maandag 13 mei 2024

No charge

De tekst is nog steeds van toepassing. Veel kinderen vinden dat ze recht hebben op allerlei zaken. Ze vergeten wat hun ouders voor hen gedaan hebben en nog steeds doen. Maar misschien is dat de reden dat ze de andere kant vergeten zijn.

Splinters in mijn oog

De huisarts heeft geprobeerd de metaalsplinters uit mijn oog te verwijderen. Ik moest gaan liggen en kreeg wat verdovend spul in mijn oog. Het leek wal sambal, want het spul prikte heel erg. Toen hij in mijn oog keek, zei hij dat hij in elk geval één splinter zag vlak bij mijn iris. Hij probeerde met een wattenstaafje de splinter (geen balk dus!) uit mijn oog te verwijderen, maar dat lukte niet. Daarna zei hij dat hij een boor ging halen. Huh, een boor?? Het apparaat bleek meer op een balpen te lijken dan op zo'n boormachine. Ik voelde hem wel met dat ding op mijn oogbal krassen, maar zonder succes. Dus verwees hij me maar door naar een oogarts. In Harderwijk. Omdat hij van een worst case uitging, mocht ik niet alleen rijden. Dus ging Sonja met mij mee.
Zo belandde ik na decennia(!) weer eens voor mezelf in een ziekenhuis. Ik zag onderweg allerlei scenario's voorbijkomen. Variërend van een grote magneet tot een operatief ingrijpen met een kunstoog als gevolg. Niet dat ik mezelf zat gek te maken hoor. Ik geef mezelf altijd vol vertrouwen in handen van een deskundige. Bij de receptie van de oogarts werden mijn ogen en bril gemeten. De jongeman gaf mij wat instructies, die ik vanwege mijn doofheid niet goed verstond. Hij sprak ook met een accent. Toen ik zei dat ik aan die kant (hij zat links van mij) doof ben, zei ie gelukkig niet : "Dan bent u op de verkeerde afdeling, meneer!" 😅 In de wachtkamer hebben we samen nog veel gelachen vanwege mijn oog. De oogarts bleek een (in mijn ene goede oog) jonge vrouw te zijn. Mijn oog werd weer verdoofd. Ik moest ook weer achter zo'n oogmeetinstrument plaatsnemen, maar dit keer deed ze ook een soort schijnwerper aan. Ze keek in mijn oog, dat volgens Sonja op het scherm vergroot werd. Ze zei, dat ze twee splinters zag zitten. De eerste kon ze vrij gemakkelijk met een staafje verwijderen. De tweede zat vast in mijn oogbal, zei ze. Daar was wat meer voor nodig. Het was een rare gewaarwording haar met een soort pen op mijn oog te horen krassen. Maar met succes!
De verdoving was trouwens erg fijn, want ik voelde mijn pijnlijke oog niet meer. Toen ik dat kenbaar maakte zei ze rustig : "Als de verdoving is uitgewerkt voelt u het wel weer." Ze schreef mij een zalfje voor om ontstekingen te voorkomen. Omdat ik nog vrij goed kon zien, ben ik zelf weer achter het stuur gekropen. Pas toen we weer thuis waren, begon ik het oog weer te voelen. Er is maar gelijk wat zalf ingegooid. Dat moet 4x daags gebeuren gedurende 5 dagen. 

Smeerpoetsen

Zaterdag deden we wat inkopen in Lelystad. Toen we de auto parkeerden, was het twee vakken naast ons een gezellige boel. Het was zonnig en warm. Er zaten mensen bij de auto en op het gras te genieten van wat snacks en drankje. Leuk toch?
Toen we na een uurtje terugkwamen was het daar stil. De mensen en de auto waren vertrokken. Ze hadden enkel de rommel, met name de servetten, achtergelaten. Niet leuk.


Een duik in de wastafel

Een paar dagen gelede kreeg ik dus een stukje roest in mijn rechter oog. Ondanks het spoelen en het naar een ooghoek wrijven, bleef ik last houden. Ik kon voelen waar in mijn ooglid het stukje zat. In een ultieme poging de pijn aan mijn oog aan te pakken, bedacht ik me mijn oog te spoelen. Dit keer niet met een borrelglaasje (met water, hoor), maar door een duik te nemen in lauw water. Ik heb de wastafel ermee gevuld en toen heb ik mijn toet erin gedaan. Ik hield mijn ogen open (geen probleem, zelfs niet in zeewater -op Curaçao- ) en heb toen het ooglid een paar keer opgetild en losgelaten. In de hoop dat het stukje roest op die manier zou loslaten en weggespoeld zou worden. Na de duik, leek het niet geholpen te hebben. Maar na een uurtje nam de pijn geleidelijk af! Ik voelde het ook aan mijn ooglid en ik traande minder.
Vanmorgen toch maar even een afspraak bij de huisarts gemaakt. Ik zag vanmorgen namelijk, dat er wat pus in mijn ooghoeken zat. Maar de pijn is bijna verdwenen. Nu nog het zicht, ik zie wat wazig, en de rode kleur van mijn oog. Misschien moet ik nog was extra's doen, zoals druppelen en..... beter opletten als ik ga schuren of zo! 😁

Een stille Moederdag


Vaak valt het mee, soms zit het tegen. Het was gisteren een zeer stille Moederdag. We hoorden enkel de vogeltjes vrolijk fluiten. Maar elk nadeel heeft een voordeel : de hele appelkruimeltaart is voor ons tweeën. 😂

Omgaan met geld

 bankpas slecht idee

zondag 12 mei 2024

Lekker belangrijk

Wat een aandacht voor het uitsluiten van de Nederlandse zanger op het Euro Gekkenfestival. Alsof er verder niets echt interessants te melden is. Maar het is weer zo'n overdreven gedoe om vooral de aandacht voor echt ernstige zaken af te leiden. Hallo, er zijn bijna 14.000 Palestijnse kinderen vermoord in Gaza!! De joden willen de genocide afronden met aanvallen op Rafah. Oekraïne staat op instorten, Amerika is klaar met Zelensky, het blijft wel de Joden bewapenen, Ierland gaat de Palestijnse staat erkennen. Duitsland wordt voor de rechter gesleept, het Amerikaans en ander westers militair materieel is niet opgewassen tegen dat van Rusland. Voor sommige supersterkte pantservoertuigen is één enkel Russisch schot al fataal. De door de NAVO opgebouwde verdedigingen van Charkov heeft de Russische aanval niet overleefd. Afrikaanse en Arabische landen halen hun goudreserves weg uit Amerika.

Deurwaarders

Af en toe kijken we naar dat programma, dat zich in Engeland afspeelt. Het is interessant hoe mensen die in de schulden zitten reageren. Er zijn slechts weinigen, die beseffen dat het aan hen zelf ligt en niet een de deurwaarders. Meestal doen de schuldenaren alsof niet zij, maar de deurwaarders hun schulden veroorzaakt hebben. Soortgelijk gedrag zie ik bij mensen die een bekeuring krijgen. Ze geven de verbalisant de schuld. 😄
Toen ik op school het vak Recht kreeg vond ik veel onderwerpen erg interessant. Ik heb er later zowel privé als gedurende mijn loopbaan erg veel profijt van gehad. Natuurlijk leerde ik over het werk van de deurwaarder. Per land zal de werkwijze vast verschillen. Met name ik informatiesystemen waarin debiteuren en crediteuren een rol speelden, kwam ik de procedures rond het innen van schulden tegen.
Als ik hoor dat iemand een schuld van ruim 3.000 pond aan parkeerboetes heeft openstaan, dan schud ik maar met mijn hoofd. Al vind ik wel, dat boetes op boetes eerder contraproductief werken. Men duwt mensen nog meer in de schulden. Vroegtijdig loonbeslag lijkt me dan een beter alternatief. Aan de andere kant reageren veel menen niet op brieven (herinneringen, aanmaningen en correspondentie van incassobureaus.
Maar er zijn ook mensen met een flink gat in de hand. Die zouden eerst moeten leren omgaan met geld. Die zien alleen wat er binnenkomt en wat zij willen kopen. Over vaste lasten i.c. de tering naar de nering zetten hebben zij blijkbaar nooit gehoord.

zaterdag 11 mei 2024

Caravan opgehaald

Ik las dat Nederland uit het Songfestival gegooid is. Men spreekt van grensoverschrijdend gedrag van de zanger. Ik zag trouwens in een flits, dat ie flink zijn schouders ophaalde over de kwestie. De Nederlandse tv vindt het uitsluiten buitenproportioneel. Logisch, want bij de omroepen gebeuren veel ernstiger zaken van grensoverschrijdend gedrag, die men daar als heel gewoon ervaart.
Sinds eind April zijn er werkzaamheden aan het wegdek van de Rietweg, die o.a. naar de stalling van de caravan leidt. De stallinghouder zou ons op de hoogte houden omtrent de bereikbaarheid. Gisteren is Sonja op de fiets die weg afgereden. Naar aanleiding van haar bevindingen hebben we toch maar besloten onze sleurhut vandaag te gaan halen.
Dat zou oorspronkelijk komende woensdag zijn, maar de vraag is in hoeverre op werkdagen de machines van de wegenbouw de weg zullen blokkeren. Rijden over het fietspad parallel aan de weg kan wel met een personenauto, maar niet met een hogere caravan vanwege de bomen. We willen geen cabrio van de caravan maken, vandaar.
Het vervelende is dat de caravan officieel slechts 3 dagen langs de openbare weg geparkeerd mag worden. Gerekend vanaf vanmorgen 10.30 uur dus tot a.s. dinsdag rond dezelfde tijd. Gezien de omstandigheden, verwacht ik enig begrip en coulance van Handhaving. Maar dat weet je nooit. Gelukkig kunnen we de caravan ook ergens op privé terrein parkeren. Dat doen we dan maandag. Het was wel weer een typisch vakantiegevoel toen ik met de sleurhut achter de Matrix reed. Ik krijg er weer zin in.

