dinsdag 15 april 2025

Wanbeheer Oostvaardersplassen

NIEUWSFLITS van Eddy Nagel

"Staatsbosbeheer / Oostvaardersplassen Flevoland brengt HOOG DRACHTIGE KONIKPAARDEN ruim  90% in de dracht structureel naar de slacht, veelal naar het slachthuis Henk Worst te Nijkerk.
De Stichting Hart voor dieren Oostvaardersplassen is sinds haar oprichting in 2018 nauw betrokken geraakt bij de ontwikkelingen op de Oostvaardersplassen in Flevoland waar Staatsbosbeheer dit Natura 2000 gebied beheert.
Ondanks het nieuwe beleidskader van het rapport Cie. Van Geel is er t.a.v. dierenwelzijn niet veel veranderd en worden grote grazers met name Heckrunderen stelselmatig uitgehongerd in de winter en hoog-drachtige Konik merries structureel naar het slachthuis gebracht. 
Dit nieuwe beleidskader werd ingevoerd omdat er in de winter 2017/2018 zo’n 3500 grote grazers de hongerdood vonden op de Oostvaardersplassen.
Sinds 2020 werden er voor het eerst grote aantallen ( ca 150 ) Konikpaarden naar de slacht gebracht. 
In 2021 werd opnieuw een grote partij ( ca 180 ) Konik paarden naar de slacht gebracht 
Staatsbosbeheer gaf altijd aan geen hoog drachtige merries naar de slacht te brengen.
Staatsbosbeheer probeerde de Konik paarden uit het zicht te houden, zodat het voor ons als stichting moeilijk in te schatten was  m.b.t. de drachtige dan wel hoog-drachtige merries, 
Als stichting konden wij met camera’s vastleggen dat er drachtige / hoog-drachtige merries stonden opgesloten in de vangweide in het Kerngebied van de Oostvaardersplassen om naar de slacht gebracht te worden. Deze werden van semi-wild status omgezet in gehouden status om zodoende vervoerd te kunnen worden.
In november 2021 bracht men een kudde ( genaamd de Bollie kudde ca 30 stuks ) naar de slacht waar de Konik merrie Bollie hoog in de dracht liep. De motivatie om deze kudde naar de slacht te brengen was omdat ze zogenaamd bezoekers lastig vielen. Uit een WOO verzoek en besluit bleek niets van het lastig vallen van bezoekers. Deze Koniks hadden een gehouden status.
 2022-04-25 Wob-besluit (opdringerige paarden) Z21-8105 / D22-3081
Hierop dienden wij als stichting een klacht in bij Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen. In een reactie verwees men naar de Boswachterblog van StStaatsbosbeheerIn september 2022 werd de zogenaamde Mika kudde ( ca 30 stuks ) ook naar de slacht gebracht omdat deze ook veel in de media kwam ( social media ) en ook zij liep hoog in de dracht. Deze herkenbare Konik merrie was inzet bij het Veterinair Tuchtcollege, omdat zij bij een behandeling van hoefzweer bijna het leven verloor. Ook deze kudde had de gehouden status.
Daarop hebben wij als stichting Hart voor dieren Oostvaardersplassen een procedure opgestart bij de NVWA als toezichthouder, waarbij deze NVWA aantoonbaar valsheid in geschrifte pleegde en aangaf dat er geen hoog drachtige merries waren geslacht in september 2022. 
In april 2024 diende de stichting Hart voor dieren Oostvaardersplassen een WOO verzoek in, waar wij eind maart 2025 na veel aandringen, ingebrekestellingen en de rechter te vragen in te grijpen,  eindelijk het harde bewijs kwam,  dat Staatsbosbeheer hoog-drachtige merries verder dan 90% naar de slacht bracht.
Het WOO besluit is op 28 maart 2025 openbaar gesteld op de pagina van Staatsbosbeheer onder de referenties:
• 2025-03-28 Woo-besluit (afschot en afvoering Konik paarden heckrunderen en edelherten)
• Z24-3421 (Konikpaarden), Z24-3379 (Heckrunderen) en Z24-3380 (Edelherten) 
In dit veelomvattende WOO besluit staan diverse ernstige zaken vermeld en niet alleen de slacht van hoog-drachtige merries verder dan 90% in de dracht:
In een schrijven van de NVWA aan Staatsbosbeheer staat, dat er minimaal 5 hoog-drachtige merries zijn geslacht verder dan 90% in de dracht. Diverse wetsartikelen zijn hierbij overtreden.
( zie bijlage ) 
Wat niet blijkt uit het WOO besluit, of de NVWA (de nationale toezichthouder) Staatsbosbeheer een strafmaat heeft opgelegd, wat bij iedere particuliere veehouder wel het geval zou zijn geweest. Het rapport van bevindingen is zwart gelakt, waar wij een hernieuwde WOO verzoek op hebben ingediend.
Afsluitend kunnen wij constateren:
Dat er sinds 2020 t/m 2024 zo’n 500 Konik paarden zijn geslacht, waarvan wij niet weten hoeveel hoog-drachtige merries er daadwerkelijk zijn geslacht. Wat we wel weten dat er in deze semi vrije natuur Konik merries direct worden gedekt na bevalling veulen en daardoor standaard drachtig zijn.
Op 27 juni 2025 dienen een 2 tal beroepen bij het College van Beroep voor het Berdrijfsleven, aangespannen door de Stichting Hart voor dieren Oostvaardersplassen waarbij Staatsbosbeheer en de NVWA de gedaagde partijen zijn.
1) De onrechtmatige slacht van de Konik merrie Mika in 2022, die meer dan 90% in de dracht liep. Het steun bewijs zal bestaan uit het dossier de Bollie kudde en nu recentelijk met de bewijslast vanuit het WOO besluit van 28 03 2025 waarin zwart op wit staat dat er hoog drachtige merries zijn geslacht verder dan 90 % in de dracht.
2) De kwaliteit van het drinkwater wat door de GD te Deventer werd afgekeurd als drinkwater voor Konikpaarden en uiteraard ook van toepassing is op grote grazers zoals Heckrunderen en Edelherten. 
Zonder op de stoel van de rechter te willen gaan zitten lijkt het de stichting aannemelijk dat Staatsbosbeheer tegen een 2e veroordeling door de  bestuursrechter van het CBB zal oplopen.
Dit in navolging van de uitspraak op 9 juli 2024 waarbij Staatsbosbeheer werd veroordeeld voor dierenmishandeling, inzake de grote klis, waar zij vervolgens mee doorgaan en het vonnis negeren."