donderdag 18 juli 2024

Zomervakantie

met mamma bij oma en opa
Ze staan weer voor de deur, de zomervakanties. En dus zijn we gewoon thuis. We kiezen niet voor de drukte, tenzij er ergens nog een camping waar geen etterbakkies toegelaten worden plaatsen vrij heeft. Het is overigens wel zo, dat op veel eenvoudige camping al op voorhand geen kinderen aanwezig zijn. Daar zijn namelijk geen zandbakken, klimrekken enz. aanwezig. Heerlijk rustig dus, want dat hebben oma en opa best wel verdiend. We hebben relatief veel op kinderen gepast en vinden het tijd om eens aan ons zelf te denken. Vanwege die keus(?) is het plots opvallend stil geworden. Die stilte is niet altijd even prettig.
Als jochie mocht ik in de zomervakantie meer naar buiten dan gewoonlijk. Vaak ging ik naar mijn oma en opa. Niet dat die twee nou zou druk met mij waren. Vaak zag ik enkel mijn opa, omdat oma aan het werk was. Daar zijn was al een feestje voor mij. Ook al werd ik aan het werk gezet. Kippen voeren, kippenhok schoonmaken, voor de konijnen zorgen, onkruid trekken enz. Ik kan me slechts een geval herinneren, waarin oma bij ons thuis op ons paste. Om de een of andere reden voelde ik me toch sterk verbonden met mijn oma. Pas vele decennia later, tijdens een therapie, besefte ik hoeveel invloed haar lijden en overlijden op mij heeft gehad. Ik moest die verborgen gevoelens van me af schrijven.
Ik herinner me ook maar één geval, waarin ik bij mijn oma en opa logeerde. In de slaapkamer aan de voorkant van he thuis. Die kamer was ooit ook de ruimte waar mijn ouders huisden, toen ze nog inwoonden. Het was slechts één nachtje, maar wel een met een nachtmerrie; een reus met een hamer zat achter mij aan. 😂 Misschien was dat omdat ik te veel de verhaaltjes in het sprookjesboek van de gebroeders Grimm las.
Ik weet ook dat ik na de vakanties altijd weer moeite had om naar school te gaan. Op school voelde ik me vaak opgesloten. Om die reden keek ik vaak naar buiten en zat ik te dagdromen. 
Het zal wel druk worden komend weekend. Maar wij blijven thuis. Ook aan de zomervakanties komt een eind. Met alle gevolgen van dien.