donderdag 4 juli 2024

Zo dus!

Tja, soms denk ik dat ik wat te vroeg geboren ben. Het heeft zo moeten zijn. Maar met een YT in de jaren 60 zou het misschien heel anders gegaan kunnen zijn met mijn voorliefde voor muziek.

Boycot Israël uitgebreid

Israël slaagt er niet in Hamas strijders te verslaan. Het lukt de Joden wel prima met onschuldige burgers, waaronder vrouwen en kinderen. Steeds meer landen verzetten zich tegen de genocide in Gaza en op de West Bank. De Israëlische verliezen nemen toe (bijna 50 slachtoffers in twee dagen tijd), veel Joden verlaten het land en in het land groeit het verzet tegen de Joodse massamoordenaar Netanyahu en diens vrienden. Massamoordenaar Ratko Mladic kreeg levenslang, Netanyahu moet dezelfde straf krijgen.

Luisteren

Het zal je maar gebeuren. Samen met je partner zet je een bedrijf op. Je partner ontwerpt het huis en de werkruimte en doet de inrichting ervan. Samen ga je dan van start, waarbij de partner ook een groot deel van het werk doet. En dan komt je partner onverwacht te overlijden. Triest. Een luisterend oor is al wat ie nodig heeft. Het is al weer 6 jaar geleden, maar de wond is nog niet helemaal geheeld.
De eigenaar / beheerder vindt het geen probleem wanneer campinggasten af en toe een handje blauwe bessen plukt. "Als het voor in de yoghurt is, dan mag dat", aldus de man. Maar wat zien we dan? Er lopen hier mensen met emmertjes en zakken blauwe bessen te plukken! Oké, zo'n iel doosje met dat fruit kost al gauw €5, maar om dan zo tekeer te gaan vind ik niet netjes. Of hebben ze soms niet goed geluisterd?


Stau, Umleitung und Tankstelle

Vanmiddag zijn we weer Duitsland ingereden. Hoewel de zon volop scheen speelden de voorgenomen afstand en de sterke wind een rol in de keus om met de auto te gaan. Ik bedoel, het moet wel leuk blijven en vooral geen martelgang worden als we later terug moesten naar de camping. Zonder enig oponthoud reden we dit keer naar Nordhorn. Een voor ons eer bekende plaats vanwege onze vele trips door Duitsland. We konden vlakbij het centrum de eerste 2 uur gratis parkeren.
Als eerste herinner ik me van Nordhorn de oplichter in de kar met gegrilde kip. Dezelfde kar zag ik een paar jaar later terug in Lelystad-Haven! Hij bleek gekocht te zijn door eens tel uit Limburg, waarvan de vrouw een eigen kraam was begonnen. Ze bevestigde mijn herinnering. In Nordhorn wilde ik bij die kraam een gegrilde kip kopen. Een halve kostte €3,50. Maar een hele kostte slechts €6,=. Dus koos ik voor een hele. Toen de verkoper het gegrilde beestje wilde inpakken, vroeg hij mij of hij hem alvast moest snijden. Ik zei zonder nadenken : "Da's goed" Toen rekende de oplichter toch 2 halve haantjes! 😅Blijkbaar heb ik hem toen nog even van een faillissement gered. Maar niet voor lang.
We hebben in het centrum van Nordhorn wat rondgewandeld. Het was er gelukkig niet al te druk. In een supermarkt gingen we op zoek naar de echte Thüringer Bratwurst. Niet eerder zag ik in een aantal schappen zoveel soorten worst liggen! Ook veel Turkse en Poolse specialisteiten. Maar wij gingen voor de enige echte Bratwurst.
Op de terugweg kwamen we net buiten Nordhorn in een file terecht. Niet veel later zagen we een traumaheli landen. Het duurde en duurde maar. Toen we vlakbij de plek des onheils waren aangekomen, moesten we omkeren! Dat hadden die Polizei niet echt goed geregeld. Een kruising eerder was namelijk de afslag van de omleiding. Daar had een agente of verkeersregelaar moeten staan. Gevolg was dat een hele lange rij auto's aan het keren was. Polizei is misschien daarom in Duitsland vrouwelijk. 😁
De omweg heeft er wel toe geleid, dat we goedkoop konden tanken. Het scheelde bijna €0,15 per liter. Leve de EU! Net over de grens in eigen land was de prijs 'normaal' ; zeg maar €2,= / liter.

