maandag 27 juni 2011

De zonnige zondag

 Zondag scheen de zon volop. Gelukkig stond er nog wat wind. Dat maakte de warmte dragelijk. We zijn 's middags naar de Bataviahaven gefietst. Daar was het hele weekend lang een evenement gaande, de Bataviahavendagen. Er was ook een grote botenshow, veel kraampjes, muziek, kunst en natuurlijk ook eten en drinken. Het was erg druk en nog warmer. Zaterdag was de boel verregend, zo vertelde een kunstenares / collega appelplukster mij. Ze had schilderijen in plastic moeten verpakken. Het was niet alleen nat, maar er stond ook een flinke bries. We besloten al ras om naar de overkant te fietsen, naar een strekdam waar een stalen kunstwerk is opgetrokken. Rijdend naar de Houtribsluizen (richting Enkhuizen), zagen we die metalen vent al gehurkt achter de bosjes zitten.
Het kunstwerk heet officieel Exposure. To expose yourself is een vorm van exhibitionisme, toch? Er worden rond het kunstwerk allerlei verhalen verteld over de achterliggende gedachte, zoals meneer Lely die starend over het water nadenkt over de inpoldering. Voor mij is het een symbool voor al die noeste arbeiders, die daar soppend en zuigend in de vette klei en modder in weer en wind hun werk hebben gedaan. Die mannen van staal moesten natuurlijk ook geregeld hun behoefte doen en deden dat in de open natuur.
Toen we de strekdam opdraaiden, besloten we eerst een ijsje te nemen bij Aida. De naam van de snackwagen is die van de eigenares, die bij ons in de buurt woont. Zowel Ben als Robert en Sonja hebben voor haar gewerkt. En dus waren de ijsjes gratis. Bedankt Aida. Bij die poepende man zijn we neergestreken om ver van het lawaai en de drukte even bij te komen. Dat viel wat tegen, want er spoten geregeld speedboten (ribs) voorbij vol gasten. Ze scheurden met hoge snelheden over het vrij kalme water van het Markermeer. Terwijl we de racende meute gadesloegen, vroegen we ons af wat daar nou de lol van is.
Maar ja, ieder zo zijn ding. ik bedoel maar, zelf vind ik de motorsport (wegrace) er leuk. O ja, de TT is ook geweest. Het leukste vond ik wel dat Kevin Valk, je weet wel die coureur die ik laatst een aantal keren ontmoette, in Assen de 600SuperSport heeft gewonnen! Het is zijn eerste nummer 1 plaats, na een aantal keren eerder al op het podium te hebben gestaan. Drie races geleden had de net 18 jarige Drontenaar dikke pech. In de laatste ronde, Kevin had een enorme voorsprong, was zijn tank leeg. Oeps!! Ik weet niet of degene die daar verantwoordelijk voor is geweest nog voor hem werkt.