woensdag 30 november 2022

Liegen alsof het gedrukt staat

Een Ceo van het Amerikaanse Kroger wordt door een senator gehoord over de bedrijfspolitiek. Het bedrijf eist van het personeel, dat zij allemaal een gay pride symbool dragen. Bij weigering volgt ontslag. De Ceo liegt zichtbaar bij het beantwoorden van bepaalde vragen over het bedrijfsbeleid en de juridische kwesties. Erg interessant te horen hoe hij spreekt over inclusief, terwijl hij medewerkers uitsluit vanwege hun persoonlijke opvattingen en een dictatuur hanteert om de eigen visie door te drukken. De ceo heeft niets met het geloof. Hoewel : hij gelooft wel in gay en de rest. Na het woord solidair roept nu ook het woord inclusief  bij mij steeds vaker een antiperistaltische beweging op.

Leven en dood

Vandaag kreeg ik post van de uitvaartverzekering Dela. De brief herinnerde mij eraan, dat ik een keer zal doodgaan. Ik was het al weer helemaal vergeten. Voor zover ik weet gaan er telkens anderen dood. En er zijn zoveel anderen doodgegaan. Maar ja, ook mijn tijd zal een keer komen. Ik ben er ook niet bang voor. Het enige waarop ik hoop, is dat er geen lijdensweg zal zijn. Ik heb de dood van zeer dichtbij meegemaakt. Hij hoort bij het leven. Het is een gegeven dat aan het ontstaan van leven gekoppeld is. De dood is doodgewoon. Om die reden heb ik geen moeite met post van Dela. Wat ik niet doe is rouwadvertenties lezen. Die houd ik  liever op afstand. Toen ik jonger was en nog weinig met de dood te maken had gekregen, las ik ze wel. Uit belangstelling / nieuwsgierigheid.
Nee, ik ben niet dagelijks met de dood  bezig. Ik heb het al druk genoeg en wil het bij voorkeur bij leuke dingen houden. Er vallen veel mensen plots voor dood neer. Ook veel die jonger zijn dan ik. Als het mij nu zou overkomen, zijn er geen kwesties waarvan ik denk : had ik maar.... Ik ben gewoon b(l)ij met alles en iedereen. Het leven is mooi en wonderlijk.

Deskundig en klantgericht

Met bewondering geniet ik van de jongelui die zo deskundig zijn. Zoals de jonge veeartsen van dr. Jan Pol. Of de autotechnici. Ik merk het al aan de uitstraling : zelfverzekerd. Dus geen getreuzel of aarzelingen, gewoon de kennis tevoorschijn halen en aan de slag gaan. Prachtig!
Ik werd er weer aan herinnerd, toen we vanmiddag conform afspraak bij de garage waren. Daar zou van de Matrix de reserve afstandsbediening ingeleerd en van het instrumentenpaneel alle lampjes vervangen worden. We konden erop wachten. Na een uurtje waren beide klusjes met succes geklaard. De kosten vielen reuze mee : nog geen €75. Kijk, daarvoor wil ik best een keer naar Zwolle rijden.
Ik had ook een afspraak gemaakt bij een andere garage voor hetzelfde werk. Maar daar werd erg aarzelend en terughoudend gereageerd op vooral het inleren van de afstandsbediening. En dat voor een garage dat zichzelf officieel dealer noemt. Ik moest ook rekening houden met hoge kosten.  Voor het inleren van de afstandsbediening moest ik rekening houden met zo'n €150. Bij de garage in Zwolle kostte me dat volgens de specificatie €16!! Er zijn vier nieuwe lampjes geplaatst voor € 45,- (beide ex btw en incl. arbeidsloon). Ik ben dus zeer tevreden over deze garage. Ik maar één puntje van kritiek : de chocolademelk was nogal waterig.😜 Vanwege de bezuiniging of een verkeerd afgestelde machine? Gelukkig heeft deze garage meer kennis van auto's.
Hoe dan ook, wij reden zeer vrolijk en tevreden terug naar Dronten. Nu wil ik alleen nog de olie verversen (met een nieuw oliefilter) en het pollenfilter vervangen. Dan is de Matrix wat het onderhoud betreft helemaal bij de tijd.

Gevormd door...

Iedereen wordt door het leven gevormd. Afgezien van mijn opvoeding, ben ik vooral tijdens mijn militaire dienst en de periode dat ik op kamers woonde gevormd. Ik leerde toen niet alleen wie ik ben, maar ook wat ik zou willen ten aanzien van mijn toekomst. Niet zozeer qua werk, maar wat mijn persoonlijke ontwikkeling betrof. Ik was duidelijk geen vechtersbaasje dus de dienst was eigenlijk niets voor mij. Aan de andere kant stond ik wel mijn mannetje als het nodig was. Daar verkeek men zich vaak op. Zelfs psychologen die met mij de resultaten van de zoveelste test bespraken. Ze dachten dat ik niemand zou kunnen ontslaan of met de vuist op tafel kon slaan. Maar ja, ik ben een Indo hè. Die kan niet alleen heel rustig zijn, maar ook hard uithalen als het nodig is.
Er waren nogal wat momenten waarop ik eenzaam en verlaten ergens in de (schutters) put zat of in een bos op mijn pens lag. Vooral in slechte weersomstandigheden (regen, kou, sneeuw) leidde dat tot nadenken. Hetzelfde deed ik toen ik op kamers woonde en voor mezelf moest zorgen. Toen kwam ook het besef wat een thuis eigenlijk is. In mijn geval een warm nest met dito verzorging. Ik leerde toen ook dat mijn bijdrage in de vorm van kostgeld ad Hfl. 175 / maand een koopje was. Dat beeld was overigens ook wat vertekend, omdat ik bij mijn eerste werkgever nog geen Hfl 500 per maand verdiende. Daar werd door het kostgeld relatief een flinke hap uitgenomen. In Amsterdam ontving ik bijna 3x zoveel. Maar daarvan moest ik de kamer betalen en in mijn eigen levensonderhoud voorzien. Maar goed, ik heb er veel van geleerd. Ook dat een partner en kinderen hebben wel zo gezellig zou kunnen zijn. Want alleen is maar alleen en dan lijkt het leven zo doelloos en wat arm. Zo terugkijkend heb ik goede keuzes gemaakt. Ik ben een zeer tevreden en gelukkig mens.

Herfst

De herfst heeft ook zo z'n charmes. Net zoals alle andere seizoenen (volgens de NAVO zijn seizoenen Oorlogsmiddelen 😂). Maar er kleven ook minder leuke aspecten aan elk seizoen. In de herfst zijn het de bladeren die vallen. Geregeld hark en veeg ik het pleintje wat schoon. Dat is soms lastig vanwege het vochtige weer. Het kleinere blad plakt dan op de tegels. Ik gebruik eerst de bladhark, daarna de bezem. Met de bladhark is het meeste blad al op een hoop geveegd. Het heet weliswaar bladhark, maar er is hier bewoner, die van mening is dat ik dat ding niet mag gebruiken. Ik mag alleen de bezem hanteren. Zelf steekt ze geen hand uit hoor. Maar goed, ik heb weer mijn best gedaan. Omdat ik toch al streng voor mezelf ben, heb ik dit keer met een minder dan gewenst resultaat genoegen genomen. De boog moet af en toe ook ontspannen.
Omdat ik toch zo bezig was, heb ik bij een bewoner in een straat schuin tegenover ons even aangebeld. Fenna en ik wandelen geregeld door een poort / brandgang om zodoende k*tkeffertjes uit de straat erachter te ontlopen. In die poort wordt de doorgang soms gehinderd door een klimplant die over een schutting heen hangt. En groeit. Ik heb al diverse keren met de hand wat lange slierten / uitlopers afgebroken, zodat ik niet hoef te bukken of  helemaal naar rechts moet uitwijken. Vooral als het regent of geregend heeft geven die takken extra nattigheid.
Ik heb dus even bij de bewoner aangebeld en hem gevraagd of ik die struik mocht snoeien. Ik beloofde hem dat netjes te doen en het snoeiafval op te ruimen. Meneer (slecht ter been) vond het prima. Dus heb ik de plant gesnoeid. En natuurlijk het afval opgeruimd. Afspraak is afspraak en beloofd is beloofd.