De waarheid is haat

Weer een voorbeeld van linkse journalistiek. De waarheid vertellen wordt als haat prediken gezien en een betere grenscontrole of controle op immigratie als racisme. Wie tegen d egenocide is, is een antisemiet. Wie tegen armoede is is een communist enz.
Zou deze domme journaliste ontslagen zijn of was ze gewoon met een oortje in aan het papegaaien?

Het oude liedje

Ze werend er ooit van beschuldigd, maar het werd altijd ontkend. Nu gebeurt het openlijk : stelende Joden. Deze week heeft Israël weer een groot stuk land van de Palestijnen gestolen. Is het is toch volgens het oude liedje? Rond de genocide strooien de Joden enkel leugens en bedrog met fake berichten en beelden. Massamoordenaar Netanyahu wenst zich niet neer te leggen bij het advies van zijn generaals. Hopelijk pikken de generaals het niet en wordt het monster afgemaakt.
Op de vraag van Viktor Orban aan Zelensky, wat zijn voorwaarden zijn voor een vrede, antwoordde de corrupte Oekraïner dat hij daar geen antwoord op kon geven. Weer een voorbeeld van een 'leider' die een trekpop is van het Westen. Zelensky zei zelfs niet eens dat de Russen zijn land uit moesten.
Binnen de EU is het huidige regime erg zenuwachtig geworden sinds Hongarije het voorzitterschap in handen heeft. Komt bij dat in veel lidstaten een drang naar rechts is ontstaan vanwege de EU politiek. In Frankrijk hebben veel linkse partijen hun kandidaten van de kieslijsten verwijderd. In de hoop dat de overgebleven linkse partijen het qua aantal stemmen kunnen opnemen tegen de rechtse van Le Pen.
Sinds de verkiezingsuitslag in Nederland zijn vooral de linkse politici in beeld. De staatsomroep besteedt opvallend veel aandacht aan de slechte linkse verliezers met hun commentaar op het nieuwe kabinet. Ze vergeten dat ze met hun afgunst rechts enkel hechter en sterker maken. Het is weer het oude liedje van Links dat verloren heeft en geen respect heeft voor de democratie; het volk heeft gekozen.

Ouwe lullen muziek -88-

In sommige garages hingen ze : Pirelli kalenders met pin up girls. Ik zag soortgelijke afbeeldingen ook op en in de cabines van vrachtwagens. Ik wist toen nog niet wat een vrouw in badpak met een autoband moest doen. Of in badpak op een bougie die op een raket lijkt meevliegen of met opwaaiende rok een auto staan tanken. Ahum, wel raar dat ik me die foto's nog kan herinneren. 😁 Ik bedoel, ik zat nog maar op de lagere school!! Maar ach, zo herinner ik me De Lach ook als ie op de tafel bij de kapper lag. Voor even, voordat ie door de kapper voor mijn neus weggegrist werd. 😅
Maar goed, er waren dus kalenders. Ik zag ze later in militaire dienst ook. Maar daarvoor moest iemand dan zijn PSU kast opendoen : Meiden van uit een kalender.

woensdag 3 juli 2024

Ouwe lullen muziek -87-

Weer een nummer, dat ik als jonge tiener voor het eerst op dat mooie eiland Curaçao hoorde. Niet alleen de tekst en de muziek, ook de aparte neusklank(?) van Sue Thompson vond ik toen en nog steeds leuk om te horen.

Netanyahu zoals A.H.