Het oog

 Het mooie groene, ronde nest bovenop de lamp bij de schuur, is van een winterkoninkje. De vorm van het nest heeft wat weg van die van een iglo, dus dat zou wel kunnen. Het beestje moest wel even wennen aan het feit dat er plots mensen bij het huisje rondlopen. En dat ze ook geregeld in het schuurtje moeten zijn. Maar tegen halfacht ’s avonds zagen we het vogeltje weer het nest in gaan.
Gisterochtend had ik een paar millimeter van een plint afgezaagd. Hij was net te hoog voor onder een kast. Daarna ben ik verder gegaan met het ontroesten van het onderstel van een stacaravan. Ik ben daarmee tijdig gestopt, want het werd mij te warm en te stoffig. ’s Middags merkte ik dat ik iets in mijn oog gekregen heb. Zowel het mondmasker als de bril en niet te vergeten mijn neusharen, houden niet al het stof tegen. Ik heb mijn oog een paar keer onder de douche gespoeld met water. Ook een paar keer met een borrelglas vol water, dat ik op mijn oog gedrukt hield. Maar beide methodes hielepen niet. Plotseling dacht ik : “Had ik nou maar een glazen oog!” Gewoon om het even onder de kraan af te spoelen. Het zal wel weer overgaan.
In het huisje kwam ik erachter, dat de kast waar de plint onder komt, niet overal even hoog van de vloer staat. Dat komt omdat in een deel apparatuur staat. Dus moet ik de plint nog een keer onder handen nemen.


vrijdag 10 mei 2024

In de prijzen


Twee dames die als vrijwilligers de Koffietafel organiseren hebben gereageerd op een oproep naar aanleiding van een initiatief van Jumbo. Dat initiatief moet leiden tot een betere buurt. Vanmiddag werd de prijs in de vorm van een cheque uitgereikt door de lokale supermarkt. Vorige maand kregen Sonja en haar collega al te horen, dat zij op grond van het initiatief van de Koffietafel € 1.000,= als bijdrage krijgen. De bijdrage werd vandaag in de vorm van een cheque door de filiaalhouder aan beide dames overhandigd.
Eerlijk gezegd : een welverdiende bijdrage. Velen weten het niet, maar ook achter de schermen wordt veel tijd en energie gestoken om de Koffietafel niet alleen draaiend te houden, maar ook aantrekkelijker te maken. Met laagdrempeligheid als belangrijkste criterium.
Er wordt een vrijwillige financiële bijdrage gevraagd. De een heeft geen geld, de ander betaalt voor drie. Zonder gezeur of wat dan ook. Laten we hopen dat het een succes blijft. Hopelijk kunnen de dames wat van hun wensenlijstje gaan aanschaffen.

Imagoschade -2-

Een grindput maken

In de tijd dat we nog in het zilverstadje Schoonhoven woonden, heb ik een keer in de achtertuin een grindput gemaakt. Hij was bedoeld om overtollig hemelwater af te voeren, waar het aanleggen van een officiële afvoer naar het riool niet mogelijk was.
In die tijd (1978 - 1992) was er nog geen internet dus moest ik de benodigde informatie / tips van anderen krijgen. In wezen kwamen de tips op hetzelfde concept neer. Er moest een put gegraven worden. In die put moest ik een emmer of vat zonder bodem plaatsen. De emmer werd gevuld met grind en daarna zand met bovenop een rooster.
Ik heb het concept toen wel wat aangepast op de situatie in onze tuin. Daar was sprake van een laag vette klei, die het hemelwater als het ware tegenhield. De open emmer zou dan vrij snel vol zijn. Met een grondboor heb ik onder in de put drie of vier extra diepe gaten gemaakt en die ook gevuld met grind en zand. Het resultaat was bevredigend : geen wateroverlast meer.
Ik ben van plan een soortgelijke oplossing toe te passen hier in de buurt. De overkapping krijgt namelijk ook een gootje met regenpijp. Het hemelwater zou dan de brandgang instromen. Op zich niet echt ernstig, want als het hier goed regent, staan in veel van die doorgangen plassen met water. Veel achtertuinen lopen namelijk af naar de doorgang. Dus ook zonder overkapping gebeurt dat al, maar dan via de tuin.
Maar om de overlast nu en straks enigszins te verminderen, ga ik die te lijf door weer een grindput te maken. Mij werd ook verteld, dat een regenton op het wensenlijstje staat. Niet zo'n bouwmarkt exemplaar van bijna €100. Dat kan bruin niet trekken. Er zijn al tonnen voor €10 (!), compleet met deksel met openingen erin.  Ze alleen blauw en hebben enkel nog geen kraantje. Zo'n kraantje kost ook geen drol en verf evenmin. Ik zal dan alleen nu al rekening moeten houden met de constructie van de regenpijp. Zodat ik hem later naar een regenton kan leiden. De ton moet ook een overloop krijgen. Maar ook dat gaat zeker lukken.

donderdag 9 mei 2024

VS : Als maar gekker

Amerika heeft getracht een goedkeuring te verkrijgen om massavernietigingswapens in de ruimte te introduceren. Tot grote ergernis van de Yanks, heeft Rusland daar een veto over uitgesproken. Gelukkig maar. Eerder wilden Amerikaanse politici Den Haag binnenvallen (!) als Netanyahu of een Amerikaan voor het ICJ gedaagd zou worden. Ik begin steeds meer te kotsen van die Amerikanen. Het wordt tijd om 'hoe dan ook te voorkomen, dat Amerika nog langer aan de macht blijft'. Ik varieer even op een uitspraak van de slechte verliezer Frans Timmermans. Dan weet ik zeker dat ik ook niet vervolgd zal worden wegens aanzetten tot moord en doodslag. Maar met de linkse rechters weet ik dat niet zo zeker.
Het wordt tijd om de VN, de Veiligheidsraad enz. uit dat agressieve land weg te halen.
Eerder dreigde Joe Biden met een kernoorlog tegen Rusland. Nu Rusland als reactie alvast wat oefeningen doet, is plots Rusland 'zomaar' met kernwapens bezig. Het is net zoals met Oekraïne (de ellende begon toen Rusland zomaar dat land binnentrok) en Israël (toen op 7 oktober Hamas zomaar aanviel).
Joe Biden mag dan seniel en gek zijn, ik, en velen met mij, ben dat niet.

Imagoschade

Volgens het westers nieuws heeft fabrikant AstraZeneca vanwege 'imagoschade' zijn vaccin wereldwijd van de markt gehaald. Men vertelt niet, dat de zogenaamde imagoschade te maken heeft met de ernstige bijverschijnselen van hun vaccin. Net zoals die van Pfizer heeft het AZ vaccin veel kritiek opgeleverd. Voor toediening van het vaccin diende individueel onderzoek plaats te vinden (massaal vaccineren was nooit de bedoeling). Er is onvoldoende getest, er is met de resultaten geknoeid en de bijwerkingen waren ernstiger dan beweerd. De vaccins hebben veel slachtoffers gemaakt. Zelfs bij niet gevaccineerden die een bloedtransfusie ondergingen met bloed van gevaccineerden. De Mrna in het gedoneerde bloed leidde tot klontering (trombose) met in sommige gevallen tot hartfalen. 
Er lopen allerlei rechtszaken en onderzoeken in andere landen. Maar in ons hypocriete landje zwijgt men liever, laat men de slachtoffers in het ongewisse en zwijgt men over de grote oversterfte. Zelfs rechters trekken hun handen er vanaf. Enkel om de politiek te beschermen.

Uitvliegen

Bij toeval zag ik hoe een jonge mees een nestkastje verliet. Ik stond bij de voordeur van het huisje en keek hoe twee mezen achterelkaar uit de kast kwamen. 😐Eh... nestkast dus. Even later zag ik een koppie voor het gat verschijnen, om direct weer te verdwijnen. Dat gebeurde drie keer en toen fladderde plots een kleinere vogel uit het gat en ging boven op het kastje zitten. Het spreidde de beide vleugels wijd uiteen en lag zo een paar minuten in de zon. Was het uitrusten of opwarmen? Ik weet het niet. Maar even later vloog het in de boom naast het huisje. Daar hoorde ik de oudere mezen druk tjilpen. Van blijdschap omdat er een met zo'n wijd geopend hongerig bekkie eindelijk uitgevlogen is?

