zondag 16 juni 2024

Vaderdag (Nl)

Nooit heb ik me voorgenomen een aardige vader te zullen zijn. Ik wilde wel een goede vader zijn. Goede vaders hoeven niet per definitie aardig te zijn. Het gaat erom, dat kinderen voorbereid worden op een zelfstandig leven, binnen de maatschappelijke normen. Als ze volwassen zijn kunnen ze terugkijken en of dankbaar zijn, of teleurgesteld.
Een paar keer hoorde ik iemand klagen als zou hij naar een verkeerde school gestuurd zijn door zijn vader. Zoonlief was inmiddels de 30 gepasseerd. Ik vroeg hem of  hij gezien zijn leeftijd, zelf alsnog de opleiding gevolgd heeft die hij zelf toen graag wilde. Toen werd het stil. Nee dus.
Van een andere zoon weet ik in een soortgelijke situatie, dat hij de opleiding die hij per se wilde nooit afgemaakt heeft. Zijn vader had hem hiervoor al gewaarschuwd, vanwege zijn studie instelling en de schoolresultaten die zoonlief tot dan behaald heeft.
Je ouders iets verwijten is erg gemakkelijk. Probeer het zelf als ouder eens goed / anders te doen. Niet beter, want dan had de wereld er heel anders uitgezien. Onlangs hoorde ik een presentator zeggen, dat hij een heel goede vader is. Ik vind dat nogal arrogant overkomen. Er zijn ook moeders die graag rondbazuinen dat ze een heel goede moeder zijn. Een slager die zijn eigen vlees keurt. Maar ieder zijn ding, hoor. Wij vinden : laat zo'n oordeel aan de kinderen over als ze volwassen zijn. Vaderdag dus. Eigenlijk is het ook Opadag. Oma en opa hebben ruim 16 jaar op de kleinkinderen gepast. Niet 1x in de week, zoals veel oma's en opa's doen. Tussendoor en tijdens vakanties ook nog. In veel gevallen hebben zij hun eigen afspraken ervoor afgezegd. Maar nu is het tijd om aan onszelf te denken. Dat doen de kleinkinderen ook. Dus geniet ervan.
Zelf ben ik deze dag begonnen met het opruimen van zwerfvuil. Ik liep op deze ochtend om 07.30 uur buiten met de zak en de grijper. Wat een heerlijke rust! Na terugkeer heb ik zoals gebruikelijk het ontbijt klaargemaakt. Vanwege de zondag met twee eitjes, klaar om zacht gekookt te worden.