Net als Hitler passeert Netanyahu zijn militaire adviseurs en wil zijn eigen weg blijven volgen. Het Israëlisch leger lijdt grote verliezen, maar die worden doodgezwegen. De generaals weten beter en willen een staakt het vuren en een vredesoverleg. Het is weer zo'n triest voorbeeld, waarin een politicus / politici een oorlog willen voeren waar deskundige militairen tegen zijn. Zo'n politieke nitwit houding heeft al heel veel mensen het leven gekost, behalve van die van de veroorzakers : de politici. Nog een reden om politici voor een tribunaal te slepen : het moedwillig (laten) doden van anderen. Om die reden is het steunen van Israël, Oekraïne enz. al een halsmisdaad tegen de menselijkheid.
In Oekraïne vechten militairen tegen elkaar. In Gaza moorden en hongeren Joodse militairen Palestijnse burgers uit. Het monster Netanyahu heeft zijn eigen Mein Kampf en doet wat dat betreft niet onder voor Adolf Hitler. Hopelijk eindigen hij en zijn helpers ook zo.

Lekke verlichting

Ze liggen al heel lang in de caravan. Het zijn twee lampjes voor de breedteverlichting aan de voorzijde (wit licht). De oude lampjes vertoonden condens aan de binnenkant. Dus heb ik die begin deze week vervangen. Ik schrok van de hoeveelheid vuil die zich achter de behuizing van de oude verlichting opgehoopt had; wat een troep! Het vuil is via naad tussen de carrosserie en de lamp naar binnen gedrongen. Dat was een extra reden om tot vervanging over te gaan. Nou, dat vervangen is dus geen geslaagde ingreep geweest. Ook deze lampen gaan aan de binnenkant beslaan! Het 'glas' (=plastic) sluit niet waterdicht aan op de grondplaat. Net zoals bij de oude lampen. Er zit geen rubberen ring tussen. Het is dus gewoon hard plastic op hard plastic.
Toen ik een soort landbouwwinkel zag, ben ik daar naar binnen gestapt. Ze verkopen daar ook allerlei soorten verlichting voor aanhangers enz.. Ook de lampen die ik zoek. Maar ook die hadden geen waterdichte aansluiting in de vorm van een rubberen pakking of ring of zo.
De verkoper legde uit waarom dat was. "Dat soort verlichting is meestal op een droge plek (in de u-balk van een bumper of onder de wagen gemonteerd. Daar is en blijft het meestal droog", legde hij uit. Hij adviseerde mij om led verlichting te kopen waarvan de lampjes ingegoten zijn. Die waterdichte lampen (een voorbeeld) kan je gewoon in de buitenlucht gebruiken. Waarvan akte.

Fietsen of met de auto?

Vanmorgen was de vraag : gaan we fietsen of.....?? Afgaande op de weersverwachting voor onze omgeving, besloten wij dit keer in de auto op stap te gaan. Rond de middag werd namelijk een forse regenbui verwacht met onweer.
We zijn weer naar Hardenberg gereden. De eerste keer was om een stel gebruikte levellers / keggen op te halen die ik via een verkoopsite wilde overnemen. Dit keer wilden we daar eens wat rondkijken en wellicht lampjes voor de caravanverlichting kopen. Het werd een gezellig uitje met inderdaad rond het middaguur regen. Op een terrasje namen we een koffiepauze. Er zat daar een oude vrouw aan de koffie. Ze was de enige
gast. We gingen aan het tafeltje naast haar zitten. Met gevolg dat er een gesprek plaatsvond. Hoewel, een gesprek, één openvraag was voldoende om 10 minuten naar haar te luisteren. Ze vertelde dat ze gisteren 74 jaar geworden was. Ze kwam wat warrig over, omdat ze de geregeld afdwaalde met haar verhaal. Ze droeg een oranje hesje, maar was niet met een scootmobiel of rollator. Toen haar vanwege haar verhaal over hulp en gezelschap gevraagd werd of ze kinderen heeft, zei ze wat bits : "Nee, daar begin ik niet aan! Ik ben nooit getrouwd geweest en aan kinderen moet ik niet denken. Nee hoor, daar begin ik niet aan!" We moesten beiden onze lach inhouden.
Op de terugweg zijn we naar Tubbergen gereden. Daar hebben we de lunch gebruikt in de beste
bakkerij van Nederland van 2014. Niets bijzonders hoor, gewoon een tosti met een kop thee. Ik hoopte in die plaats nog iets terug te vinden van de roemruchte wegracerij op het stratencircuit. Maar daarvan heb ik niets gevonden. Alleen in een etalage in Hardenberg zag ik een fraaie foto, die mij even deed zuchten en denken : "Was ik maar 10 jaar later geboren." Ik zag namelijk een Italiaanse motorfiets die ik tegen het eind van mijn motorleven ook wel had willen kopen.
Ter afsluiting hebben we in een kerk kaarsjes gebrand voor onze dierbaren. Vier voor mijn ouders en broers en elk nog twee voor al die anderen die we missen.