Typisch overheid

De minister van Sport mevrouw Helder is tegen de wil van de Tweede Kamer toch naar Qatar gegaan. Ze zat op de tribune van de wedstrijd van Qatar tegen Oranje. Ze droeg geen 1 Love armband, maar een minuscuul speldje. Ze vond het zelf 'een logische oplossing'. Ik vind het een laffe oplossing. Wat dat betreft heeft haar Duitse collega meer lef. Zij zat wel met een armband op de tribune. Het is weer typisch de overheid. De laffe Kaag en Hennis deden een hoofddoekje op. Weer het slaafs gedrag van Nederlanders. De zogenaamde fans van Qatar zijn van hun verplicht stadionbezoek af. Het land is uitgeschakeld op het WK. 
Volgens het nieuws daalt de inflatie met maar liefst 5%! Wie prijsbewust leeft, begrijpt dat het een leugen is. Bedoeld om ons wat te kalmeren. De prijzen blijven stijgen. Al was het maar door stiekem het gewicht van de producten te verminderen bij gelijkblijvende prijs. Het is triest dat in tijden van een crisis het rendement op beleggingen zeer hoog is. Dat zegt mij genoeg.
De nieuwe inflatiecijfers zijn tot stand gekomen op basis van nieuwe rekenmethodes. Ook typisch overheid. Zo heeft ze ook haar eigen methodes om luchtvervuiling, lawaai enz. te berekenen. De uitkomsten zijn altijd weer gunstig voor haarzelf.
Het kabinet komt met allerlei tips om de crisis door te komen. Volgens mij is het slimmer de koers van het kabinet te wijzigen. Maar ach, daar heb je wel slimme en verstandige leiders voor nodig.

Van het Oostfront

Meneer Jens Stoltenberg van de Navo zei dat Rusland de winter gebruikt als wapen. Volgens mij is de winter een seizoen en als zodanig niet als wapen inzetbaar. Gaat de NAVO nu de winter afschaffen of bestrijden?
Volgens dezelfde meneer Stoltenberg valt Rusland energiecentrales aan, omdat het aan de verliezende hand is. Helaas voor Stoltenberg zijn er ook veel websites die de oorlog in Oekraïne aanzienlijk objectiever verslaan, dan menig westerse persdienst. In het algemeen is de westerse berichtgeving over de situatie in Oekraïne van dien aard, dat het erop moet lijken dat Zelensky aan de winnende hand is. Volgens sites als YouTube is het Russisch leger al maanden geleden volledig verslagen. De bedoeling ervan is om de wapenzendingen en de vele miljarden die naar Oekraïne gaan goed te praten en te continueren. Helaas lijdt het Oekraïens leger veel verliezen (recent een compleet bataljon -en krijgt het ook veel verouderd militair wapentuig. De Russen hebben al veel moderne westerse wapens in handen gekregen.
Duitse militairen klagen over het feit, dat hun wapenarsenaal erg karig geworden is. De grote voorraad is nar Oekraïne gegaan, waar veel vernietigd is. Nog even en Duitsland zou enkel manschappen kunnen sturen. Op dit moment zijn het voornamelijk aggregaten die naar Oekraïne gaan. Om de stroomvoorziening op gang te houden. Maar om die aggregaten te kunnen laten draaien, is brandstof diesel) nodig. En die is karig.
In het strijdgewoel komt ook het geloof weer om de hoek kijken. RK Poolse huurlingen hebben orthodoxe kerken in Oekraïne geplunderd en bijbels verbrand. Volgens de huurlingen zijn orthodoxe gelovigen geen mensen. Overigens zijn er al veel van de Poolse huurlingen omgekomen. Zelensky steunt de acties en is van plan alle orthodoxe kerken te sluiten vanwege hun banden met het Russische patriarchaat.
Hoewel de westerse politiek anders beweert, neemt het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van Zelensky alsmaar af. Men begint hem zelfs een vervelende zeurpiet te vinden. Volgens het nieuws heeft het Oekraïens leger 'het moeilijk'.
Amerika weigert Rusland op de lijst van terreurstaten te zetten. Logisch, want dan had Amerika zichzelf er ook op moeten plaatsen. Ver boven Rusland.
Terwijl de EU economisch zelfmoord heeft gepleegd voor het corrupte Oekraïne, gaat Rusland nog meer gas verkopen aan China. Rusland overweegt de Nord Stream leidingen niet meer te gaan gebruiken. Uit een Deens bericht *)wordt een Amerikaans oorlogsschip ervan verdacht de leidingen vernield te hebben met speciale torpedo's. Er zouden restanten van een "Harpoon anti-ship torpedo" bij de schades zijn aangetroffen. Militaire informatie over de bewegingen van Britse en Amerikaanse schepen in het gebied hebben geleid tot het lokaliseren van een Amerikaans schip als 'dader'. In het gebied hielden Britse seals duikoefeningen. Zij werden in eerste instantie verdacht van sabotage.
*) Uiteraard is de website die het nieuws lekte van het www verwijderd, omdat men de Russen de schuld geeft.

dinsdag 29 november 2022

If not for you

Natuurlijk ben ik als eerste mijn ouders dankbaar voor de muziek die zij in huis haalden. Dankzij hen ben ik als kind al van allerlei muziek gaan houden. Al was het in die tijd (jaren 50) geen 'kolere herrie', zoals mijn pa de latere muziek typeerde. Hij doelde dan op de underground, psychedelic, hard rock, heavy metal enz. genres die vooral in de jaren 60 opkwamen. Het waren meer de liedjes waarin de tekst harmonieus klonk met de muziek. Mijn moeder luisterde ook naar klassieke muziek. Ik vond dat genre erg rustgevend. Als kind dus al. Toch heb ik later nauwelijks klassieke muziek gekocht. Ik heb wel wat lp's met klassiek gitaar muziek gekocht.
Het was telkens weer het geluid van de gitaar dat mij boeide. Zodra ik dat instrument hoorde wist ik het geluid in mijn hoofd te scheiden van de rest van de muziek. Om de akkoorden te horen. Later deed ik dat ook met andere instrumenten. Om bijvoorbeeld de basloopjes, de blues harp enz. te horen. Ik had het geluk dat de liefde voor muziek ook bij mijn zus en broers aanwezig was. En later bij een zwager. Ook zij hebben hun bijdrage aan mijn voorliefde geleverd. Elke dag een huis vol muziek. Met telkens nieuwe nummers en artiesten.

Een beetje druk

Ondanks de aangenomen motie van de SP (meen ik), gaat er toch een regeringsvertegenwoordiger naar Qatar. Weer een voorbeeld van hoe het gesteld is met onze democratie : Rutte c.s. gaan hun eigen gang.
Het was een druk dagje. Er stond bij de loods een aanhangwagen met afval voor de Milieustraat. Het ging om een partij afvalhout en er lagen twee grote dubbelglas platen op. Allemaal van een overkapping. De aanhangwagen was er een met een dubbele as. Zo'n vierwieler is nauwelijks met de hand te manoeuvreren. De wielen wrikken erg. Aan de andere kant was zo'n grote bak wel nodig vanwege de hoeveelheid afval. Bij de Milieustraat vernamen wij dat we niet eerst het gratis afval mochten lossen. Als eerste moest het afval waarvoor betaald moet worden gelost worden. Maar ja, dat werd volledig afgedekt door twee enorme ruiten van ruim 2,00 x 2,50 meter. Gelukkig wilde men een uitzondering maken. Trouwens er zijn daar overal camera's, dus is ons doen en laten te volgen. En : ons bent vrij betrouwbaar!

