdat ik niet direct antwoordde, stelde hij de vraag anders : "Of wat hebben honden met jou?" In wezen heb ik weinig met honden. In het gezien waarin ik opgegroeid ben, waren geen honden. De benedenburen wel. Die hadden een boxer (Bram) en de ander ernaast een herdershond, Asco. Door Asco werd ik een paar keer gevloerd tijdens een begroeting. Ik ben nooit bang geweest voor de herder. Ook niet voor Bram, ook al plaagde mijn grote broer die hond soms. Dan riep ie vanaf de trap : "Ik ben niet bang voor Brammetje!" Totdat Bram zijn kop om de hoek van de deur stak. Toen rende mijn broertje gillend als een haas naar boven. 😂
Ik heb me later al die jaren niet constant met een van onze honden uitbundig bezig gehouden. Ze waren onze huisdieren, geen kinderen. Zoals ik al eerder schreef behandelen wij honden zoals honden elkaar behandelen. Die staan elkaar ook niet de hele dag te aaien of aan elkaar te friemelen of te troosten of te complimenteren. Die gedragen zich honds.
De honden die geen commando's geleerd hebben, begrijpen lichaamstaal, uitstraling heel goed. Dus woorden hebben we niet zoveel gebruikt. Hooguit een Uh! waarbij de lichaamstaal ('bevriezing') het woord voert. Dat begrijpen de meeste honden wel. Ik zag het een van onze honden tegen de andere hond doen. Toen de ander iets deed wat niet op prijs gesteld werd, verstijfde de hond. Dat was genoeg om de ander even op haar plek te zetten. Geen gegrom of geblaf, enkel die 'bevriezing'.
Er zijn mensen die hele verhalen afsteken tegen hun hond. Wat de gewoontes betreft zeiden we ook : "Wij eten geen hondenvoer, dus een hond geen mensenvoer." En : "We slapen niet in hun mand, dus een hond (of kat) ook niet op ons bed." Vanwege onze houding is het gemakkelijker om met andermans honden om te gaan. We worden beiden vrij snel geaccepteerd.
Soms denk ik dat zo'n beest zich gewoon prettiger voelt bij een menswezen dat hondentrekjes vertoont.