Onvoorstelbaar en toch

 Als ik wat langer nadenk over kinderen die vanwege gebrek aan toezicht iets overkomt, dan begrijp ik niet alles even goed. Wij hebben behalve kinderen en kleinkinderen ook decennia lang voor honden gezorgd. Om die reden zijn we altijd alert geweest en risico's vermeden. Niet alleen een kind kan tot onverwachte acties overgaan, een hond ook. Om maar te zwijgen over acties van anderen.
In Hardenberg zagen we in een winkelstraat al diverse voorbeelden van wat men gemakshalve noemt 'een onbewaakt ogenblik'. Het waren in dit geval moeders die hun peuters maar hun gang lieten gaan. De ukkies zaten in beide gevallen op zo'n loopfietsje en slingerden van links naar rechts en omgekeerd. In die straat is fietsen toegestaan. Met name de jeugd fietste daar relatief snel op hun elektrische tweewielers. Gevaarlijk en ondoordacht natuurlijk, maar het gebeurde daar. Ze passeerden ons en ander winkelend publiek op zeer korte afstand met relatief hoge snelheid. Ze zigzagden zo tussen de voetgangers door. Een onverwachte beweging van zo'n uk (of een voetganger) kan tot een ernstig ongeval leiden. We zagen ook een opa op de fiets met voorop een kleinzoon. Opa had een helm op, kleinzoon niet. Maar misschien heeft opa 'met de helm op geboren worden' verkeerd begrepen. 😐
Ik snap zulke ouders niet. Of zijn kinderen tegenwoordig niet meer van onbetaalbare waarde?

Menselijk gedrag?

Een kindje overlijdt in een auto die geparkeerd staat in de zon, terwijl de ouders aan het winkelen zijn. Een kindje verdrinkt in een badje in de tuin, een kindje komt om of raakt gewond in een 'onbewaakt ogenblik'. Er is een kindje gevonden. Allemaal zeer trieste toestanden. En dan zijn er nog de honden.
Heeft het soms te maken met de alsmaar afstandelijker wordende mensen? Baby's gaan naar een crèche (of naar oma en opa), peuters en kinderen naar een opvang (of naar oma en opa) en pubers moeten maar voor zichzelf zorgen. Dat alles omdat ouders beiden willen / moeten werken of per se hun eigen leven leiden.
Veel ongelukken met kinderen zijn te voorkomen. Het vereist meer persoonlijke aandacht en waakzaamheid en een goede opvoeding door de ouders.

Geconditioneerde dienstverleners

Gisteren keken we samen met andere campinggasten naar het voetbal. We zaten in een mooie zaal en kregen daar van de eigenaar / beheerder gratis consumpties aangeboden. Het was weer een uitdaging voor mij vanwege de drukte en de sfeer met veel overigens vrolijke geluiden.
Afgelopen dagen hoorden we van een van de gasten hoe moeilijk het kan zijn voor een startende ondernemer. Nou ja, op zich is het al een flinke, risicovolle stap. Maar als je dan ook nog structureel tegengewerkt wordt door ambtenaren van de gemeente, dan wordt het bijna een gevecht. De tegenwerking bestond voornamelijk uit traineren, dwarsliggen. Ze laten je niet het hele verhaal zien / horen, maar doen dat stapje voor stapje met aan het eind pas de reactie : dat kan niet. Aan de benodigde vereisten is voldaan, maar de ambtenaar speelt het baasje. Je moet als 'klant' dan rustig blijven en vooral niet boos worden en laten blijken dat je het beter weet. Wees onderdanig en slaafs tegen iemand die nota bene onder meer door jou betaald wordt.
Toch waren er ook fasen waarbij ambtenaren gewoon hun werk deden. Die lieten zien waarvoor ze daar zitten : dienstverlening. Ze ware helaas in de minderheid. Het bedrijf startte 2 jaar later dan gehoopt. De planning was mede opgesteld met info van ambtenaren.