....nu het hout nog....
We hadden ook karton en wit piepschuim mee. Dat spul mag net als het vlakglas gratis gebracht worden. Het moesten dus twee rondjes worden via de weegbrug. Het karton en piepschuim was zo gelost. Heel anders dan de twee grote dubbele ruiten! Ze lagen op elkaar plat op de aanhangwagen. De afval bak waarin het glas gedeponeerd moest worden was ongeveer de helft kleiner! Gelukkig wilde een medewerker ons wel helpen. Hij had geen last van zijn rug, zoals een jongere collega van hem. Samen hebben we de bovenste plaat in de glasbak geschoven. Er stak natuurlijk een flink deel uit. De medewerker ging de kraan halen, terwijl ik de auto met aanhanger wat naar voren reed om ruimte te maken. Met die kraan drukte hij de plaat in de bak kapot. Dat verliep niet helemaal vlekkeloos, want even later waren Sonja en hij samen de glasscherven aan het opruimen. Daarna reed ik de wagen weer achteruit tot naast de glasbak. Toen herhaalden we de truc. Al doende leert men en dus werd de tweede plaat zonder al te veel scherven naast de bak te veroorzaken ook gekraakt. We bedankten de medewerker en ik ging uitwegen.
Daarna gingen we via de weegbrug weer terug om het hout lossen. Ik heb niet eerder zoveel hout door mijn handen zien gaan. Het lossen leek een eeuwigheid te duren.
Na he tuitwegen en betalen hebben we de aanhangwagen naar de eigenaar teruggebracht. Hij vroeg mij of ik hem achteruit in de loods wilde parkeren. Ik zei dat ik daarvoor eerst mijn vrouwelijke hormonen moest gaan opzoeken. Normaal gooi ik dan een tennisbal met mijn linkerhand. Dat is de manier waarop vrouwen zon bal met hun rechter hand zouden gooien. Je weet nooit vooraf waar die bak dan terecht zal komen. Maar goed, ik reed de aanhanger rustig achteruit de loods in. Er was een vrij smalle plek, waardoor ik twee keer moest steken. Ik heb merkbaar te weinig vrouwelijke hormonen opgeroepen.
De noeste arbeid werd zowaar beloond met een kroket en een patatje met! Want het was al 12.30 uur geweest. Omdat we nauwelijks in zo'n zaak komen viel ook toen de economische ellende op. De witte plastic bakjes waren vervangen door kartonnen. Maar die waren duidelijk kleiner dan de witte plastic gevallen. Komt bij dat de snacks ook flink duurder geworden zijn. Dus ook de nieuwe bakjes zorgen voor een verkapte winststijging. Ik had ook de indruk, dat de diameter van de kroket kleiner is. Al moet ik zeggen dat ik die nog nooit opgemeten heb. Volgende keer maar een schuifmaat meenemen.

1965

In 1965 slaagden wij voor onze Mulo diploma. Met wij bedoel ik mijn broer en ik. Het was de gewoonte om bij elk van de geslaagde klasgenoten even op bezoek te gaan en wat te drinken of zo. Dat was de manier waarop het gevierd werd. Er brak een nieuwe periode aan. Ik was pas 16 jaar jong en zou uit verveling naar het lyceum gaan in Leiden. Mijn broer moest in militaire dienst en besloot tot dan te gaan werken. Hij werd tot zijn oproep filmoperator in een Leidse bioscoop. Daar heb ik hem een paar keer opgezocht. Ik zag toen eens tukje over een Italiaans huwelijk met Sophia Loren en Marcello Mastroiani. Mijn conclusie na een half uurtje film : Voor mij voorlopig geen huwelijk. 😄
Op het lyceum kwam ik slechts een paar klasgenoten van de Mulo tegen. Maar ik kwam er ook tot mijn verwondering oud klasgenoten van de lagere school tegen. Die waren eind jaren 50 de slimsten van de lagere school, klas 6. Ze waren direct naar het lyceum in de Kagerstraat gegaan en daarna diverse keren blijven zitten. Het kan verkeren. 1965 was natuurlijk ook een jaar vol muziek. Hier een collage :

Agent geeft kopstoot en liegt

Het is treurig gesteld met het korps. Er zitten veel te veel rotte appels in de politiemand. De slogan 'die pet past iedereen' heeft totaal verkeerd uitgepakt. In negatieve zin. Iedereen kan zomaar politieagent worden. Dus ook zij die er niet voor geschikt zijn. Het valt me telkens op, dat politieagenten niet in staat zijn om via gedrag en communicatie met lastige situaties om te gaan. En dan achteraf nog liegen ook. Men mag niet eens het woord pannenkoek of sukkel meer gebruiken. Dan voelt een agent al pijn. Ik ben voor erger uitgescholden en ben toen echt niet gaan huilen. Ze zijn vast nooit in militaire dienst geweest.

maandag 28 november 2022

Paradijs op aarde

 Wat een fraaie teksten werden er in de jaren 60 en 70 geschreven door de jongelui. 

Ben ik al zo oud?

Dit singeltje hadden wij thuis ook. Mijn moeder was er weg van. Ik heb het dan over midden jaren 50 ongeveer. De andere kant van het 45 toeren plaatje heette Rainbow. Hoewel ik er niet veel van begreep, kon ik de Engelstalige tekst wel meezingen. Fonetisch natuurlijk. Mijn broer en ik vroegen ons af of het hier een echte Rus betrof of niet. Kids in de Koude Oorlog.

Aan de smartphone?

Afgelopen week kreeg ik een brief van Rutte. Ik werd erop gewezen, dat de DigiD volgend jaar niet meer met een naam en wachtwoord gebruikt kan worden. Hij raadt mij aan een mobiele telefoon te gaan gebruiken met een App van de overheid. Dat is vanwege de extra  beveiliging. Er is nog een optie en dat is de sms-controle. Dan kan ik onze vaste telefoon ervoor gebruiken. Maar ja, dan kan ik dus DigiD niet gebruiken als ik elders verkeer.
In de brief staat een stappenplan hoe ik e.e.a. kan uitwerken. Met mobiel of een vast telefoonnummer. Het is bij mij zo erg, dat ik zelfs een uitgezette mobiele telefoon niet vertrouw. Want wie zegt dat ie echt uit staat? Het is net het lampje in de koelkast. Maar dat heb ik dankzij een cameraatje kunnen controleren. 😀 Ik heb een donker bruin (hoe kan het ook anders) vermoeden, dat ik toch met dat mobiel geval aan de slag moet. Al zou ik natuurlijk ook eerst de oplossing met het vaste toestel kunnen proberen. Volgens mij heb ik de DigiD nooit tijdens vakanties of zo gebruikt. Dus ik verwacht niet dat ik tijdens een vakantie naar huis moet om een sms te beluisteren / lezen. Maar ik begin maar met afwachten. Rutte liegt immers erg veel.

Nederlandse taal

Toen in Staphorst mensen opkwamen voor Zwarte Piet, stonden velen in Den Haag op hun achterste linker poten. Toen de Marokkanen zo te keer gingen in onze grote steden na de winst op de Belgen, was het stil. Terwijl zij er een  veel grotere bende van maakten. e waren merkbaar even hun frustraties aan het afreageren. In het algemeen schijnen mensen met een andere culturele achtergrond een vrijbrief te hebben voor criminaliteit, cultuurafbraak en andere vormen van overlast.
Zoals bekend puzzel ik graag. Zoals gemeld komt het geregeld voor, dat omschrijvingen niet correct zijn. Zo is er voor mij een verschil tussen hals en nek. Dus zit een keel of de strot niet in de nek. Tijdens het volgen van quizzen op de tv, valt mij ook op hoe slecht het gesteld is met de kennis van onze taal en cultuur. Zelfs in vertalingen en ondertiteling van Teletekst lees ik steeds vaker fouten.
Als Amerikanen het over 'gas' voor hun auto hebben, dan hebben ze het dus niet over autogas (lpg), maar benzine. Als ik de vertaling mag geloven, dan zouden bijna alle Amerikanen op lpg rondrijden. Ik heb ook het idee, dat het vertalen automatisch plaatsvindt. Vertalingen zijn soms bijna letterlijk. Met name in programma's waarin techniek voorkomt, zijn de vertalingen ronduit slecht. Zo is het Duitse woord Kerz een bougie en geen kaars, want het betreft een programma over auto's. Een spark plug is ook een bougie en geen vonk stop.
Teletekst heeft ook zo z'n taalproblemen. Ik hoor iemand spreken over 'wij zijn de enige'. Volgens Teletekst (888) wordt er 'wij zijn de enigste' gezegd. Iemand spreekt over '...het aantal mensen dat....'. Teletekst maakt er '.... het aantal mensen die...' van. Een bedrijf dat is volgens TT een bedrijf die. Zo zijn er veel meer voorbeelden van taalfouten te zien en te horen. Ik vind het erg jammer. Het wachten is op de huis, de meisje, het hond enz. 