Nieuwe bewoners

Toen ik vanmorgen bij het huisje aankwam, viel mij het groen op dat in een hoekje bij de deur van de schuur lag. Het was verse mos, zo te zien. Ik dacht in eerste instantie, dat de wind de schuldige was. Totdat ik omhoog keek.
Op de lamp die ik twee weken eerde gemonteerd heb, bevindt zich nu een groen nest. Een mooie ronde bol met bovenin een ronde opening. Later zag ik een bruin gekleurd vogeltje wat zenuwachtig rondvliegen. Ik heb me daarom eerst maar wat koest gehouden, al was ik daar gekomen voor wat klusjes.
Ik heb maar eerst wat andere dingen gedaan. Daarna ben ik toch maar het schuurtje ingedoken. Thuis had ik een ombouw voor de verdeelunit van de vloerverwarming gemaakt. Die ging ik vandaag op z'n plaats zetten. Als het goed was moest ik enkel wat openingen zagen in een zijkant. Daar kwamen de diverse leidingen uit. Toen dat gedaan was, heb ik de ombouw geplaatst. Hij paste precies zoals ik berekend had.
Het is direct weer een heel ander gezicht. Wat netter. Omdat er bezoek komen zou, ben ik daarna gestopt met klussen.


Alternatieven

Een of ander dierenclubje wil een verbod via de rechter. Een verbod om op wolven te schieten met een paintball geweer. Voor zover ik weet wordt er ook op mensen geschoten met zo'n wapen. Dus waarom niet op een wolf? Men schiet ook op mensen met rubberen kogels, dus dat zou een mooi alternatief zijn. Ik moet wel telkens weer wat glimlachen als ik zo'n wolvenvriend hoor praten. Vaak gebruiken ze dooddoeners als : honden bijten ook schapen dood. Dat is zoiets als "anderen beroven ook banken, edelachtbare, dus...." of  "Ja pa, maar Mo had ook een 3 voor Nederlands". Als een wolf een hond of een mens aanvalt, noemen zij die met de wolven in het bos huilen 'spelen'. Ik zou zeggen, "Ga zelf eens spelen met een wolf. Of laat je hond of kind dat eens doen."
Wie de ontwikkeling van de situatie met wolven in Duitsland volgt, weet wat ons en de wolf te wachten staat. Maar je kunt ook het wolvenwiel weer opnieuw uitvinden. Wolven raken gewend aan mensen en nemen zodoende meer risico's. Ze begeven zich tussen de mensen. Met alle gevolgen van dien.
Er is weer een moordkomplot ontdekt in Oekraïne. Volgens het nieuws hier betreft het een paar ambtenaren. Volgens het nieuws in Oekraïne gaat het om militairen. Wie zou er gelijk hebben? Dat militairen van Zelensky af willen, pleit niet voor de politiek die het Westen voert. Dus zijn het ambtenaren. Dat zijn militairen ook.
Zelensky is bezig met het schrijven van een boek. Het schiet niet veel op, want meneer snuift te veel. De titel is al bekend : Hoe word je binnen een halfjaar multimiljonair. Het wordt een bekend verhaal.

woensdag 8 mei 2024

Ouwe lullen muziek -67-

Prachtig zoals Jackie DeShannon haar gevoel van verliefd zijn heeft beschreven in dit nummer.

Onderstel schuren

Mij is gevraagd of ik een onderstel van een stacaravan wil schuren en daarna in de antiroest zetten. Omdat ik toch anders niets te doen heb 😏, heb ik ermee ingestemd.
Vanmorgen was het zover. Ik heb als eerste wat gereedschap klaargelegd. Een staalborstel op een boor-/schroefmachine en twee schuurmachines. Een met een fijn schuurpapier en een met een grove schuurschijf. Ik had ook een zakje met mondkapjes meegenomen. Je weet wel van die nare periode.
Het onderstel is voornamelijk aan de achterkant nog redelijk roestvrij. Voor de rest zat wel onder een laag roest. Zowel dun als wat dikker, terwijl het oppervlak butsen heeft.
Met een mondneuskap op mijn toet, handschoenen aan de handen en een pet op mijn knar ben ik begonnen met schuren. Tijdens het schuren merkte ik pas hoeveel hoeken zo'n stuk ijzer heeft. De butsen moest ik met de staalborstel doen na eerst met de schuurmachine bezig geweest te zijn.
Mijn aanpak had ik dusdanig bedacht, dat ik het geschuurde deel zou gaan behandelen met de antiroest verf van een bekend merk. Dat noem ik niet want ik ga geen reclame maken voor Hammerite. 😎 
Maar eerst dus het schuren. Wat een werk! En wat een stof! Tijdens een koffiepauze bleken de maskers weinig effect te hebben. Mijn neusgaten zaten vol roeststof. Weer een bewijs dat die dingen geen nut hebben. Ik heb zoveel als mogelijk met de wind in mijn rug staan schuren.
Toen ik bij de as was aangekomen, dacht ik op de helft te zijn. Maar dat was dus niet zo. De as zit op 1/3 van de achterkant. Een domper? Welnee!
Ik besloot de geschuurde delen alvast te gaan kwasten en rollen. Hoewel er geen zon scheen, droogde de lak erg snel. Het stond trouwens ook op het blik, zag ik later.  😁Gelukkig maar, want af en toe stootte ik tegen het gelakte frame. Ik moest namelijk ook op handen en voeten onder het frame zien te komen. Zittend op de grond kwastte en rolde ik erop los. Maar wat een gymnastiek zeg! Ik ben benieuwd welke nieuwe spieren ik morgenochtend voel.

Leuk werk

Hulp verlenen is niet alleen sec iets voor een ander doen. Het leuke van dat vrijwilligerswerk is toch wel, wanneer hulpbehoevenden gemotiveerd en enthousiast worden. Recent hebben wij iemand die al langere tijd in de misère zit geholpen. Er waren veel klusjes blijven liggen, omdat bepaalde mensen hun beloftes niet nakwamen. Het was niet alleen die klusjes alsnog doen. De persoon in kwestie kreeg ook advies en hulp bij het maken van bepaalde keuzes. Hij werd daarbij gestimuleerd om zelf actie te ondernemen en zich niet te laten leiden door mensen die niet naar hem wilden luisteren. Zij hielpen hem vanuit hun gedachte : "Ik weet wat goed voor jou is." Dus dreigde hij opgescheept te worden met zaken die hij niet wilde hebben.
Ik doe de klussen terwijl Sonja meer de menselijke kant doet. Daarin moedigt ze mensen aan vooral zelf hun zaken te regelen en/of assertiever en actiever te worden. Een stukje coaching, vaak met succes. Het alsnog het geheel naar wens op orde brengen van een huis, geeft niet alleen voldoening en rust bij de bewoner. Het motiveert en stimuleert mensen zelf ermee door te gaan. Zo leidde een nieuwe schutting ertoe, dat de bewoonster (80+) de panelen zelf geschilderd heeft! Ze is er trots op. Die klus smaakte naar meer. Een weer stralende woning leidde tot nog meer opruimwerk door de bewoner zelf.
Wij horen ook over zeurpieten. Mensen die op bezoek komen en allerlei negatieve commentaren hebben. Die hun eigen smaak en ideeën als enige goede beschouwen. Daar blijft het bij, want zelf de handen uit de mouwen steken is er niet bij. Dat is geen leuk werk voor hen.

In de apenkooi

Vaak vergelijk ik ons landje met dat van een gezin, waarin de ouders als een soort overheid fungeren. Er mag dan (nog) een nationale cultuur zijn, binnen een gezin kan het erg verschillen. Dat lijkt me geen reden om een gezin daarom lastig te vallen of zelfs aan te vallen.
Vandaar dat ik de drukte rond landen als Iran, Noord-Korea, Cuba, Rusland en China niet begrijp. In die landen gelden andere regels dan in ons land. Zelfs in Westerse landen verschillen die regels op nationaal niveau, ook al zijn ze lid van de EU. Of dat nog lang zo zal zijn, is de vraag.
Toen ik gedurende mijn loopbaan me ontwikkelde richting advies (waarom altijd consultancy als daar een goed Nederlands woord voor is?), kreeg ik een verhaal te horen over een apenkooi.