Verzwegen zaken

In het staatsnieuws worden veel zaken verzwegen, omdat ze de eigen propaganda ondermijnen. Zo maakt Oekraïne helemaal geen vorderingen in de strijd tegen Rusland. In tegendeel, Rusland maakt enkel terreinwinst. Van het Oekraïens leger is weinig over, omdat het aanvullen van verloren manschappen zeer stroef verloopt. Binnen de EU is de steun voor Oekraïne aan het afnemen.
Hongarije is voorzitter van de EU geworden. Orban gaat dus zeker niet 'voor de bühne" naar Zelensky. Orban wil vrede en probeert Zelensky daartoe te bewegen. Hongarije zal zich niet aansluiten bij de NAVO als die organisatie Oekraïne gaat bijstaan.
Israël verliest erg veel manschappen in de genocide in Gaza. Om die reden worden ook Joden met gewetensbezwaren geronseld. De Houthi's krijgen steeds meer steun uit de Arabische wereld. Israël overweegt militaire systemen aan Oekraïne te leveren. Poetin heeft Israël gewaarschuwd voor de gevolgen. Hezbollah heeft op zijn beurt Amerika gewaarschuwd voor een eventueel groen licht voor Israël om Libanon aan te vallen. Er zullen aanslagen volgen.
De NAVO (Amerika en Engeland) staat te popelen naar Oekraïne te gaan. Ze hadden daarvoor wel eerst een trekpop nodig als Secretaris Generaal in de persoon van Rutte (aldus het onafhankelijk nieuws).
Veel moderne westerse wapentuig wordt door Rusland in Oekraïne vernietigd. Ook dat blijft buiten het nieuws, vanwege de antireclame voor de westerse wapenindustrie.

 

dinsdag 2 juli 2024

Gekke programma's

Natuurlijk komen ook zenders als MTV en TLC aan bod als we tv kijken. Ik bedoel : ik verbaas me graag vanwege het gedrag van mensen. Zoals bijvoorbeeld de series waarin dekhengsten en sletten met elkaar samen zijn; ex on the beach. Of waarin veel bedriegers met meer dan een account via het internet anderen bedriegen; Catfish. Mensen met meer dan 1 account die verschillende namen gebruiken zijn so wie so onbetrouwbaar.
Helemaal gek is het wanneer iemand dan naaktfoto's stuurt naar een vriend/vriendin die ie nooit gezien heeft. Al na de eerste kennismaking wordt om dergelijke foto's gevraagd. Of men begint geld te sturen vanwege een of ander zielig verhaal. Mensen willen bedot worden.
Er zijn ook mensen die met iemand uit een ander land willen trouwen. Meestal verdiepen zij zich niet in elkaars cultuur. Met alle gevolgen van dien. En oudere vrouwen die met veel jongere mannen willen trouwen.
Er zijn ook mensen die graag met een gedetineerde willen omgaan. Ze vinden het dan raar, dat zo'n ex-gedetineerde een onbetrouwbaar iemand blijkt te zijn, die van de herkregen vrijheid geniet. Of men denkt zo'n crimineel te kunnen veranderen in een trouwe, hard werkende partner.😂
Ooit was MTV een muziekzender. Tegenwoordig gaat het vooral over homo's, genders, drag queens en afwijkende seksuele denkbeelden. In dat alles schijnt meer muziek in te zitten dan in de huidige muziekwereld.