Sonja's pakezel -2-

Toen ze een boodschap wilde gaan doen, was ze in een mum van tijd weer terug. Ze zei dat haar fiets raar doet. Ik luisterde naar haar verhaal, dat inhield dat ze de motor hoorde draaien terwijl ze stilstond. Oké, de elektromotor draait niet, maar het wiel. Het wiel stond op dat moment stil. Ik begreep dat er spanning op het elektromotortje bleef staan. Vreemd, want ik heb geen bedrading los gehad en enkel met contactspray en een kwastje gewerkt. Ik ben toen zelf even een proefrit gaan maken. En ja hoor, de fiets deed het prima. Ik heb dat wel vaker wanneer mensen klachten hebben over hun apparaten. Als ik mijn hand erop leg zijn de klachten verdwenen. 😅 Sommige mensen hebben dat als ze de auto vanwege een klacht naar een garage brengen. Daar aangekomen is de klacht verdwenen.
In dit geval dacht ik dacht gelijk aan het zwarte schijfje dat langs de sensor draait. Dat raakte de sensor op een bepaald punt. Dat zou niet mogen. Maar ik kon het euvel niet verhelpen. Nu kan het zijn, dat ze stopte precies op het moment dat de sensor het schijfje raakt. Dan is er contact en blijft de elektromotor 'draaien'. Wellicht ook omdat ik de boel schoongemaakt heb waardoor het contact tussen de schijf en de sensor beter is geworden. Dat ze elkaar raken precies op het moment van stoppen komt misschien één keer op de honderdduizend(?) keer voor. Puur toeval dus, want de contactjes zitten plm 1 cm van elkaar verwijderd. Bij mijn fiets is het een kleiner probleem. Niet alleen als ik de pedalen stilhoudt, ook als ik rem wordt de elektromotor ook uitgeschakeld. In de kabels van beide handremmen bevinden zich namelijk ook schakelaars. Die worden omgezet zodra de binnenkabel aangetrokken wordt. Als ik rem valt de motor uit. Dat doet pakezel Stella van Sonja dus niet. Daar is het slechts één sensor die daarvoor zorgt en die zit bij de trapas.
Na terugkeer van het boodschappen doen zei ze dat de fiets geen problemen meer heeft gegeven.
Ik heb gezien dat een servicebeurt voor Stella €60 kost. Aan huis kost het €80. Bij mij een kop koffie. Als het kan met een Nobo sprits, een warme saucijs van de Hema of een het kroket van Van Dobben, Febo of  Kwekkeboom. 

Grote schoonmaak

Vandaag heb ik mijn laptopje eens onder handen genomen. Met behulp van een programma heb ik hem schoongemaakt en de software bijgewerkt. Mijn laptop is wat dat betreft net mijn werkbankje in het schuurtje. Dat ruim ik ook geregeld op. Ik hoor nu iemand lachen.
Geregeld maak ik de laptop schoon, door bijvoorbeeld werkruimtes op te schonen, overbodige bestanden te verwijderen of veilig te stellen, e-mails van een afgesloten maand en cookies enz. verwijderen. Dit keer heb ik niet alleen de boel schoongeveegd, maar ook zo'n 15 stuurprogramma's laten bijwerken. Die verouderen ook en vaak is dat geen probleem. Maar ik heb toch liever de meest actuele versies.
Merk ik een verschil tussen voor en na de schoonmaak? Nauwelijks. Mijn laptop is en blijft qua snelheid mij prima bevallen.

Sonja's pakezel

daar achter ergens
Ze heeft een klacht over haar pakezel Stella. Die is soms wat koppig. Tijdens het fietsen met trapondersteuning, houdt de fiets af en toe wat in. Gelukkig voor haar is er 'a man around the house' : Willem met de waterpomptang. Het is voor mij te koud om in het schuurtje te gaan werken. Komt bij dat ik daar nauwelijks mijn kont kan keren. Oké, die is ook niet echt klein van omvang, maar de vloer in het schuurtje wel.
Dus heb ik de fiets eerst onder de overkapping geplaatst. Maar ook daar kreeg ik het koud. Ik had geen jas aan, want dat vind ik vervelend sleutelen. Dus heb ik Stella naar binnen gedirigeerd. In een warme huiskamer ben ik aan de slag gegaan.
Het leuke is dat ik vanwege mijn zelfgebouwde e-bike het technisch concept van een e-bike met voorwielmotor ken. Dus heb ik eerst gekeken naar stekkertjes en de verbinding van de accu schoongeveegd en met contactspray besproeid. Daarna ging ik op zoek naar de sensor die de motor in- en uitschakelt. Die zit net zoals bij mijn fiets op de trapas gemonteerd. Wel heel lekker verscholen met nauwelijks enige werkruimte. Maar goed, aan de slag dus.
Het feest begon met het verwijderen van de kettingkast. Dat is zo'n vaak wat gammel ding van hard plastic. Als je zo'n ding niet goed en voorzichtig demonteert, breken er allerlei kunststof klemmetjes af. Dus heb ik hem eerst goed bekeken en daarna voorzicht verwijderd.
Toen kon ik met een zaklampje een blik werpen op de sensor. Die was op een ronde metalen schijf gemonteerd, die ook de kettingkast klemde. Er tegenover bevindt zich een zwarte schijf met om de centimeter een metalen stip. De schijf draait met de trapas mee, wat voor de sensor het sein is dat er getrapt wordt. Dus motor aan. Ik zag dat de schijf vuil was en dat de sensor op een punt de zwarte schijf raakte. Ik heb met een kwastje en de contactspray de schijf en de sensor getracht wat te reinigen. Om dat echt goed te kunnen doen, zou ik de trapas helemaal vrij moeten maken. Maar aan dat ding zit ook het voorblad / kettingwiel vast. Veel te veel werk voor op een regenachtige maandagochtend. Doei!
1 sensor, 2 zwarte schijf
Ik heb het mechanisme dus zo goed en kwaad als het ging schoongemaakt. Tijdens dat klusje vroeg ik me hetzelfde af als bij de sensor en schijf van mijn fiets : waarom zit er op de sensor geen borsteltje, dat de schijf schoonhoudt? Een andere vraag : de sensor zit tegen de trapas, die op zijn beurt tegenover het voorwiel zit. Op het spatbordje van het voorwiel zit een minuscuul spatlapje gemonteerd. Waarom geen fatsoenlijke, die echt voorkomt dat er vuil tegen de trapas spat? De trapas was behoorlijk vies en de sensor en de zwarte schijf vangen zodoende ook gemakkelijk vuil. Modder en blaadjes / naalden van bomen sierden de onderkant van het frame. Waar die pakezel die opgedaan heeft, weet ik niet.
Ik kon niets uitrichten voor wat betreft het punt waar de sensor de zwarte schijf aantikt. Ik hoopte de afstand tussen beide iets te kunnen vergroten, maar dat bleek een illusie. Ik heb eeht idee, dat de zwarte kunststof schijf op dat punt wat krom is. Sonja moet maar weer eens gaan fietsen om te controleren in hoeverre mijn werk tot een goed resultaat geleid heeft. Maar eerst aan de koffie!
Ik heb na de koffie de delen van de kettingkast gelijk maar schoongemaakt; een boven- en onderkant en een sierplaatje. De beide doorzichtige kastdelen lijken veel op elkaar. Maar de onderste heeft altijd het meeste vuil gevangen. Na de schoonmaakbeurt heb ik de kettingkast weer gemonteerd zoals het hoort. Zonder ook maar één klemmetje af te breken. Hoera!

Nederland

Vraag : "Mag ik een Pepsi?"
Antwoord : "We hebben alleen Coke, meneer."
Reactie : "Oké, doe maar twee keer één gram."

Suriname is niet content met het voornemen van Nederland de excuses voor de slavernij in december a.s. aan te bieden. Volgend jaar is het 150 jaar geleden, dat de slavernij afgeschaft werd. Dat zou een beter moment zijn. Ook het wegblijven van Rutte vindt men niet correct. Het wordt zo een minder officieel gebeuren. Eigenlijk een vorm van desinteresse, een verplicht nummer. Logisch toch?
Zelf heb ik geen behoefte gehad om van de jongere Duitse en Japanse generaties excuses aangeboden te krijgen vanwege het gedrag van hun (voor) ouders. Ik vind het aanbieden van excuses door generaties die niets van doen hebben gehad met de activiteit sterk overdreven en heel erg woke. Ik heb liever excuses van de huidige generatie nakomelingen van slaven vanwege alle criminaliteit, het creëren van een onveilige gevoel en ondermijning van de Nederlandse cultuur. Of moeten mijn nakomelingen eerst nog 100 jaar wachten? Ik wil hun misdragingen ook wegstrepen tegen hun eis voor excuses en schadeloosstelling. Dan staan we weer quitte. Maar dan wel van beide kanten met een schone lei verdergaan. Dus niets achter de tekst van dit fraaie lied zoeken aub!