In een apenkooi hangt in het midden een banaan aan een touw. Vreemd genoeg blijven de apen weg van de banaan. Zelfs als het tegen voedertijd is en de trek bij die beesten het grootst is, wordt de banaan met rust gelaten.
Op een dag wordt een nieuw aapje in de kooi geïntroduceerd. De nieuweling wordt na verloop van tijd door de rest geaccepteerd. Toen het aapje volledig gewend was aan zijn omgeving, liep het naar de banaan aan het touwtje. Het had de mooie vrucht al eerder zien hangen.
Op het moment dat het aapje de banaan wilde pakken, wordt hij krijsend besprongen door bijna alle apen. Er heerst grote paniek in de kooi. De oudere apen slaan erop los en sleurden de nieuweling weg van de banaan. Ook de apen die het kleintje willen beschermen krijgen klappen.
Toen het aapje later om uitleg vroeg, vertelde een van de ouderen hem het volgende verhaal. "Heel lang geleden hing er midden in de winter plots een grote banaan aan een touw in het midden van de kooi. Maar toen een van de apen de vrucht wilde pakken, werd hij door een nare oppasser met een brandslang nat gespoten.
Sindsdien mag niemand aan de banaan komen. Dat de oppasser al decennia geleden overleden is, en die dag een rotbui had wisten de apen niet.


Het verhaal van de apenkooi is dat van onze eigen en veel andere culturen. We zijn bang of hebben een hekel aan andere mensen / landen, omdat het ons aangepraat is. De meeste mensen zijn nooit in eerder genoemde landen geweest. Kennen ook niemand daar. En toch hebben ze daar een oordeel over. Een hen generaties lang door anderen aangepraat oordeel. Ook Nederland is een apenkooi. Die banaan staat in ons land en veel andere landen o.a. voor Vrede, Oprechtheid, Vrijheid van meningsuiting enz.

dinsdag 7 mei 2024

Inauguratie Vladimir Poetin

Wat interesseert het Poetin nou of Nederland wel of niet vertegenwoordigd was tijdens zijn inhuldiging als president van Rusland voor een nieuwe termijn? Een eventuele benoeming van Mark Rutte tot SG van de NAVO, zegt de man ook niets. Hetzelfde geldt voor de blonde Duitse Ursula von der Leyen. Die wordt wereldwijd zelfs over het hoofd gezien net zoals veel Europese leiders met hun slappe ruggen.
Van mij geen beelden van Poetin, maar wel van de wonderschone superatlete, polsstokhoogspringster Isinbaeva. Zij was erg teleurgesteld toen Rusland werd geboycot van de O.S. Nee, dan Israël. Een genocide is nog geen reden om dat land uit te sluiten van het wereldtoneel. Zelfs nu de Joden de genocide gaan afronden met het afslachten van de gevluchte Palestijnen in Rafah. Zo zie je maar weer, het Westen kent ook veel hypocrieten en jodenstreken.

Demonstreren

Demonsteren is een grondrecht. Maar vaak worden anderen de dupe van een demonstratie. Zo ook op de UvA. Er zijn studenten die aan het afstuderen zijn of die juist om extra tijd verlegen zitten. Het is net zoals bij een staking. Werkwilligen worden dan ook de dupe. Want je hoeft het niet altijd eens te zijn met de demonstranten of stakers.
Wat ik ook jammer vind, is dat joodse studenten ook lastiggevallen worden. Maar zo gaat het nu eenmaal. Ten tijde van de treinkaping was ik ook plots een volbloed Molukker. Toen de Marokkanen zich gingen roeren was ik een Marokkaan. Wie weet word ik ook nog voor een asielzoeker aangezien. Hoewel : dat is al eerder gebeurd. Ik werkte toen voor Vluchtelingenwerk. Al een tijdje. Toen ik een keer op de gang liep vroeg de directrice mij : "Wordt u al geholpen meneer?" 😂 Terwijl ik daarvoor diverse keren in haar aanwezigheid koffiepauzes heb gehouden.
Wat ik ook betreur is dat er onderscheid gemaakt wordt in soorten demonstraties. Wie op vredige wijze tegen een regeringsmaatregel of -beleid demonstreert krijgt de laatste tijd klappen. Wie via demonstraties het beleid of de maatregel steunt en er enkel meer vaart achter wil, mag z'n gang gaan.
Het ergste is wanneer een vreedzame demonstratie voor de vrede uiteen geslagen wordt. Er zijn Amerikaanse politici (natuurlijk)  die zelfs ons land willen bezetten als de zionazi Netanyahu voor het ICJ gedaagd wordt. Misschien moeten men toch maar vrienden worden met Rusland, want ons leger stelt niets voor. Of hebben we de waterlinie nog? 😂Amerika : een democratie is een echte maffiastaat geworden. Meneer Mark Rutte wil heel graag hun moordmachine die NAVO heet bedienen. Ik vraag ik me ernstig bezorgd af : "In wat voor tijd ben ik terechtgekomen?"

Wat een dag!

De dinsdag begon met een paar kleinigheden op klusgebied. Ik heb in een schuur een nieuwe lamp opgehangen en aangesloten. Daarna heb ik de ombouw van een radiator vastgezet. Omdat ik tegen 12.00 uur naar de mondhygiëniste moest, heb ik me tot dan wat koest gehouden. Gewoon om rustig aan te doen. Niet dat ik me van tevoren druk maak over zo'n bezoekje. Ik ga er vrij ontspannen naar toe. Dit keer kreeg ik te maken met een vervangster. Mijn eigen mondhygiëniste heeft een blessure aan haar pols opgelopen en kan voorlopig geen werk doen. Maar haar vervangster deed het ook prima. Dus verliet ik na een halfuur tevreden de praktijk.
Toen ik weer in het dorp aankwam, zag ik de viskar staan. Tja, toen kon ik de verleiding niet weerstaan. Dus kocht ik 3 bakbokkingen. Die vind ik zo lekker op wit brood. Gek genoeg is het net als met de haring, die doe ik ook nooit op een bruine boterham. Trouwens bruinbrood is witbrood met een kleurtje en een ander smaakje. Het is niet het bruinbrood van vroeger, toen het nog echt bruin (volkoren) was. Maar ja, tegenwoordig weet ik alsmaar minder wat ik werkelijk eet.
Na de lunch heb ik mijn werkplunje aangetrokken. Ik ging naar de loods om wat rommel op te ruimen. Er lag een enorme hoeveelheid metaal, dat gescheiden moest worden. Er lagen twee verdeelunits van een vloerverwarming (foto boven) en een hele massa pijp met koppelingen. Elke unit had 8 koppelingen die verwijderd moesten worden. Maar ik hield er wel veel messing aan over (foto onder).
Ik liet de aanblik maar bezinken door eerst wat afval op te ruimen en weg te brengen. Ik reed via een bouwmarkt terug. Ik moest daar nog even een boodschap doen voor een buurtbewoonster.
Daarna, het was toen bijna 2 uur 's middags ben ik tot bijna 5 uur bezig geweest met het scheiden van het metaal. Geregeld dacht ik : "Nu kap ik ermee". Maar als ik dan dan naar de geslonken hoeveelheid keek, ging ik toch maar weer verder. Vooral het demonteren van de verdeelunits was een hels karwei. Omdat het spul al zeer oud was, werd het losdraaien van de koppelingen spierballenwerk. Alles zat bijna muurvast. In een paar gevallen heb ik een koppelingsmoer moeten doorslijpen. Na de cv pijpen ben ik met het koper aan de slag gegaan. Ook daarvan moest ik de messing koppelingen verwijderen. Maar dat ging aanzienlijk gemakkelijker. Ik ben bijna weer bij met het werk. Vandaag heb ik dus overgewerkt. Normaal ben ik rond half drie weer thuis. Het demonteren vergde ook veel energie. Dat merkte ik toen ik weer thuis was. Het zal wel weer een goede nachtrust worden voor de ouwe. En morgen? Morgen hoop ik iets heel anders te gaand doen.

Het werd stil

Toen ik naar aanleiding van een (verontwaardigd) berichtje op het www over de Amerikaanse steun aan Israël reageerde met de opmerking dat de VS het meest oorlogszuchtige land is van deze wereld, kreeg ik natuurlijk boze reacties van een paar Amerikanen. Zij weten vaak erg weinig, dus hielden de reacties ook weinig in. 😅 Gelukkig waren er ook Amerikanen die het met mij eens zijn. Zij schamen zich voor hun land.
Er was er een, die mij pardoes uitmaakte voor nazi. Geen nasi goreng, maar nazi Göring of zo. 😆Hij schold mij uit voor stomme Duitser met wat toevoegingen over nazi Duitsland. Weer zo'n typische Amerikaanse nitwit dus. In mijn laatste reactie aan deze meneer schreef ik, dat zijn manier van communiceren (agressief) en (verkeerde) conclusies trekken mij zeer bekend voorkomt. Op dezelfde manier heeft zijn land wereldwijd al miljoenen slachtoffers gemaakt. Tot nu toe is het stil.

