maandag 13 mei 2024

No charge

De tekst is nog steeds van toepassing. Veel kinderen vinden dat ze recht hebben op allerlei zaken. Ze vergeten wat hun ouders voor hen gedaan hebben en nog steeds doen. Maar misschien is dat de reden dat ze de andere kant vergeten zijn.

Splinters in mijn oog

De huisarts heeft geprobeerd de metaalsplinters uit mijn oog te verwijderen. Ik moest gaan liggen en kreeg wat verdovend spul in mijn oog. Het leek wal sambal, want het spul prikte heel erg. Toen hij in mijn oog keek, zei hij dat hij in elk geval één splinter zag vlak bij mijn iris. Hij probeerde met een wattenstaafje de splinter (geen balk dus!) uit mijn oog te verwijderen, maar dat lukte niet. Daarna zei hij dat hij een boor ging halen. Huh, een boor?? Het apparaat bleek meer op een balpen te lijken dan op zo'n boormachine. Ik voelde hem wel met dat ding op mijn oogbal krassen, maar zonder succes. Dus verwees hij me maar door naar een oogarts. In Harderwijk. Omdat hij van een worst case uitging, mocht ik niet alleen rijden. Dus ging Sonja met mij mee.
Zo belandde ik na decennia(!) weer eens voor mezelf in een ziekenhuis. Ik zag onderweg allerlei scenario's voorbijkomen. Variërend van een grote magneet tot een operatief ingrijpen met een kunstoog als gevolg. Niet dat ik mezelf zat gek te maken hoor. Ik geef mezelf altijd vol vertrouwen in handen van een deskundige. Bij de receptie van de oogarts werden mijn ogen en bril gemeten. De jongeman gaf mij wat instructies, die ik vanwege mijn doofheid niet goed verstond. Hij sprak ook met een accent. Toen ik zei dat ik aan die kant (hij zat links van mij) doof ben, zei ie gelukkig niet : "Dan bent u op de verkeerde afdeling, meneer!" 😅 In de wachtkamer hebben we samen nog veel gelachen vanwege mijn oog. De oogarts bleek een (in mijn ene goede oog) jonge vrouw te zijn. Mijn oog werd weer verdoofd. Ik moest ook weer achter zo'n oogmeetinstrument plaatsnemen, maar dit keer deed ze ook een soort schijnwerper aan. Ze keek in mijn oog, dat volgens Sonja op het scherm vergroot werd. Ze zei, dat ze twee splinters zag zitten. De eerste kon ze vrij gemakkelijk met een staafje verwijderen. De tweede zat vast in mijn oogbal, zei ze. Daar was wat meer voor nodig. Het was een rare gewaarwording haar met een soort pen op mijn oog te horen krassen. Maar met succes!
De verdoving was trouwens erg fijn, want ik voelde mijn pijnlijke oog niet meer. Toen ik dat kenbaar maakte zei ze rustig : "Als de verdoving is uitgewerkt voelt u het wel weer." Ze schreef mij een zalfje voor om ontstekingen te voorkomen. Omdat ik nog vrij goed kon zien, ben ik zelf weer achter het stuur gekropen. Pas toen we weer thuis waren, begon ik het oog weer te voelen. Er is maar gelijk wat zalf ingegooid. Dat moet 4x daags gebeuren gedurende 5 dagen. 

Smeerpoetsen

Zaterdag deden we wat inkopen in Lelystad. Toen we de auto parkeerden, was het twee vakken naast ons een gezellige boel. Het was zonnig en warm. Er zaten mensen bij de auto en op het gras te genieten van wat snacks en drankje. Leuk toch?
Toen we na een uurtje terugkwamen was het daar stil. De mensen en de auto waren vertrokken. Ze hadden enkel de rommel, met name de servetten, achtergelaten. Niet leuk.