Verschuiven

Je kent vast wel de briefjes bij deuren. Briefjes die melden dat de deur klemt of dat de bel het niet doet. Je wordt gevraagd om op het raam te tikken. Wat als de ruit barst? Hoe dan ook, het is het bekende verschuiven van problemen naar anderen. Nota bene naar bezoekers.
Daar moet ik aan denken als ik de overheden bezig zie. Ze veroorzaken veel problemen, die vervolgens met een soort toverwoord door de burgers opgelost moeten worden. Dus heet een door hen veroorzaakt energieprobleem "energie besparing" en /of "duurzaam'.
Nederland heeft als EU land de beschikking over het meeste gas. Nederland is van de EU de grootste exporteur van aardgas. Nederland kent van alle EU lidstaten de hoogste gasprijs. Dat ligt niet aan de inwoners, maar aan de politiek.
Het is zelfs zo erg, dat tegen mensen die in schrijnende situaties verkeren vanwege de exorbitant hoge prijzen een hulpverleningsgeit van een Voedselbank waagt te zeggen : "Je moet maar denken : in Oekraïne en Pakistan is het erger." Ja hoor, daar stil je de honger van anderen mee, mevrouw.
Ik wacht op een actie die Oekraïne oproept Nederland te helpen bij de bestrijding van armoede en honger.
Tot slot nog een verschuiving : er wordt driftig geschreeuwd dat er een personeelstekort is. De waarheid is, dat veel instanties geen geld hebben om personeel aan te nemen. Vanwege de ver doorgevoerde bezuinigingen en toegenomen kosten.
Vanwege mijn beperkingen kom ik niet vaak in een supermarkt. Nu ik na lange tijd weer eens geweest ben (het was er rustig) ben ik erg geschrokken van de alsmaar blijvende stijging van de prijzen. Vanuit Den Haag wordt geroepen dat we de broekriem moeten aanhalen, terwijl het probleem daar gegenereerd is. Ter zijde : de brandstofprijzen dalen, maar de prijzen in winkels blijven stijgen. Misbruik?

zondag 27 november 2022

Gebrek aan boerenverstand

Telkens weer verbaas ik me over de lage intelligentie van onze overheden. Dit keer is men naarstig op zoek naar opvangplekken voor Oekraïense 'vluchtelingen', die voor 'overlast' zorgen. Ik weet hoe de overheden dit soort kwalificaties gebruikt. In gewone tal gaat het om asociale, agressieve en/of criminele Oekraïners, die misbruik maken van de opvangregeling. In plaats van hen terug te sturen, biedt men hen een verzorgd verblijf aan. Er zijn ook stille Oekraïners. Die komen hier hun hand ophouden, vertrekken weer en komen later weer terug. Met weer een andere identiteit.
Over dit soort zaken mocht ik bij Vluchtelingenwerk niet spreken. Daar werden ze nadrukkelijk onder de pet gehouden, want vluchtelingen / asielzoekers waren per definitie betrouwbare mensen. Haha! Het coronabeleid was er ook een voorbeeld van. Alles wat het beleid kon ondermijnen werd verzwegen c.q. de mond gesnoerd. Zo ook bij het MH17 onderzoek. Om die reden lazen we niets over het verweer van de verdediging. Dat verweer gold overigens voor alle verdachten, maar omdat zij geen advocaat hebben ingezet zijn ze in tegenstelling tot die ene die vrijgesproken is wel veroordeeld. Kortom, he tis allemaal politiek. Smerige politiek.

Slaperig

Vanmorgen was ik zowaar later uit mijn warm nestje dan normaal het geval is. Ik was een uur over tijd! Dat ik niet echt wakker was bleek later. Voor de wandeling met Fenna heb ik zoals gewoonlijk eerst het ontbijt klaargezet : koffiebekers gevuld met suiker en koffiemelk en de Senseo startklaar gemaakt. De eitjes in de eierkoker gezet met de juiste hoeveelheid water en de croissants klaargemaakt voor in de oven. Ondanks de ochtendwandeling in een miezerige regen, was mijn geest nog niet echt helder. Al vond ik wel de weg terug naar huis. Toen ik de croissants in de combioven wilde bakken, heb ik niet de oven- maar de magnetronstand gebruikt! Zo kan zelfs Willem ze niet bruin bakken. Gelukkig kwam Sonja de huiskamer binnen en merkte de fout op. De croissants waren enkel zacht en heet geworden. Niet zwart. Ze zijn alsnog in de ovenstand afgebakken. Dat was niet echt een succes, want de croissants waren dit keer nier knapperig, maar taai! we hebben ze wel opgegeten hoor.

De leugen die CO2 heet

Turkije bombardeert de Koerden weer en iedereen vindt het oké. Arme Koerden, ze werden eens zo gesteund door het westen. Maar helaas voor de Koerden moet Turkije bij de NAVO en de EU. Dag Koerden!
Eindelijk gaat de regering ook de echte grote vervuilers aanpakken. Helaas pakt de overheid geregeld ook de oplossing hard aan. De houtkap in Nederland blijft relatief hoog. Terwijl bomen de grootste CO2 verbruikers zijn. Het hout verdwijnt in biomassacentrales, waarvan de uitstoot erg vervuilend is. Als het echt de boeren en hun vee zou zijn, dan waren de Oostvaardersplassen al veel eerder en sneller van grazers ontdaan. Is het ecosysteem rond de plassen slecht? Nee. 

zaterdag 26 november 2022

Tegen wroeten

De overheid is op zoek naar opvangplekken voor vervelende Oekraïners. Ik zeg : bel Moskou eens of gooi ze het land uit.
Als jochie zag ik tijdens het spelen op een boerderij, dat de varkens een ring door de neus droegen. Ik dacht dat ze daarmee vastgelegd werden. Maar mijn vriendje, zoon van de boer, wist mij te vertellen, dat die ring bedoeld is om het wroeten van varkens in de grond tegen te gaan en ze gemakkelijker rustig te houden. Later zijn krammen en neusringen bij dieren verboden.
Het gevolg was dat er een overschot aan neusringen ontstond. Gelukkig hebben slimme mensen daar een oplossing voor bedacht. Ze worden tegenwoordig verkocht aan nieuwsgierige vrouwen. Om te voorkomen dat ze hun neuzen in andermans zaken steken?
Over het algemeen heb ik niets met piercings. Ik zie maar al te vaak leuk uitziende meisjes / vrouwen die zelf hun toet blijkbaar te leuk vonden. En dus spijkeren ze die vol met metaal. Zonde. Van het metaal. En van hun uiterlijk, want het komt maar al te vaak voor dat het verkeerd gaat met de piercing. Met als meest voorkomende zichtbare plaats de oren. Dan zitten er bulten op de oorschelpen. Soms lijken ze op gezwellen. Eigen schuld, dikke bult.

Humaniseren van de hond

Wij hebben ons daar nooit mee bezig gehouden. Een hond is een hond. Een beest en geen mens. Wij eten niet uit de hondenbak en liggen ook niet in zijn mand. Dus andersom geldt de regel ook : een hond geen mensenvoedsel geven en niet op de bank of op/in bed laten. Als het koud of nat buiten is, krijgt de hond geen jasje aan of dekje op. Schoentjes vinden wij helemaal belachelijk. We hebben een hond dus ook nooit verkleed voor een quasi grappige foto. Wij zien het meer als dierenleed. Veel eigenaren vullen hun eigen emoties in voor hun huisdier. Vaak vallen emoties onder de noemer zielig. Mensen vergeten dat zij mensen zijn en dus heel anders denken dan dieren. Misschien schreeuwen mensen daarom zo naar hun hond. Afgezien van het feit dat zo'n beest 16x beter gehoor heeft dan de mens, komt schreeuwen overeen met blaffen. De hond denkt eerder, dat de baas alarm slaat en dus niet corrigeert / disciplineert. Als de hond blaft en de baas schreeuwt, dan blaffen ze samen. Er zijn mensen die een hond achteraf straffen voor iets. Een hond leeft in het heden, daarom heeft een verlate straf niet het gewenste effect. Voor een hond is het dan zomaar een straf, uit het niets.
Couperen valt ook onder humaniseren. Men doet dat immers omdat de mens dat mooi vindt. Er zal geen hond vragen om zijn staart en/of oren af te snijden. Een mens doet het wel. Ongevraagd.