Selectieve verontwaardiging


Anders gelezen / gehoord

Het overkomt mij geregeld dat ik berichten en/of uitspraken op een andere manier interpreteer dan bedoeld. Zo las ik als zou de politie in Limburg erg veel aanvragen vanuit het buitenland krijgen. Het betreft, neem ik aan, vragen van collega's over Nederlanders. Informatie over kentekens, rijbewijzen, identiteit enz. Naar zeggen vreet die erg veel capaciteit weg bij de politie.
Ik begrijp eerder, dat het met de automatisering bar slecht gesteld is bij het korps. Ik bedoel, stel dat een bank zo zo reageren. Dan zou ik denken dat voor elk internetbankieren massa medewerkers nodig zouden zijn. Maar het tegendeel is het geval.
Als politiesystemen volgens een soortgelijk concept zouden functioneren, zou dat juist veel mankracht schelen.
Volgens het nieuws werkt het militair steunen van Oekraïne vruchten af. "De Russen rukken minder snel op", is de onderbouwing. Als ik het onafhankelijke nieuws lees en beluister, boeken de Russen steeds meer resultaten. Oekraïne verloor in een week tijd ruim 600 manschappen.
Denemarken zal vanaf eind 2024 geen Oekraïense piloten meer gaan opleiden, omdat het volgens hen zinloos is. Denemarken was een van de belangrijkste spelers op dat gebied.
Intussen verliest Oekraïne steeds meer infrastructuur voor vliegtuigen. Ook de Oekraïense luchtmacht lijdt grote verliezen. Een Russische raketaanval schakelde 6 jachtvliegtuigen uit. Het Oekraïens leger is niet in staat een tegenaanval te doen, aldus westerse experts. Er is een groot gebrek aan getrainde manschappen en er is gebrek aan kennis van het westers wapentuig.
Volgens een Poolse minister is Rusland zich op economisch en militair gebied veel sneller gaan ontwikkelen dan het Westen. Met dank aan het Westen.
Keti Koti : slavernij herdenken, wegkijken en gewoon doorgaan met slavernij.

Regen

Gisteravond zijn we naar Hardenberg geweest. Ik was al een tijdje op zoek naar een leveller, zo'n keg om de caravan of camper recht te zetten. Zo'n ding misten we de vorige keer in Lopikerkapel, waar het terrein nogal schuin afliep. We moesten toen een kant van de caravan zelfs met de autokrik op de juiste hoogte zetten.
Op een bekende verkoopsite zag ik een paar gebruikte staan. Helaas was dat toen, in Dronten, nogal ver uit de buurt. Maar nu was het slechts 16 km rijden. Ze stonden nog steeds op de site, vandaar dat we maar even toegeslagen hebben. Het zijn er weliswaar twee, maar we doen er maar 1 in de caravan.
Ik gebruik vaker de postcode van de locatie waar we op dat moment zijn, om te zoeken naar het aanbod van iets. Ik ben niet van plan om stad en land af te reizen voor iets wat ik zoek. Afgezien van Hardenberg zijn ook plaatsen als Almelo, Rijssen, Oldenzaal en Nijverdal niet al te ver van hier. We kunnen een bezoekje combineren met wat sight seeing. 
Naar zeggen gaat het vandaag vooral regenen. Nou en? We gaan straks dan maar in de auto opstap.