Met een vulpen

Ooit werd het gebruik van een balpen op school verboden. Die pen was slecht voor het handschrift, zo werd gezegd. Door het verbod, wilden veel kinderen juist kennismaken met die nieuwe pen. Strafwerk geschreven met zo'n pen werd als niet gemaakt beschouwd. Dat moest met een potlood of een kroontjespen gebeuren. Thuis hadden we zo'n inktpotje staan van Quink. Daarmee werd ook een vulpen gevuld.
Zelf heb ik in de jaren 60 ook een vulpen gekocht. Voor op school. Dat was een Parker. Ik kocht hem op de Breestraat in Leiden bij Vulpenkliniek Wolfslag. Ik vond het schrijven met zo'n pen erg fijn. Voor de Parker kocht ik niet alleen de vulpatronen (er waren lange en korte te koop), ik gebruikte ook een die ik zelf met inkt vullen moest. Dat was een patroon met een rubberen reservoir, waarin geknepen moest worden als de kop van de pen in de inkt gedoopt was.
Toen ik ging werken kocht ik een Waterman. Een mooie groene met goudkleurig metaal en een gouden (volgens de advertentie) pen. Die pen heb ik heel lang op mijn werk gebruikt. Ik zou hem nog ergens moeten hebben.
In de tijd dat ik op speciale formulieren coderingen schreef voor computerprogramma's en job / operation control, gebruikte ik ook vaak een vulpen. Afhankelijk van het soort papier ook wel een balpen. Met een vulpen vloeide de inkt op bepaald papier uit. Collega's vonden mij arrogant, want die codeerden met potlood. Zo konden zij fouten weggummen. Ik was blijkbaar zekerder van mijn zaak. 😁. 
Omdat de formulieren elk teken in een apart vakje geschreven moest worden, codeerde ik in blokletters. Die gewoonte had invloed op mijn gewone manier van schrijven. Ik schreef schuin aaneen met naar voren hellende letters. In de grafologie betekende dat ik een sociaal benaderbaar persoon was, werd mij eens gezegd tijdens een sollicitatiegesprek. Toen schreef men nog brieven met een pen. Vanwege het dagelijks coderen, begon ik ook met losse tekens en afwisselend met blokletters te schrijven. Dat doe ik nog steeds. Dus ook weer een stukje beroepsdeformatie van mijn kant.
De komst van tekstverwerkers begin jaren 80 leidde ertoe, dat ik minder met de vulpen aan het schrijven ging. Ik gebruikte hem meer in de privésfeer.

Energiegraaiers

Energiebedrijven willen het terug leveren van elektriciteit van zonnepanelen gaan belasten. Zo zie je maar weer, het gaat allemaal om geld en niet zozeer om milieu enz. Neemt niet weg, dat de eigenaren van zonnepanelen creatief moeten reageren om extra kosten te voorkomen. Panelen tijdig uitzetten bijvoorbeeld? Bij voorkeur via een stukje techniek. Dat zal ook wel op de markt komen. Het verbruik afstemmen op de productie. Zelf opteer ik voor 's middags warm eten, de was doen bij overcapaciteit enz. Het zal mij niet verbazen, wanneer de energiebedrijven de prijs van elektriciteit bestemd voor e-cars net zo gaan behandelen als de reguliere brandstofprijzen van diesel en benzine. Laden aan de paal wordt dan net zo'n drama als tanken bij de pomp. De overheid zal dat prima vinden, want dan komt de stroom accijnzen ook weer opgang.

maandag 6 mei 2024

Ouwe lullen muziek -66-

Niet dat ik ooit een fan was van The Cats, maar dit nummer viel wel bij mij in de smaak. Ik weet niet precies waarom, maar dit nummer brengt mij naar het Surinameplein in Amsterdam in 1971. Zou ik het daar ergens voor het eerst gehoord hebben? Ik reisde toen per bus, trein en weer bus van Leiderdorp naar het Surinameplein in Amsterdam. Op het station Sloterdijk nam ik de donkerrode DAf bus die mij naar het Surinameplein bracht. Vandaar liep ik dan naar de Sloterkade. Daar, bij de Bank Giro Centrale, leerde ik wat van het bedrijf. In afwachting van het begin van de cursus die van mij een computerprogrammeur moest maken. Niet veel later ging ik daar vlakbij op kamers wonen. Dat was in de Zocherstraat, achter de Autopon die aan het Surinameplein huisde. Weer later verkaste ik naar de Betuwestraat, in de buurt van de oude Rai.


Van het oostfront

't Was niet de regen

De jaarlijkse Dodenherdenking op de Dam werd dit jaar karig bezocht. Ik zou bijna zeggen : "Het was leeg op de Dam" vergeleken met voorgaande jaren. Ook toen het op die momenten regende, was het daar propvol. Nu schrijft men de afwezigheid toe aan het weer. Er werd ook beweerd, dat mensen wegbleven uit angst voor aanslagen. Maar die mensen komen al jaren niet meer. Omdat men weer de waarheid niet wil zeggen, verzint men allerlei drogredenen.  Men wil niet zeggen dat veel mensen niet gekomen zijn uit protest. Een protest tegen de hypocrieten, die een genocide steunen en op 4 mei plots begaan zijn met oorlogsslachtoffers. Zodoende vond er op 4 mei 2024 toch een demonstratie plaats. Een tegen de hypocriete houding van de politiek en voor vrede. Helaas voorde ME kon er dit keer niet gemept worden. Want de vreedzame demonstranten zaten dit keer gewoon thuis.

Westerse technologie in Rusland

Zionisme is satanisme

Kort en krachtig uitgelegd.

Slim transport

Het viel mij op, dat de bezorgkosten van de golfplaat op rol nog steeds hetzelfde zijn : € 30,= Bij veel andere leveranciers bedragen die kosten ruim €100,=! Nu is het wel zo, dat de lage transportkosten gekoppeld zijn aan de route die de vrachtauto gaat rijden. Dat wil zegen dat voor een een rit naar het noorden alleen die artikelen meegenomen worden, die langs de kortste route afgeleverd moeten worden. Men rijdt dus niet van hot naar her kriskras door het land.
Gevolg is wel dat de levertijd soms oploopt. Maar wie geen haast heeft, vindt dat geen enkel probleem. Dat is nu dus ok het geval met de golfplaat. Daar is geen haast mee, dus vallen de transportkosten erg mee.

Een goed begin

Conform afspraak stond ik om 09.00 uur weer bij de overkapping in aanbouw. Samen met Sonja heb ik de verschoven balk 13 cm opgeschoven. Hij ligt nu echt op z'n plaats.
Daarna ben ik de overige drie dwarsliggers gaan plaatsen. Ik heb de ruimte tussen de voorste en de achterste dwarsbalk opgemeten en die door vier gedeeld. De uitkomst bepaalde de plaats waar de balkdragers moesten komen. Daarna heb ik elke balk eerst op de constructie gelegd en hem daar afgetekend. Alle drie moesten op bijna dezelfde lengte (scheelde soms een halve cm) worden ingekort. Dus de boel is mooi haaks. Met de afkortzaag was het inkorten van de balken 
nog geen 5 minuut werk.
Na de koffiepauze heb ik de onooglijke, maar wel functionele lamp in het schuurtje vervangen. Er hangt nu een spot met led verlichting. Dat ding geeft voor minder energie een zee van licht. Als volgende was de grote tegel aan de beurt. Daar moest een hoekje uitgeslepen worden. Laat ik nou net iemand kennen, die zo'n speciale slijpschijf daarvoor heeft!
Voor de lunch heb ik bijna al mijn gereedschap opgeruimd en mee naar huis gesjouwd. Wat veel zeg, of ben ik zo onhandig? Thuis heb
ik als eerste de golfplaat op rol besteld. Inclusief montagemateriaal. Daarna was het voor mij lunchpauze.
Ik heb de tegel dus meegenomen naar de loods. Ik moest daar toch al zijn, om de afkortzaag terug te brengen. Daar heb ik het hoekje uit de tegel geslepen. Ook dat stelde niet veel voor. Ook omdat de tegel relatief dun was en het gereedschap professioneel.
Omdat ik toch in de loods was heb ik me daar ook maar even laten gelden. Ik heb afval gesorteerd en opgeruimd, wat bestellingen naar binnengehaald  en een cv ketel gedemonteerd. Daarna heb ik als
gebruikelijke afsluiting van mijn aanwezigheid de vloer weer aangeveegd.
Rond 14.30 uur was ik weer thuis. Toen heb ik de tegel weer op z'n plaats gelegd. Gelukkig paste hij als gegoten. Hopelijk krijg ik eind deze week de golfplaat binnen. Dan ga ik daar weer mee verder. Als de plaat erop ligt, wacht mij nog het dakgootje en wat make up zaken. De opdrachtgeefster denkt na over eventuele verlichting onder de overkapping of een wandcontactdoos. Ze overweegt ook een regenton aan te schaffen. Iets om rekening mee te houden als ik het dakgootje maak.

Onwetendheid en naïviteit

Kennis is macht. Zo is het nog steeds. Dus doen overheden hun stinkende best om vooral geen kennis te delen. Of dat pas te doen na manipulatie ervan. Veel proberen zij voor mij verborgen te houden. Zij beseffen nog steeds niet dat er zoiets als het internet bestaat. Dat fenomeen vertelt niet alleen over de verborgen zaken, maar ook over zaken met een hoger waarheidsgehalte. Komt bij dat men dankzij de vertaalmachines als het ware de lokale ooggetuigen kan raadplegen. Dus ook in Russisch sprekende en Arabische en Aziatische landen. Ook daar zijn bloggers en vloggers actief. Er zijn trouwens ook landen waar bepaalde onderwerpen juist wel besproken worden. Zoals over de vaccinatieschade, de oversterfte na vaccinatie, het verloop van de genocide in Gaza, de intenties van de WHO, de NAVO en het WEF, de ellende van de immigratie enz. Dat quasi geheimzinnig gedrag van de regering doet mij denken aan daders, die op beeld zijn vastgelegd en toch blijven ontkennen de dader te zijn. Ergo, er wordt veel gelogen en op een kinderlijke manier verstoppertje gespeeld.
Omdat er blijkbaar toch veel mensen zijn die niet de moeite nemen om zaken te controleren, heeft zo'n regering ook nog medestanders / volgers.