Corona nieuws

Op dit moment is slechts sprake van het Omikron virus, dat aanzienlijk minder erg is dan de Covid 19 versie. Het bericht verscheen heel kort in bepaalde (niet alle) media. Er worden relatief weinig positieve testen gedaan en ook het rioolwater laat zien dat het virus zo goed als verdwenen is.
Het onderzoek van de WHO naar de herkomst van het virus, stopte toen het team geen toegang kreeg tot het laboratorium in Wuhan. In dat laboratorium wordt al jaren lang geëxperimenteerd met het Sars achtig vleermuis coronavirus. Het betrof een Chinees - Amerikaans onderzoek, dat via een bijna ondoorzichtige constructie mede gefinancierd is door de Amerikaanse gezondheidsdienst. Het laboratorium in Wuhan wordt door een aantal chemici beschreven als een 'Wild West Lab'. Onafhankelijke onderzoeken naar het virus wezen al snel uit dat het virus geen natuurlijke versie was, maar een door mensen gemanipuleerde. Er werden direct monden gesnoerd. De resultaten van die onderzoeken zijn nooit in de reguliere media gekomen. Men vreesde voor schade aan de wetenschap en vooral aan de betrokken landen. Zo krijg ik meer inzicht in de rol van o.a. Marion Koopmans. Het wachten is op de berichten in de MSM. Want die zullen er zeker komen. Dan keren de media zich plots tegen de partijen, die ze tot dan gesteund hebben in hun leugens.

Nooit meer zoals het was

Het is vandaag 26 november.

vrijdag 25 november 2022

I take it back

Nog eentje van Sandy Posey :

Slaafs

Het overgrote deel van de Nederlanders vind ik slaafs gedrag vertonen. Dat werd weer eens in het nieuws bevestigd via een bericht over beroerde werkomstandigheden. Met slaafs bedoel ik dus niet alleen volgzaam, maar dus ook verknocht aan slavernij. Slaven hebben leiders nodig. Dat zijn de slavendrijvers. De excuses op 19 december hebben geen enkele zin, want het slaafs zijn en slavernij zit in de Hollandse genen. De slavernij gaat dus elke dag weer gewoon door. Ik heb het gedurende mijn verblijf op Curaçao van zeer dichtbij mogen ervaren. Ik begreep toen best waarom menig Antiliaan een hekel had aan de zich superieur voelende Nederlander.
Er zijn nog steeds bedrijven, waar medewerkers geterroriseerd worden door collega's. Door Nederlandse slavendrijvers. Hun ware aard komt naar boven zodra frustraties bij hen opkomen. Die reageren ze graag af op hun collega's / medewerkers. Het zijn niet per se buitenlandse medewerkers die het slachtoffer zijn. Ook landgenoten worden als slaven behandeld. Om als slaven behandeld te worden, zijn slavendrijvers nodig. Ze vormen ook de notoire pestkoppen op de werkvloer. En die zijn er volop in Nederland. Sinds de corona is het enkel erger geworden op de werkvloeren.
Zoals gezegd, zit het volgens mij in de genen van de Hollander. Veel Nederlanders volgen slaafs de politiek, die op haar beurt slaafs de EU en Amerika volgen. Als ik naar de werk- en woonomstandigheden kijk waarin gastarbeiders, sorry  ik bedoel arbeidsmigranten (dan klinkt het alsof ze zo goed behandeld worden) hun minimumloon verdienen, dan verzucht ik : Nederlanders hebben de slavernij in de genen. Wie geen slavendrijver is, is dus een slaaf. Of een landverrader of een arbeidsmigranten lover of een Wappie. Zij zullen nooit een leidinggevende functie krijgen.

Zonder de reguliere media

Ik heb de reguliere media (MSM) niet nodig om de waarheid te achterhalen. Ik zag vanmorgen in het nieuws als zouden de gastarbeiders de FIFA erg dankbaar zijn, omdat ze 'gratis' naar een WK wedstrijd mochten. Weer zo'n bericht dat erop gericht is de FIFA positief  te projecteren. Een bericht waarin de FIFA alle bonussen weggeeft aan nabestaanden en slachtoffers en gastarbeiders die nog loon te goed hebben, zou in mijn ogen pas positief zijn. De bijna 7.000 doden (het zijn er dus meer dan de ruim 6.000) zijn veroorzaakt door het gesjoemel met de WK verkiezing van de FIFA. Daarna heeft de FIFA nauwelijks interesse getoond in datgene wat er op de bouwplaatsen en daar buiten gebeurde. Ergo : de FIFA is de hoofdschuldige.
Zo langzamerhand druppelen de feiten rond het coronabeleid ook door. Het is schandalig dat de arme landen geen vaccins hebben gekregen, terwijl de 'beschaafde' rijke landen miljoenen vaccins weggegooid hebben. Waarom is het nog zo stil rond de miljarden euro's die fraudeur Hugo de Jonge zoek gemaakt heeft? En idem dito rond het gesjoemel met de mondmaskers? Verdwijnen die zaken stiekem in de doofpot?  Waarom bemoeit het koninklijk huis zich ze nadrukkelijk met de politiek? Wordt het niet tijd om onze Argentijnse koningin eens op de vingers te tikken? Twee keer geel is terug naar Argentinië.
Onze Volksvertegenwoordiging verzet zich tegen de dagelijkse lobby. Buitenstaanders die invloed uitoefenen op de landelijke politiek, waar de Tweede Kamer nauwelijks nog grip op heeft. Het WEF is ook zo'n buitenstaander. Waarom moet de democratie plaatsmaken voor een buitenstaander als Klaus Schwab?
Volgens de politiek is er geen vluchtelingenprobleem. Wel vreemd om dan in Brussel over het grote migratieprobleem te gaan praten. De meeste vluchtelingen zijn immers migranten.

Met een voorgevoel

 

Als ik mijn emailprogramma open, schiet plots het aantal nieuwe mails in mijn hoofd dat in mijn Inbox gekomen is. Meestal klopt het aantal, maar van wie de mails zijn weet ik niet vooraf. Hetzelfde geldt voor reacties / antwoorden op een vraag van mij op fora. Als ik inlog komt het aantal ook plots opzetten. Ook daar klopt het meestal. Gek hoor!
Vorige week schoot in mijn hoofd, dat ik een familielid een bos bloemen moest sturen. Zomaar, want we zien elkaar weinig. Vanwege corona, verkoudheden, andere afspraken en de reiskosten (hoge brandstofprijzen). Wat blijkt? De bos herfstbloemen kwam op het moment dat het familielid ziek geworden was. Toeval? Toen ik een keer een kalender voor een van mijn broers kocht zei hij : "Ik heb afgelopen week nog naar die mooie kalender gekeken." Het overkomt mij vaker, dat ik over bepaalde zaken of mensen een voorgevoel heb. Mij is al een paar keer gezegd : "Jij kijkt dwars door me heen!" Dat was nadat ik opmerkingen gemaakt had of antwoorden gaf. Men vroeg zich af hoe ik van bepaalde privézaken of problemen wist. Zelf heb ik nooit verder werk gemaakt van dit verschijnsel. Je schijnt het verder te kunnen ontwikkelen. Maar daar heb ik geen behoefte aan. Ik vind het al vaak vervelend dat mijn voorgevoel mij waarschuwt. Want het heeft te vaak te maken met minder leuke situaties of mensen.

donderdag 24 november 2022

Verwarring

Gisteren zag ik een aflevering van First Dates, de Nederlandse versie. In die aflevering was een mevrouw die beweerde, dat babi pangang een Chinees gerecht is. Nou, dan wordt het echt tijd de eigen Nederlandse koloniale geschiedenis te gaan doornemen. Trouwens de benaming van het gerecht is Maleis / Bahasa en niet Chinees. Ze deed de uitspraak nota bene tegen een cateraar in Indische gerechten. De man kwam uit Harderwijk, waar dus niet alleen IJsselmeer paling verkocht wordt. Ik vond hem vrouwonvriendelijk en wat palingboers overkomen.
De mevrouw zag er weliswaar zeer gezond uit, maar van de Indonesische keuken wist ze hoegenaamd niets. Treurig voor iemand die beweert van lekker eten te houden. Al kreeg ik de indruk dat mevrouw meer van het eten dan van het koken is. Ik vind het wel leuk om af en toe zo'n dating programma te zien. Vooral de subtiele opmerkingen zijn leuk.

Zij, wat opgewonden, : 'Zie je die dronkaard daar? Die vroeg mij ten huwelijk tijdens een date. Ik heb hem toen afgewezen. Haha!'
Hij, wat jaloers, : 'Volgens mij is ie dat moment nog steeds aan het vieren.'