Een duik in de wastafel

Een paar dagen gelede kreeg ik dus een stukje roest in mijn rechter oog. Ondanks het spoelen en het naar een ooghoek wrijven, bleef ik last houden. Ik kon voelen waar in mijn ooglid het stukje zat. In een ultieme poging de pijn aan mijn oog aan te pakken, bedacht ik me mijn oog te spoelen. Dit keer niet met een borrelglaasje (met water, hoor), maar door een duik te nemen in lauw water. Ik heb de wastafel ermee gevuld en toen heb ik mijn toet erin gedaan. Ik hield mijn ogen open (geen probleem, zelfs niet in zeewater -op Curaçao- ) en heb toen het ooglid een paar keer opgetild en losgelaten. In de hoop dat het stukje roest op die manier zou loslaten en weggespoeld zou worden. Na de duik, leek het niet geholpen te hebben. Maar na een uurtje nam de pijn geleidelijk af! Ik voelde het ook aan mijn ooglid en ik traande minder.
Vanmorgen toch maar even een afspraak bij de huisarts gemaakt. Ik zag vanmorgen namelijk, dat er wat pus in mijn ooghoeken zat. Maar de pijn is bijna verdwenen. Nu nog het zicht, ik zie wat wazig, en de rode kleur van mijn oog. Misschien moet ik nog was extra's doen, zoals druppelen en..... beter opletten als ik ga schuren of zo! 😁

Een stille Moederdag


Vaak valt het mee, soms zit het tegen. Het was gisteren een zeer stille Moederdag. We hoorden enkel de vogeltjes vrolijk fluiten. Maar elk nadeel heeft een voordeel : de hele appelkruimeltaart is voor ons tweeën. 😂

Omgaan met geld

 bankpas slecht idee

zondag 12 mei 2024

Lekker belangrijk

Wat een aandacht voor het uitsluiten van de Nederlandse zanger op het Euro Gekkenfestival. Alsof er verder niets echt interessants te melden is. Maar het is weer zo'n overdreven gedoe om vooral de aandacht voor echt ernstige zaken af te leiden. Hallo, er zijn bijna 14.000 Palestijnse kinderen vermoord in Gaza!! De joden willen de genocide afronden met aanvallen op Rafah. Oekraïne staat op instorten, Amerika is klaar met Zelensky, het blijft wel de Joden bewapenen, Ierland gaat de Palestijnse staat erkennen. Duitsland wordt voor de rechter gesleept, het Amerikaans en ander westers militair materieel is niet opgewassen tegen dat van Rusland. Voor sommige supersterkte pantservoertuigen is één enkel Russisch schot al fataal. De door de NAVO opgebouwde verdedigingen van Charkov heeft de Russische aanval niet overleefd. Afrikaanse en Arabische landen halen hun goudreserves weg uit Amerika.

Deurwaarders

Af en toe kijken we naar dat programma, dat zich in Engeland afspeelt. Het is interessant hoe mensen die in de schulden zitten reageren. Er zijn slechts weinigen, die beseffen dat het aan hen zelf ligt en niet een de deurwaarders. Meestal doen de schuldenaren alsof niet zij, maar de deurwaarders hun schulden veroorzaakt hebben. Soortgelijk gedrag zie ik bij mensen die een bekeuring krijgen. Ze geven de verbalisant de schuld. 😄
Toen ik op school het vak Recht kreeg vond ik veel onderwerpen erg interessant. Ik heb er later zowel privé als gedurende mijn loopbaan erg veel profijt van gehad. Natuurlijk leerde ik over het werk van de deurwaarder. Per land zal de werkwijze vast verschillen. Met name ik informatiesystemen waarin debiteuren en crediteuren een rol speelden, kwam ik de procedures rond het innen van schulden tegen.
Als ik hoor dat iemand een schuld van ruim 3.000 pond aan parkeerboetes heeft openstaan, dan schud ik maar met mijn hoofd. Al vind ik wel, dat boetes op boetes eerder contraproductief werken. Men duwt mensen nog meer in de schulden. Vroegtijdig loonbeslag lijkt me dan een beter alternatief. Aan de andere kant reageren veel menen niet op brieven (herinneringen, aanmaningen en correspondentie van incassobureaus.
Maar er zijn ook mensen met een flink gat in de hand. Die zouden eerst moeten leren omgaan met geld. Die zien alleen wat er binnenkomt en wat zij willen kopen. Over vaste lasten i.c. de tering naar de nering zetten hebben zij blijkbaar nooit gehoord.