maandag 1 juli 2024

Naar Duitsland

Ondanks de weersverwachting die koud en regenachtige dag voorspelde, zijn we op de fiets gestapt. We waren net een kilometer onderweg, toen we overvallen werden door een flinke bui. Gelukkig had Sonja rekening gehouden met regen en ik ook (een beetje), dus gooiden we de poncho's over onze hoofden. Dat deden wij terwijl we onder een grote boom bij een boerderij dekking gezocht hadden. Ik verwisselde mijn sandalen voor crocs(!), want ik heb een hekel aan natte schoenen.😄 We hebben niet eens een meter in de regen gereden, want de bui dreef vrij snel voorbij.
Vanwege het weer hebben we in Duitsland een doorsteek gemaakt en niet meer de knooppunten gevolgd. Na aankomst in Uelsen hebben we een kringloopwinkel bezocht. Het is weer eens wat anders. Tijdens dat bezoek ging het waarlijk stortregenen. We hebben daarom wat langer in die winkel rondgelopen. Toen het weer droog was, zijn we gaan lunchen. Uelsen is een dorp met een kleine middenstand. Je zou er nog niet eens dood gevonden willen worden, zo saai is het. Maar goed, het gaat ons vooral om het fietsen.
Om die reden hebben we ons voor de terugweg laten leiden door de Duitse knooppunten. We genoten onderweg van het fraaie landschap en de vele afwisselingen daarin. Vanwege de vrij harde westenwind die pal op de kop hadden, verbruikten onze accu's meer dan normaal. Maar het lukte toch om met trapondersteuning bij de caravan terug te komen. En dat alles zonder regen. Wel af en toe een paar lichte druppels, maar dat was dan ook alles.

Ouwe lullen muziek -86-

Nederland - Roemenië

Morgen is het zover. Leuk! Ik ben nogal weg van Roemenië en nu moet dat land tegen mijn land voetballen. Ik ga toch voor de underdog, de Roemenen. Uit eigen ervaring weet ik dat men Roemenië op allerlei gebied vaak onderschat. Toch is het daar op veel (voor mij) belangrijke punten veel beter dan in ons landje. Vergis je niet. Roemenen hebben een grotere nationalistische inslag dan Nederlanders. Als ik hier op een willekeurig dag de nationale driekleur hijs, ben ik al snel een ultra rechts gevaar. Veel Nederlanders kennen niet eens de tekst van het nationale slaapliedje, het Wilhelmus. En wat mentaliteit en maatschappelijke cohesie betreft, kunnen we nog veel van de Roemenen leren. Ze hebben decennia lang in een overlevingsmodus geleefd, terwijl wij verwend raakten.
Toen ik de eerste keer in Roemenië was dat een herbeleving van sfeer in de jaren 50 in positieve zin. Er was sprake van een hechte, gastvrije gemeenschap waarin mensen elkaar hielpen. Natuurlijk is ook daar veel veranderd. Vooral na de val van dictator Ceausescu. Toen zijn veel grote bedrijven door westerse voor een habbekrats gekocht en leeg gezogen. De werkloosheid groeide enorm. Veel jongeren zijn naar het Westen vertrokken. Ze merkten dat hun diploma's geld waard zijn. Veel meer geld dan in Roemenië. Velen zijn na de val van de Muur besmet geraakt met het virus van kapitalisme. De ouderen werden achtergelaten en vaak ook aan hun lot overgelaten. Want het Westen en zijn beschaving lokt en verstoort hun moreel kompas. 
Niettemin heb ik mooie herinneringen aan dat land. In deze video reist een stel naar Arad. Ze zijn per trein uit Timisoara vertrokken. Grappig, want ik ben in 1972 via Arad ook naar Timisoara gereisd. Zij het nog met zo'n oude stoomlocomotief! Er staat er nu een voor het station. Prachtig!

Heerlijk gefietst

De zondag begon wat somber. Maar in de tweede helft van de ochtend brak de zon door. We zijn op de fiets gestapt om de omgeving te verkennen. We besloten gebruik te maken van de knooppuntenroute. We reden door een mooi afwisselend coulisselandschap. Net zoals we dat in de Achterhoek gewend waren.
Tijdens de lunchpauze werden we door een horecamedewerkster uitvoerig voorgelicht over de toeristische attracties in deze streek. Met als tip : "Als u in Duitsland bent, vergeet dan niet voor terugkeer te tanken!"
Heel lief van haar, maar ze wist dus niet dat we gaan fietsen. 😀 Maar wie weet. Als het weer echt slecht wordt, dan gaan we met de auto een kijkje nemen.
Het is maandagochtend en we beginnen niet alleen aan een nieuwe week, maar ook aan een nieuwe maand. De nieuwe dag brengt zonneschijn en een blauwe lucht met witte wolkjes. Het belooft een mooie dag te worden. Zo niet, dan maken we hem ervan.