Maandagochtend

Een nieuwe week met nieuwe kansen! Ik kan me niet herinneren dat ik structureel met tegenzin maar mijn werk ging. Ook niet op de maandag. Werken moest voor mij leuk zijn. Af en toe wat minder mag, want het hoort erbij. Pas als het structureel niet meer leuk is, zocht ik een alternatief. Vooral als projectleider van veranderingen, wist ik dat ik bijna dagelijks met weerstand moest omgaan. Ik was ook vaak het pispaaltje. Dat soort bijverschijnselen had ik ingecalculeerd. Ze konden per bedrijfscultuur flink verschillen. Maar het hoorde bij mijn werk. Het leuk maken geldt niet alleen voor werken : ik maak ook op ander gebied er telkens iets leuks van. De invulling van het werk doe ik namelijk zelf. Een muziekje op de achtergrond is de ene keer fijn, de andere keer storend. Ook als het regent tijdens een vakantie, blijf ik genieten. Voor hen die toch weer met tegenzin naar hun werk gaan : Fuck this Job! En ga vooral op zoek naar iets leuks.

Misbruik?

Als ik hier in de omgeving om me heen kijk, zie ik wat opvallende zaken. Het betreft met name het plaatsen van borden voor gereserveerde parkeerplaatsen voor invaliden. Zo'n bord met eronder het kenteken. Tot op heden heb ik in geen enkel geval een invalide iemand zo'n geparkeerde auto zien in- of uitstappen. Het is zelfs zo, dat ik een van hen een paar keer over tuinhekje een hekje (plm 60 cm hoog) heb zien stappen, nota bene met de handen vol spullen. Hoppa! Femke Bol zou ervan hebben opgekeken. 😅Van een ander weet ik dat ie zelfs aan hardlopen doet! Ook hem ken ik verder als een gezond iemand. En dan is er nog iemand die geregeld met zware spullen loopt te sjouwen en loopt als een kievit. Tenminste, als ze denkt dat niemand haar ziet. Maar deze vroege zwerfvuilopruimer ziet dat wel. 😁 In andere situaties klaagt ze, dat ze zo weinig kan vanwege haar quasi fysieke beperkingen. Maar ja, ook als je een borrel op hebt, moet je dat soort uitspraken blijven onthouden. Maar dan klinken andere verhalen. Dan vertelt ze met trots hoe ze de kluit belazert. 😒 Ach, er zijn heel wat rare mensen op de wereld. Ze fingeren zelfs lichamelijke klachten om een eigen parkeerplaats te kunnen bemachtigen en/of niet te hoeven werken.
Over rare mensen gesproken. Mij is een paar keer gezegd, dat ik het woord rare gebruik waar volgens de sprekers nare beter op z'n plaats zou zijn. Maar ja, voor mij zijn het vaak rare mensen, want zo blijven ze voor mij op afstand. Ze raken mij niet. Als ik iets naar vind, ervaar ik dat ook zo. Dus heb ik het, ondanks (of dankzij?) mijn dikke huid,  meestal over rare mensen.

Thanks for the killing

In Amerika zeggen velen tegen militairen en/of veteranen "Thanks for your service!" Dat zoiets na de Tweede Wereldoorlog gezegd werd, oké. Maar sindsdien is Amerika enkel bezig met moorden in en bombarderen van andere landen. Dus vergeet dat Thanks for your service voor het 'werk' na WO2. Of bedoelt de gemiddelde Amerikaan zelf ook de service to kill? Dat volk is ook in het dagelijks leven behoorlijk agressief. Al heb ik ze nog niet na weer een schietpartij op een school of in een winkelcentrum horen zeggen "Thanks for the killing your service". Dat is dan weer anders.
Terwijl hier de doden van WO2 herdacht worden met het accent op de Joden, plegen de nazaten van de Joden een Genocide. Met actieve hulp van Amerika en het VK (militair aanwezig in Gaza) en hulp van o.a. Nederland. De Herdenking liet zien, hoe de hypocriete meute op de Dam de slachtoffers van nu in Gaza de rug toegekeerd hebben, terwijl de Joden in Gaza begonnen zijn met het afronden van hun genocide op de Palestijnen. Het laatste toevluchtsoord van de gevluchte Palestijnse bevolking, Rafah, wordt aangevallen.
Mark Rutte heeft een Vrijheidsvuur ontstoken. Dezelfde Rutte die onze vrijheden alsmaar verder inperken wil. Gelukkig hebben velen uit protest ervoor gekozen niet naar de Herdenking te zullen gaan. Het aantal aanwezigen was iets meer dan de helft van voorgaande edities. Natuurlijk vragen de eveneens hypocriete media naar de bekende weg : waarom bleven zoveel mensen weg?

zondag 5 mei 2024

Bandenwissel

Vandaag, op Bevrijdingsdag, heb ik mijn fiets bevrijd van een versleten achterband. Ik wilde niet wachten op een knal of een lekke band. Eerder had ik een aanbieding zien voorbijkomen van een setje Dresco's. Ik heb toen maar gelijk twee sets, binnen- en buitenband, gekocht. Alles wordt immers allen maar duurder.
Wat mij wel een beetje tegenviel was het kortingsverhaal. Omdat ik geen App gebruik kreeg ik niet het volle pond aan korting. Per set betekende dat €3,= minder korting. Maar voor die €6,= ga ik geen App op mijn telefoon laden. Ik zal eerst mijn telefoon zelf moeten laden. 😁
Ik mijn trouwe fiets onder de overkapping opgehangen. Het achterwiel lag er dankzij de snelsluitingen zo uit. De oude set verwijderen was ook zo gebeurd. Om de nieuwe te monteren had ik de velg voorzichtig in de bankschroef
geklemd. Ik monteer de banden liever zonder gebruik te maken van gereedschap, als bandenlichters. Ik doe het nog steeds met mijn handen. Al moet ik toegeven, dat het steeds lastiger wordt vanwege de reuma. Op de handmatige manier is het veroorzaken van schade aan de banden zo goed als nihil. En als het onverhoopt toch wat lastiger gaat, dan is er nog altijd wat WD40. Zo doe ik dat dus.
Ik heb trouwens ook nog een herinnering aan Fenna van de fiets verwijderd. Het was de 'trekhaak' van haar hondenkar. Mijn fiets heeft na de bandenwissel weer een regenband. De 'slick' gaat bij het restafval.

Over het oostfront

Er zijn nog steeds dummy's die denken dat de oorlog zo'n 2 jaar geleden begon. Het zijn dezelfde dummy's die denken dat de genocide in Gaza vorig jaar oktober begon.
Angela Merkel heeft al ruim een jaar geleden toegegeven, dat de overeenkomsten van Minsk een val waren. Bedoeld om Oekraïne zich militair te laten voorbereiden op een oorlog van Oekraïne tegen Rusland.

From a distance

Stop Joodse genocide!

Een overkapping -2-

Op de terugweg van mijn ochtendwandeling vanmorgen, viel mij iets op. Eerlijk gezegd sloeg mijn verbazing vrij snel om in een moment van schrik. Al was het maar heel even. Ik liep namelijk door een brandgang waar ook de woning aan grenst waar ik de overkapping maak. Tot mijn verbazing en schrik zag ik een stukje zwarte balk uitsteken! Oeps! Dat zou niet mogen. Het einde van die balk zou in lijn moeten zijn met de muur van het schuurtje aan de andere kant. Het scheelde zo'n 10 cm. Dat krijg je als je constant met je neus boven op het werk zit. Ik had natuurlijk ook de situatie aan de buitenkant van de tuin ook moeten bekijken. En dat heeft deze klusser dus verzuimd.
Blijkbaar is de paal tijdens het werk wat naar achteren geschoven. Het is geen echte ramp hoor. Het is een kwestie van twee geschroefde hoekprofielen losmaken, de balk wat opschuiven en de boel weer vastzetten. Ik denk dat ik de fout morgen ook wel gezien zou hebben tijdens de controle. De rol golfplaat is 350 x 300. Dus als die op de dakconstructie zou liggen, had de fout ook naar voren gekomen. Maar dan zou ik veel meer moeten doen om hem te herstellen. Ik heb de constructie namelijk niet definitief vastgezet. Juist vanwege de 'eindcontrole' heb ik het als een soort concept gemaakt. Dus kan er nog hier en daar gemakkelijk wat gecorrigeerd worden. 
Zo'n opdracht kent veel overeenkomsten met die ik gedurende mijn loopbaan afhandelde. Het begint met een wens en vragen van mijn kant. Daarna bekijk ik de huidige situatie inclusief mogelijke knelpunten. In de situatie met de overkapping zijn dat een buitenlamp die in de weg zit en de schutting met de buren vanwege mogelijk graafwerk. Vervolgens beschrijf ik de mogelijke oplossingen inclusief de kosten ervan. De opdrachtgeefster mag dan kiezen al dan niet met wat aanpassingen.
Daarna begint de bouw pas. Tussentijds laat ik de tussenresultaten zien. Maar daar is in de hobbysfeer niet iedereen in geïnteresseerd. Men vertrouwt erop, dat het werk goed gedaan wordt. Gelukkig ben ik wat dat betreft best wel kritisch genoeg.