zaterdag 11 mei 2024

Caravan opgehaald

Ik las dat Nederland uit het Songfestival gegooid is. Men spreekt van grensoverschrijdend gedrag van de zanger. Ik zag trouwens in een flits, dat ie flink zijn schouders ophaalde over de kwestie. De Nederlandse tv vindt het uitsluiten buitenproportioneel. Logisch, want bij de omroepen gebeuren veel ernstiger zaken van grensoverschrijdend gedrag, die men daar als heel gewoon ervaart.
Sinds eind April zijn er werkzaamheden aan het wegdek van de Rietweg, die o.a. naar de stalling van de caravan leidt. De stallinghouder zou ons op de hoogte houden omtrent de bereikbaarheid. Gisteren is Sonja op de fiets die weg afgereden. Naar aanleiding van haar bevindingen hebben we toch maar besloten onze sleurhut vandaag te gaan halen.
Dat zou oorspronkelijk komende woensdag zijn, maar de vraag is in hoeverre op werkdagen de machines van de wegenbouw de weg zullen blokkeren. Rijden over het fietspad parallel aan de weg kan wel met een personenauto, maar niet met een hogere caravan vanwege de bomen. We willen geen cabrio van de caravan maken, vandaar.
Het vervelende is dat de caravan officieel slechts 3 dagen langs de openbare weg geparkeerd mag worden. Gerekend vanaf vanmorgen 10.30 uur dus tot a.s. dinsdag rond dezelfde tijd. Gezien de omstandigheden, verwacht ik enig begrip en coulance van Handhaving. Maar dat weet je nooit. Gelukkig kunnen we de caravan ook ergens op privé terrein parkeren. Dat doen we dan maandag. Het was wel weer een typisch vakantiegevoel toen ik met de sleurhut achter de Matrix reed. Ik krijg er weer zin in.

Het oog

 Het mooie groene, ronde nest bovenop de lamp bij de schuur, is van een winterkoninkje. De vorm van het nest heeft wat weg van die van een iglo, dus dat zou wel kunnen. Het beestje moest wel even wennen aan het feit dat er plots mensen bij het huisje rondlopen. En dat ze ook geregeld in het schuurtje moeten zijn. Maar tegen halfacht ’s avonds zagen we het vogeltje weer het nest in gaan.
Gisterochtend had ik een paar millimeter van een plint afgezaagd. Hij was net te hoog voor onder een kast. Daarna ben ik verder gegaan met het ontroesten van het onderstel van een stacaravan. Ik ben daarmee tijdig gestopt, want het werd mij te warm en te stoffig. ’s Middags merkte ik dat ik iets in mijn oog gekregen heb. Zowel het mondmasker als de bril en niet te vergeten mijn neusharen, houden niet al het stof tegen. Ik heb mijn oog een paar keer onder de douche gespoeld met water. Ook een paar keer met een borrelglas vol water, dat ik op mijn oog gedrukt hield. Maar beide methodes hielepen niet. Plotseling dacht ik : “Had ik nou maar een glazen oog!” Gewoon om het even onder de kraan af te spoelen. Het zal wel weer overgaan.
In het huisje kwam ik erachter, dat de kast waar de plint onder komt, niet overal even hoog van de vloer staat. Dat komt omdat in een deel apparatuur staat. Dus moet ik de plint nog een keer onder handen nemen.


vrijdag 10 mei 2024

In de prijzen


Twee dames die als vrijwilligers de Koffietafel organiseren hebben gereageerd op een oproep naar aanleiding van een initiatief van Jumbo. Dat initiatief moet leiden tot een betere buurt. Vanmiddag werd de prijs in de vorm van een cheque uitgereikt door de lokale supermarkt. Vorige maand kregen Sonja en haar collega al te horen, dat zij op grond van het initiatief van de Koffietafel € 1.000,= als bijdrage krijgen. De bijdrage werd vandaag in de vorm van een cheque door de filiaalhouder aan beide dames overhandigd.
Eerlijk gezegd : een welverdiende bijdrage. Velen weten het niet, maar ook achter de schermen wordt veel tijd en energie gestoken om de Koffietafel niet alleen draaiend te houden, maar ook aantrekkelijker te maken. Met laagdrempeligheid als belangrijkste criterium.
Er wordt een vrijwillige financiële bijdrage gevraagd. De een heeft geen geld, de ander betaalt voor drie. Zonder gezeur of wat dan ook. Laten we hopen dat het een succes blijft. Hopelijk kunnen de dames wat van hun wensenlijstje gaan aanschaffen.