Voorlezen uit de Kamasutra

Er is nog wel een en ander te doen hoor, maar het lijstje is erg kort. Er staan voornamelijk nog zaken op, die ik in / aan de caravan zou willen doen. Maar dat ding staat in de stalling te slapen. Daar mag ik geen activiteiten ontplooien.
Voor de Matrix heb ik nog een olie- en een pollenfilter liggen. Maar ik vind het te fris buiten om daarmee aan de slag te gaan. Ik heb het de laatste tijd nogal snel koud. Ja, ik word dus oud. Dus aan mij mag je gerust vragen : "Hoe oud ben jij?" Niet "u" want dan voel ik me ook oud.
Nog even en menige Sinterklaas zal aan een kindje vragen hoe oud het is. Oud? Ik vraag dan hoeveel jaar het is. Kinderen zijn immers jong van lijf en leden. Niet allemaal hoor. Er zijn er die oud opgevoed worden. Die krijgen ongevraagd allerlei volwassen verhalen van hun mamma en pappa te horen. Als zo'n kindje vraagt waar baby's vandaan komen, gaan die ouders hun kinderen uit de Kamasutra voorlezen. Zo laan ze nog meer door na vragen van een kind. Ook een manier om een kind snel oud te krijgen met allerlei zorgen en angsten.

Leuk en niet leuk

Toen ik gisteren met Fenna op stap ging, riep een  buurtbewoonster mij : "Willem, kan je even naar mijn fiets kijken? Hij maakt een raar geluid." De fiets stond voor haar huis. Ze vroeg zich af of er weer iets met 'die balletjes' aan de hand was. Ze doelde op het balhoofdlager, dat ik een paar maanden geleden voor haar gerepareerd heb. Als ik zo'n hulpvraag krijg, leg ik al doende uit wat ik doe. Ik pakte het stuur en tilde het een paar keer langzaam op. Ik schudde aan het stuur toen het wiel los van de grond was. Het stuur had geen speling. Dus waren het niet 'die balletjes'. Een raar geluid deed mij eerder aan het voorwiel denken. Toen ik het wiel met de hand een slinger gaf, hoorden we beiden dat rare geluid. Ik zag vrij snel dat het wiel tegen het spatbord schuurde. Pas toen ik dat zei, vertelde ze dat ze haar fiets had laten vallen. Sindsdien hoorde ze het schurende geluid.
Ik heb de zeer dunne vorkjes van het spatbord wat terug gebogen totdat het spatbord mooi recht voor het wiel zat. Daarmee was het rare geluid verdwenen.
Terwijl ik daar bezig was, zat Fenna geduldig naast ons te wachten. Wat denk je? Komt er een meneer met een wandelwagen en een hond aan. Ik ken hem en zijn hond. Zijn hond viel naar Fenna uit toen we elkaar passeerden. Gelukkig zat het beest toen aan de riem en zijn baasje had hem net eerder bij de halsband gepakt. Een teken aan de wand. Ondanks dat teken vond meneer het nodig om vlak langs ons te passeren. Hij had ook met meer afstand kunnen passeren, want de stoep is daar zeer breed. Komt bij dat hij vlakbij moest oversteken. Maar goed, dat deed hij dus niet. Gevolg was dat zijn hond weer uitviel naar Fenna en Fenna op haar beurt naar het zwarte mormel. Toen ik even later de vrouw vertelde over de eerdere ontmoeting met dat duo, vroeg zij zich af waarom meneer zo vlak langs ons moest lopen. "Je weet toch dat je hond zo doet!", zei ze. Ik zeg het niet gauw, maar het was wel iemand met zo'n hoodie over het gebogen hoofd en met een grauw uiterlijk. Volgens mij was ie wat afwezig. Net zoals vorige keer. Hij had zeker geblowd of zo.

Naast de schoenen

Zodra Nederlanders bekend worden (beroemd in Nederland) gaan velen van hen zich naar gedragen. Ze vinden zichzelf heel wat. Met gevolg dat ze ook van mening zijn een uitzonderingspositie te hebben veroverd. Vanuit die positie denken ze zich alles te kunnen veroorloven. Dus gaan ze wangedrag vertonen jegens anderen, vaak collega's. Of tegen gewone mensen waaronder hun fans. Ze doen dat zelfs tegen kinderen door hun handen niet thuis te houden. Ik heb weinig op met de bekende Nederlanders. Ze zijn arrogant en vervelend. En dan zijn er de opdringerige 'kijk-mij-eens' types, waarvan de meesten voor RTL 4 werken. Op dit moment is Ruben Nicolai de man in beeld. Of hem nu wel of niet iets gevraagd wordt : aandachttrekker Nicolai springt voor de camera voor zijn 'kijk-mij-eens' act. Nicolai denkt dat elke uitzending waarin hij aanwezig is om hem draait. Een ander mag amper het woord voeren, want Nicolai vindt zichzelf veel belangrijker. Afgrijslijk!

Achter het raam

Als ik met Fenna wandel, lopen we deels door straatjes langs huizen. Als ik iemand achter een raam zie zitten of staan, die ons ziet zwaai ik even. Ze zwaaien allemaal terug. Met een lach. Ik weet dat een aantal van hen alleen zijn en wellicht wat eenzaam. Misschien missen ze iemand. Vooral in deze periode. Sinds de verkoop van onze kampeerbus ben ik zelf ook wat apathischer geworden. Ik kijk veel vaker naar de tv dan voorheen en ik puzzel meer. Terwijl ik liever in beweging en bezig ben. Als het even kan wil ik niet achter de geraniums belanden.

In de schulden

In de meeste gevallen is slecht financieel beheer de oorzaak van schulden. Generaties hebben weinig geleerd over omgaan met geld. "Een gulden kan je maar één keer uitgeven", zeiden we ooit. Men wijst naar het kopen op afbetaling of betaling achteraf via webwinkels. Maar zelfs als zou het internet niet bestaan hebben, zouden velen toch nog in de schulden terechtgekomen zijn. Het heeft niets van doen met het internet, maar alles met zelfdiscipline en koopziekte.
Om me heen zie ik hoe gemakkelijk mensen met geld omgaan. Kinderen krijgen dure kleding en telefoons. Ze vinden dat heel gewoon. Dus weet je wat hen straks wacht als ze op eigen benen moeten gaan staan. Ik ken mensen die smijten met geld, terwijl ze een modaal inkomen hebben. Ze kopen merkartikelen, zijn vaste klant bij webwinkels en verwennen hun kids met dure spullen. Ze wekken daarbij de verkeerde indruk bij hun kinderen : alles komt aanwaaien. En dan durven ze ook nog te klagen over geldgebrek.
Ik heb geen medelijden met mensen die op zo'n manier schulden maken. Het is anders wanneer ze min of meer buiten hun schuld om in de schulden terechtgekomen zijn. Zelf heb ik laatst een lening moeten afsluiten. Ik had op zolder per ongeluk het licht laten  branden.
Zonder gekheid, ik heb als kind ervaren hoe het is om weinig geld te hebben. Ik heb er geregeld verdriet van gezien. Om die reden heb ik weinig op met geld. Geld geeft problemen.

Ik ben een Wappie!

 En ik ben er trots op.


Van : Britta Sara Wollaert

Oorlogsgeld

Stel je eens voor hoeveel behoeftige mensen in de wereld er met al die miljarden geholpen hadden kunnen worden, door te kiezen voor een diplomatieke oplossing? Helaas heeft het oorlogszuchtige Westen gekozen voor wapentuig en geweld. Daarom is er geen geld ter bestrijding van de armoede, voor de gezondheidszorg, voor de Groningers en slachtoffers van de Toeslagenaffaire, voor de woningbouw enz. Ook Den Haag stort liever miljarden in de bodemloze put die Oekraïne heet, ten koste van de eigen mensen.