Bevrijdingsdag 2024

Gedurende de periode na de oorlog was er een gevoel van bevrijding. Dat gevoel hield wat mij betreft aan tot eind jaren 80, begin jaren 90. Zelfs met een flinke opleving, toen de Muur en het IJzeren Gordijn viel. De Russen trokken zich terug uit de door hen bevrijde en bezette landen met gevolg dat de Sovjet Unie verdween.  Daarna werd het gevoel van bevrijding alsmaar minder.
De Russen hadden zich weliswaar teruggetrokken, maar de Amerikanen, Britten en Fransen dus niet. Zij 'gijzelden' de door hen bevrijde landen. Al is het ook wel zo, dat die landen, waaronder Nederland, zich gemakkelijk lieten gijzelen. Het rood wit blauw kan wat dat betreft vervangen worden door een witte vlag. Tot op heden worden we nog steeds gegijzeld. Niet alleen door de bevrijders van toen, maar ook door de politiek in Den Haag, de EU, WHO, NAVO en het WEF. Ook door hen laten wij ons gijzelen.
Vandaar dat ik op deze dag weliswaar een vlag laat wapperen, maar het is wel de crisisversie. De dag van de Bevrijding is al lang geleden opzij geschoven. Er is een crisis voor in de plaats gekomen. De politiek laat alles eerst flink uit de hand lopen voordat men ingrijpt. Maar dan is het meestal al te laat.

zaterdag 4 mei 2024

Een overkapping

Vandaag heb ik een begin gemaakt met de bouw van een overkapping. Het wordt geen reusachtig ding met underlayment en dakleer erop. Er komt een heldere golfplaat op. Een hele plaat van 350 x 300 cm. Dus de constructie kan relatief eenvoudig en licht worden. Ik heb balken van 300 x 60 x 70 cm en idem van 350 cm lang gekozen. 
De overkapping komt achter in de tuin tegen de schuur. Hij moet qua hoogte aansluiten op die van de buren. Dan staat het niet zo rommelig. Het lastige is om het dak echt rechthoekig te krijgen. Maar daar zijn diverse methodes van meten voor.
Omdat de overkapping van de buren ook tegen een schuur staat, kon ik aan de hand van de bakstenen
bepalen hoe hoog de voorkant moet worden. Hetzelfde aan de achterkant. Het scheelde mij rekenwerk. Ik moest enkel opletten dat de boel waterpas is.
Ik ben begonnen met de schuur als uitgangspunt. Met een touw heb ik het verloop van het dak bepaald. Ik had het touw goed strak aangetrokken, zodat ik de steunpunten kon aftekenen. Voor het gemak heb ik de balk (3,50 m lang) eerst met de bekende steunen voor schuttingpanelen tegen de muur gemonteerd. Daarna heb ik hem nog twee keer opgemeten om zeker te weten dat ie goed geplaatst is. Vervolgens heb ik de balk met kozijnpluggen aan de muur vastgezet. Een staander aan de voorzijde leek mij niet nodig.
Aan de andere kant, bij de schutting met de buren, moest ik rekening houden met de betonnen palen van de schutting. Ik zag het niet zitten om naast zo'n paal een gat in de grond te boren voor nog een paal. Achter, rechts in de hoek, moest ik een kunstgreep uithalen. Daar heb ik de houten paal aan de betonnen vastgemaakt, Hij staat koud en toch als een huis op een dikke klinker.
Nadat ik voorlopig de balk aan de zijkant geplaats had en de beide balken voor en achter waterpas vastgezet waren, was de rechthoek klaar. Omdat het toen al 17.00 uur geweest was, besloot ik de controle (o.a. de diagonalen vergelijken) uit te stellen tot maandag. Dan ga ik ook de resterende balken monteren en een oude balkdrager van de schuur verwijderen.
Ik ben tijdens het werk flink met teer bezig geweest. Met name om de kopse kanten van het hout en de staander rechts in de grond te beschermen. De balkdragers en andere verbindingen ga ik ook nog zwart maken. Pas als ik tevreden ben over de constructie, ga ik de golfplaat met montagemateriaal bestellen. Eerst maar fase 2 opleveren.

Holocaust en Genocide

Het is zorgelijk dat men zoveel poeha maakt over iets wat bijna 80 jaar geleden gebeurd is, terwijl wat nu gebeurt (Gaza) hen geen sikkepit interesseert. Hoezo Nooit meer!? Hypocrisie ten top.

Persvrijheid?

het origineel
Jullie (niet de mijne)  nationale omroep had weer iets te melden. Op een wat knullige wijze, vind ik. In het Teletekstbericht stond namelijk, dat de persvrijheid in ons landje is verbeterd. Met gevolg dat Nederland nu van plaats 6 naar plaats 4 gestegen is. Wat is er dan zoal verbeterd? Minder censuur? Minder meningen? Meer (volledige) feiten? Nee, niets van dat alles. Erger men wil een vrije mening en zelfs door de gekochte journalistiek verborgen gehouden feiten, zoals die via Ongehoord Nederland geventileerd worden juist uitsluiten!
Het succes van de persvrijheid in Nederland is te danken aan het feit, dat Justitie mensen die journalisten bedreigen vervolgt (geldt trouwens ook voor iedereen die een ander bedreigd) en gevluchte Russische journalisten in Nederland mogen verblijven. Dat mogen veel andere vluchtelingen ook. Zelfs criminelen en terroristen zijn hier welkom. Ik vind dat het een noch het ander met vrijheid van de pers te maken heeft. Persvrijheid betekent dat journalisten onafhankelijk objectief feiten mogen publiceren. En daar is steeds minder sprake van.
Zodra de betaalde quasi journalisten geconfronteerd worden (al
gewijzigd

dan niet met een camera) met hun eigen geschrijf, voelen zij zich bedreigd.
Interessant : de eerste versie van het Teletekstbericht is later gewijzigd met een andere inhoud. Uiteraard met een linkse draai om de PVV even zwart te maken. Die partij, samen met andere(!), wil naar een onafhankelijke, objectieve nationale zender. En geen roeptoeter van Links / de regering. Men is op zoek naar volledige en objectief nieuws. 
Om die reden hebben veel mensen bezwaren tegen de NPO / NOS. Zelfs het nieuws over persvrijheid wordt door de NOS gemanipuleerd gepresenteerd. Het berichtje riekt weer naar de slager, die zijn eigen vlees keurt. Waarom wel nieuws over drie gewonde Oekraïense kinderen en niets over de duizenden vermoorde Palestijnse kinderen? Omdat het betaalde journalistiek, dus NOS nieuws is. Udo Ulfkotte schreef er een boek over. Een bestseller.

Felix

Hij heet Felix. Hij is een beetje gek op mij. Elke keer als ik bij hem in de buurt ben, is het feest. Hij draait constant om me heen en drukt zijn kop tegen mijn benen. Toen ik een keer in de slaapkamer zittend op de grond een bed zat te verschuiven, tikte hij zittend op het bed  mij een paar keer bemoedigend op mijn grijze hoofd.
Klusmees
Gisteren lag ik half op de grond om een kabelgootje aan te leggen. Felix vindt mijn grijze haren erg aantrekkelijk. Hij bleef mij maar kopstootjes geven. We waren daar om 12 meter kabelgoot aan te leggen. De kabel (van het modem naar het i-tv kastje) moest van de ene naar de andere kant van de huiskamer komen te liggen. Niet los, zoals voorheen, maar netjes in een gootje. De goten van 2 meter lang waren zwart van kleur. De plint in het huis is ook zwart. Om ervoor te zorgen dat meubels, met nam kasten goed tegen de plint geplaatst kunnen worden, hebben we de goot boven op de plinten aangebracht. Omdat ze even dik zijn (toeval) staat het als geheel erg fraai. Voordat de kabel in de goot gelegd kon worden, moesten we tig knikken herstellen. Ze waren ontstaan doordat iemand de zeer lange kabel bijeen gepropt had! Netjes oprollen zonder knikken was blijkbaar te veel gevraagd. Zowel voor het aanleggen als na de klus, hebben we wel even de tv laten testen. De kabel heeft het overleefd.
Het komt vaker voor, dat we dingen zien die zeer slordig aangepakt zijn. Zoals een schutting waarvan elke plank met slechts één zeer korte schroef aan beide kanten vastgezet is. Of een lamp die aan een draadje hangt. Of helemaal geen verlichting in een slaapkamer (al bijna 10 jaar lang!). Of een vloer, meubels en de gordijnen die onder de verfspetters zit. En dan zijn er nog de uitstaande reparaties, die al jaren wachten op het beloofd herstel.
Stuk voor stuk slordigheden van familie die hulp aanbiedt en/of verleent. Of niet. Af en toe vind ik het resultaat / de gevolgen van hun aanpak of niet nakomen van hun beloften ronduit schandalig. Zo ga je toch niet met je medemens om? Helemaal niet als het een hulpbehoevende alleenstaande ouder betreft.