Imagoschade -2-

Een grindput maken

In de tijd dat we nog in het zilverstadje Schoonhoven woonden, heb ik een keer in de achtertuin een grindput gemaakt. Hij was bedoeld om overtollig hemelwater af te voeren, waar het aanleggen van een officiële afvoer naar het riool niet mogelijk was.
In die tijd (1978 - 1992) was er nog geen internet dus moest ik de benodigde informatie / tips van anderen krijgen. In wezen kwamen de tips op hetzelfde concept neer. Er moest een put gegraven worden. In die put moest ik een emmer of vat zonder bodem plaatsen. De emmer werd gevuld met grind en daarna zand met bovenop een rooster.
Ik heb het concept toen wel wat aangepast op de situatie in onze tuin. Daar was sprake van een laag vette klei, die het hemelwater als het ware tegenhield. De open emmer zou dan vrij snel vol zijn. Met een grondboor heb ik onder in de put drie of vier extra diepe gaten gemaakt en die ook gevuld met grind en zand. Het resultaat was bevredigend : geen wateroverlast meer.
Ik ben van plan een soortgelijke oplossing toe te passen hier in de buurt. De overkapping krijgt namelijk ook een gootje met regenpijp. Het hemelwater zou dan de brandgang instromen. Op zich niet echt ernstig, want als het hier goed regent, staan in veel van die doorgangen plassen met water. Veel achtertuinen lopen namelijk af naar de doorgang. Dus ook zonder overkapping gebeurt dat al, maar dan via de tuin.
Maar om de overlast nu en straks enigszins te verminderen, ga ik die te lijf door weer een grindput te maken. Mij werd ook verteld, dat een regenton op het wensenlijstje staat. Niet zo'n bouwmarkt exemplaar van bijna €100. Dat kan bruin niet trekken. Er zijn al tonnen voor €10 (!), compleet met deksel met openingen erin.  Ze alleen blauw en hebben enkel nog geen kraantje. Zo'n kraantje kost ook geen drol en verf evenmin. Ik zal dan alleen nu al rekening moeten houden met de constructie van de regenpijp. Zodat ik hem later naar een regenton kan leiden. De ton moet ook een overloop krijgen. Maar ook dat gaat zeker lukken.

donderdag 9 mei 2024

VS : Als maar gekker

Amerika heeft getracht een goedkeuring te verkrijgen om massavernietigingswapens in de ruimte te introduceren. Tot grote ergernis van de Yanks, heeft Rusland daar een veto over uitgesproken. Gelukkig maar. Eerder wilden Amerikaanse politici Den Haag binnenvallen (!) als Netanyahu of een Amerikaan voor het ICJ gedaagd zou worden. Ik begin steeds meer te kotsen van die Amerikanen. Het wordt tijd om 'hoe dan ook te voorkomen, dat Amerika nog langer aan de macht blijft'. Ik varieer even op een uitspraak van de slechte verliezer Frans Timmermans. Dan weet ik zeker dat ik ook niet vervolgd zal worden wegens aanzetten tot moord en doodslag. Maar met de linkse rechters weet ik dat niet zo zeker.
Het wordt tijd om de VN, de Veiligheidsraad enz. uit dat agressieve land weg te halen.
Eerder dreigde Joe Biden met een kernoorlog tegen Rusland. Nu Rusland als reactie alvast wat oefeningen doet, is plots Rusland 'zomaar' met kernwapens bezig. Het is net zoals met Oekraïne (de ellende begon toen Rusland zomaar dat land binnentrok) en Israël (toen op 7 oktober Hamas zomaar aanviel).
Joe Biden mag dan seniel en gek zijn, ik, en velen met mij, ben dat niet.

Imagoschade

Volgens het westers nieuws heeft fabrikant AstraZeneca vanwege 'imagoschade' zijn vaccin wereldwijd van de markt gehaald. Men vertelt niet, dat de zogenaamde imagoschade te maken heeft met de ernstige bijverschijnselen van hun vaccin. Net zoals die van Pfizer heeft het AZ vaccin veel kritiek opgeleverd. Voor toediening van het vaccin diende individueel onderzoek plaats te vinden (massaal vaccineren was nooit de bedoeling). Er is onvoldoende getest, er is met de resultaten geknoeid en de bijwerkingen waren ernstiger dan beweerd. De vaccins hebben veel slachtoffers gemaakt. Zelfs bij niet gevaccineerden die een bloedtransfusie ondergingen met bloed van gevaccineerden. De Mrna in het gedoneerde bloed leidde tot klontering (trombose) met in sommige gevallen tot hartfalen. 
Er lopen allerlei rechtszaken en onderzoeken in andere landen. Maar in ons hypocriete landje zwijgt men liever, laat men de slachtoffers in het ongewisse en zwijgt men over de grote oversterfte. Zelfs rechters trekken hun handen er vanaf. Enkel om de politiek te beschermen.