So haben wir 's gemacht

Luister hoe een bezetter dacht / denkt over onze verzetstrijders. Die waren in hun ogen dus ook terroristen. Zo zien velen de verzetstrijders van Hamas dus ook.

vrijdag 3 mei 2024

L'histoire se répète

Vreedzame demonstraties voor vrede en/of tegen een oorlog / genocide, worden verboden en/of met harde hand neergeslagen. De geschiedenis herhaalt zich. We zijn weer terug in de tijd. De tijd waarin vreedzame demonstraties tegen de oorlog in Vietnam en tegen de atoombom ook met harde hand werden neergeslagen. Met als dieptepunt de 'slachting' op de Kent State University waar ongewapende studenten door leden van de Nationale Garde werden doodgeschoten. Democracy in the land of the free?! Het bewijst maar weer eens hoe graag Amerikanen moorden.
Ook nu blijkt de politiek voor oorlog te kiezen en zelfs voor een genocide. Om morgen met treurige blik hypocriet stil te staan bij de dood van eerder gevallen slachtoffers.
Net als nu het geval is met Oekraïense mannen, vluchtten in de jaren 70 veel Amerikaanse jongeren de grens over. Om maar niet naar het massagraf dat Vietnam heette te hoeven worden gestuurd. John F. Kennedy wilde geen oorlog. Werd hij mede daarom vermoord? Zijn opvolger Lyndon B Johnson wel. Die schroomde niet om zijn handen met het bloed van een kwartmiljoen jonge Amerikanen te besmeuren.
'My Uncle' verhaalt over de vlucht van een jongeman vanwege een oproep tot militaire dienst.


Buffelen

Zo, dat was een ochtendje buffelen! Als eerste een aanhangwagen ophalen, di ik gereserveerd heb. Dat kan hier via het internet. Als de aanvraag akkoord is, krijg je naast de bevestiging ook een karnummer. Thuis even een contractje invullen en die inleveren als ik de kar kom halen. Zodra ik hem terugbreng wordt ook betaald. En dat alles zonder zichtbare tussenkomst van iemand. Geweldig!
Ik had de aanhangwagen nodig vanwege twee activiteiten. Ik wilde nog een paar pallets wegbrengen en een lading palen. De palen zijn bedoeld voor een overkapping die ik voor iemand mag bouwen. Ik heb ze afgelopen week alvast zwart geschilderd.
Ik moest nog wat maatwerk zagen met de zaagtafel en een M6 schroefdraad tappen. Komt bij dat ik de aanhangwagen voor een dagdeel gehuurd heb. Dat inhoudt in om 07.00 uur halen en uiterlijk om 12.00 uur weer inleveren. Als eerste heb ik het schroefdraad gemaakt. Erg handig zo'n tapset. Daarmee kan je ook schroefdraad 'schoonmaken'. 
Om te voorkomen dat ik tig keren met een balk heen en weer moest lopen van de auto naar een schuur in de achtertuin heb ik maar een steekkar ingezet. Ik hoefde zodoende slechts 2x heen en weer te
lopen. De balken en het bevestigingsmateriaal liggen nu klaar. Komende week ga ik beginnen met het bouwen. Pas als de constructie klaar is, bestel ik de golfplaat op rol. Morgenochtend hoop ik gebruik te kunnen maken van een speciale aanbieding van balkdragers. Het scheelt weer wat geld. Om 11.15 uur stond de aanhangwagen weer op z'n plek.
Het was flink aanpoten, maar ik heb zonder me te haasten toch alles weer voor elkaar gekregen. Ik kon zelfs nog een kopje koffie drinken bij de Koffietafel; op de goed afloop.

Laten gaan

Als je een helderziende opbelt voor een afspraak en zij/hij vraagt naar je naam, kan je beter ophangen.😂 Ach, ik heb er soms woorden over gehad. Over het feit dat ik iemand vooraf (voorzichtig) waarschuwde voor onheil. Onheil vanwege een persoon. Dan zei ik : "Je kunt beter wat uit zijn / haar buurt blijven." Maar ik ben daarmee gestopt. Gestopt, omdat mensen hun eigen levenservaringen moeten opbouwen. En dus ook in contact kunnen komen met onaangename mensen. Het is net als met kinderen : je kunt ze niet tegen alles en iedereen beschermen.
Helaas heb ik telkens weer gelijk gehad. Niet gekregen, dat was ook niet nodig. Als iemand in de fout gegaan is en er merkbaar moeite mee heeft, moet je hem dat niet extra inwrijven. Men zegt vaak : "Je mag niet op het uiterlijk afgaan", maar in bepaalde Aziatische landen is dat vaak een uitgangspunt (gezichtsanalyse). Gelaatstrekken zeggen ook veel over een mens. Zo is dat ook met de uitstraling van iemand. Die kan prettig of onprettig aanvoelen. Ook dan kan het al een reden zijn, om al vroeg afstand te nemen.
Als jochie moest ik in een zeker schooljaar vooraan bij de juf zitten. Zij trok aan mijn oren en schreeuwde dan tegen mij. Van de 16 jaar op scholen, was dat mijn slechtste schooljaar. Het duurde even voordat ik wist waarom ik zo door mijn gevoel werd aangestuurd en waarom veel twee of drie keer harder binnenkwam dan bij anderen het geval was /is. Ik was de 50 al gepasseerd, toen mij tijdens een therapie gezegd werd, dat ik een HSP iemand ben. Voor mij heeft Bo Diddley geen gelijk.


Holocaust in balans

Het is mij opgevallen, dat sinds het begin van de Genocide in Gaza, de main stream media het steeds vaker over de Holocaust hebben. Puur bedoeld om de goedgelovige schapen met het verleden af te leiden van het heden, de Genocide. Het ene na het andere bericht over de Holocaust verschijnt bij dat soort media. Men doet ook quasi verbaasd over de toename van het antisemitisme sinds de Genocide door de Joden. Laten we eerlijk zijn, ik ervaar het zogenaamde antisemitisme waar men het nu over heeft als volgt. Het is net zoals bij bepaalde zwarte / bruine mensen. Als zij staande gehouden worden of een bekeuring krijgen, beginnen zij gelijk over racisme en vooral de slavernij. Zo is het ook met de Joden en hun vrienden ten aanzien van de Genocide; je mag er niets van zeggen, want dat is antisemitisme. 😂😂😂 Ja, ik vind het belachelijk, hypocriet en zelfs walgelijk. Halsema verwoordt het aldus : "Wij accepteren geen antisemitisme!". Impliciet dus wel de Genocide. De Joden hebben vanwege de Holocaust een carte blanche gekregen om wreedheden te begaan. Krijgen de nazaten van de slaven ook zo'n carte blanche? Mogen zij de blanke nazaten soms ook uitmoorden?
Zelf ben ik begonnen met het afstrepen van de Holocaust tegen de Genocide. Al was het maar vanwege het "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe het een ander niet!" De doden die herdacht worden, zullen zich in hun graf omdraaien. Vanwege de hypocrieten. Het was toch Nooit meer!?
Ik vind het gezeur over het Joods land ook klinkklare onzin. Joods is een geloof, geen land. Wat de uitkomst van een DNA onderzoek in dat gebied zal opleveren, lijkt mij duidelijk : er wonen daar erg veel migranten die alles behalve een Arabische afkomst hebben. Maar zo'n onderzoek zal er helaas nooit komen. Het land heet Palestina, daar zijn de Palestijnen naar vernoemd. Het heet dus geen Jodenland of Jewstonia of zoiets.
De Romeinse bezetter had trouwens ook la grote problemen met Joden in Palestina. De ellende in dat gebied begon al na de Eerste Wereldoorlog. Het land Israël is na de Tweede Wereldoorlog bedacht door de VS en (vooral) het VK samen met wat Joden. Daarna (1948) heeft men een groot deel van Palestina bezet en dat gestolen land met hulp van de toenmalige VN  (zeg maar Amerika) Israël genoemd. Sindsdien probeert met de geschiedenis om te draaien. Men doet alsof Palestina altijd al Israël geweest is. Onzin! Het is een louter politiek verhaal dat tot diefstal van land en moord geleid heeft. Ik vraag me soms af of  men in de jaren 40 op de verkeerde Joden gejaagd heeft. Is de Dodenherdenking nog wel een Jodenherdenking? Wat mij betreft niet. Velen hebben de Nazi methodes overgenomen.