Dwars

Victor Orban weigert zijn fiat te geven aan de miljarden euro's steun die de EU Oekraïne wil verstrekken. Orban houdt het heel simpel voor wat betreft de argumentatie : "Hongarije geen miljarden steun van de EU, dan Oekraïne helemaal niet." Ik zeg : "Viva Orban!"
In tegenstelling tot Oekraïne is Hongarije wel een lidstaat van de EU. Hongarije krijgt geen steun omdat het land moedig vasthoudt aan de eigen democratie. Het betreft o.a. het woke Lhbti gedoe, waar Hongarije niets van wil weten. Terwijl dezelfde EU kritiekloos het WK voetbal in het homofobisch Qatar laat gebeuren. Volgens Brussel is er slechts één democratie en dat is die, die vanuit de EU de lidstaten opgelegd wordt. De verkiezingsuitslag in Italië wordt ook niet door de EU gerespecteerd. Men zint op financiële strafmaatregelen tegen Rome.
Orban maakte Oekraïne boos vanwege een sjaal die hij droeg toen hij Hongaarse voetballers ontmoette. Volgens het nieuws. Op die sjaal staat Groot Hongarije vermeld. De tekst refereert aan het verleden toen delen van Oekraïne en Roemenië nog tot Hongarije behoorden. Maar ach, het oosten van Europa is al eeuwen lang verdeeld geweest en is het nog steeds vanwege allerlei overheersers en buitenlandse bemoeienissen na oorlogen. In het voormalig Joegoslavië weet men er alles van. Oekraïne heeft ook een delen van o.a. Roemenië en Polen geannexeerd. Maar dat vermeldt het nieuws natuurlijk niet, want de westerse wereld draait enkel om de nazi's van het corrupte Oekraïne.
Zelensky begint steeds meer te zeuren. Hij wil dat de Russen ophouden met het uitschakelen van energiecentrales. Want dat is terreur, zegt Zelensky. Nee, dat is dus ook oorlog. Hitler bombardeerde ook Rotterdam en Londen en ons landje doet dat ook nog steeds. Het is een oorlog die Zelensky zelf over zijn land afgeroepen heeft op aandringen van Amerika. Zelensky is aan de verliezende hand en gaat alsmaar harder tegen het Westen schreeuwen. Oekraïne vecht steeds meer zijn eigen oorlog.

One way ticket

Ik ken het origineel uit eind jaren 50 van Neil Sedaka. Later werd het nummer bekend van Eruption. Maar die cover vind ik te veel in een juich stemming gezongen. Dat past niet zo bij de tekst, vind ik. Volgens mij was dit de B kant van Oh Carol! Maar zeker weten doe ik het niet. We hadden het nummer thuis. Het singeltje zat in een bruin met rood hoesje van RCA. Het singletje had een zwart label met zilverkleurige letters. Tenminste, aldus mijn jeugdherinneringen.

woensdag 23 november 2022

Single Girl

In de greep van ouders

Onlangs zag ik een stukje van een aflevering van de serie Welcome to Plathville. Het gaat over een gezin, waarvan de gelovige ouders hun kinderen nogal strikt in hun greep willen houden. Zolang ze thuis zijn, zijn de kinderen wereldvreemd. Zodra ze uitvliegen proberen de beide ouders, Kim en Barry, hen toch in hun greep te houden. Met alle gevolgen van dien. Hun kinderen zijn niet voorbereid op een zelfstandig leven en als ze de vrijheid ruiken die ook in z'n totale omvang willen grijpen. Hoewel ik maar even de beide ouders aangehoord en gezien heb, kreeg ik een unheimisch Gefühl van die twee. Ze mogen dan weliswaar gelovig zijn, ze kwamen mij ook inconsequent over. En je weet, een gezin is net een hand met zand. Des te harder je knijpt om het vast te houden, des te sneller het tussen de vingers door glipt. In plaats van leiderschap te tonen, verlagen beide ouders zich tot het niveau van boze kinderen. Boze oudere kinderen, die ruzie maken met hun eigen boze kinderen. Ik vond de aflevering een voorbeeld van : wie het over zijn kinderen heeft, heeft het over zichzelf. Ze zijn immers zo opgevoed. Met de kinderen is niets mis.

Overeenkomsten

De rechtbank te Den Haag heeft Nederland veroordeeld wegens het bombarderen van een wooncomplex tijdens de slag om Chora. Interessant is ook hoe Nederland / Defensie zich meent te moeten verdedigen. Nederland moet de slachtoffers / nabestaanden schadeloos stellen. Defensie verweerde zich door te stellen, dat het wooncomplex voor militaire doeleinden gebruikt werd. Om die reden was een bombardement volgens Defensie valide.
Interessant, want als het Oekraïens leger woon- en zorgcomplexen voor militaire doeleinden gebruiken, is ons landje boos als de Russen zo'n complex aanvallen. Dan geldt plots het humanitaire oorlogsrecht. Iets waarvoor Oekraïne tot op heden nooit verantwoording heeft hoeven afleggen. Nederland wordt ook niet boos wanneer Oekraïne de door Rusland bezette kerncentrale bestookt. Onze regering blijft met onze gezondheid / levens en die van anderen spelen. Nederland hoopte trouwens ook dat het bombardement verjaard was. Weer een aanname, die niet voor andere niet westerse landen geldt maar blijkbaar wel voor Nederland. Vandaar dat de overheid heel graag onderzoeken traineert en uitstelt; streven naar verjaring. Kijk maar naar de mondkapjesdeal, de kwestie rond de Indo's, Groningers en Toeslagenaffaire.

Westerse terreur bestaat niet?

Niet alleen de terreur van het Oekraïnese leger wordt geaccepteerd. Alle westerse terreur is een normaal iets. Maar o wee als een Noord Koreaan, Rus of Chinees zoiets doet.

Niet alleen Qatar

Vanwege de verminderde afname van gas en elektriciteit, verhogen de leveranciers hun tarieven. Zo willen zij hun inkomsten op niveau houden. Het effect van veel aanbod en een lage vraag werkt dus niet prijs verlagend. Tenzij de leveranciers zelf in hun kosten gaan snijden. O ja, we zitten al een tijdje in een recessie.
Niet alleen in Qatar is sprake van slavernij, racisme en discriminatie. Steden als Abu Dhabi, Dohar en Dubai (inclusief de vliegvelden) zijn op dezelfde wijze gebouwd. Dat geldt voor de meeste moderne steden en infrastructuren in rijke Arabische landen. Ze zijn allemaal op dezelfde meedogenloze manier gebouwd.

dinsdag 22 november 2022

Van armoe naar duurzaam

in 2022 bijna 1 op de 10
Sommige mensen weten er een flinke draai aan te geven. Ik bedoel aan de alsmaar stijgende armoede en kosten. Die misbruiken de situatie door armoede af te doen als duurzaamheid. Onder een steenkoude douche moeten staan is is niet ellendig en armoedig, maar duurzaam! Slechts één keer per week onder de douche is ook erg duurzaam. Net zoals je huis verwarmen met een theelichtje. Dat vond men in de jaren 40 en 50 schrijnend. Toen was het gewoon ordinaire armoe. Geen warm eten, maar een koude prak op je bord. Duurzaam ,wat een onzin. Nog even en het overlijden wordt ook duurzaam. Geen zuurstof meer toegediend krijgen om de CO2 uitstoot te minderen en na het overlijden in een compostvat verdwijnen. Duurzaam!

Intelligentie

Gedurende mijn loopbaan moest ik geregeld testen doen. Assessments en psychologische. Ik heb ook twee keer een intelligentietest ondergaan. Ik zal het niet over de uitkomst hebben (IQ waarde), want ik ben geen opschepper. 😂Ik hoorde een paar keer tijdens intake gesprekken, als zouden diploma's iets zeggen over het intelligentieniveau van de kandidaat. Ik vind dat onzin, want niet iedereen kreeg / krijgt de gelegenheid om te studeren. Dus ook mensen zonder diploma's kunnen heel intelligent zijn. Ik ben ze tegengekomen en gaf hen vaak de voorkeur boven de gediplomeerden met hun hoge financiële eisen. De mensen zonder of met minder diploma's waren meer gericht op het werk dat hen wachtte.
Trouwens er zijn veel vormen van intelligentie. De een betreft het zijn grijze massa (denkwerk), de ander de handen (goochelaars, graaiers enz.) of benen (voetballers).
Om die reden is het ook niet juist om te spreken over hoog en/of laag opgeleide mensen. Laag opgeleid wil niet zeggen dom of minder intelligent. Ik ken hoog opgeleide mensen die tamelijk dom overkomen. Toch hadden zij een functie in de directie.
Ik ontmoette een keer een medewerker van een bedrijf, die allerlei studies met succes had afgerond. Maar hij was nog steeds gewoon een administratief medewerker op de afdeling Boekhouding. Hij vertelde mij dat hij weliswaar goed kon leren, maar niet het geleerde in de praktijk kon toepassen. Dus met o.a. zijn PD, MBA en SPD diploma's op zak was ie nog steeds overzichtjes van dubieuze debiteuren aan het maken. Hij was tevreden met zijn werk.
Er zijn ook veel mensen die al doende leren. Dat ligt hen beter dan uit een boek leren. Zo heb ik zelf ook veel geleerd : met vallen en opstaan. Daar ben ik veel wijzer door geworden dan van al die boeken.

Terechte inval

Eind jaren 90 waarschuwde een hoge Amerikaanse Rusland-deskundige / regeringsadviseur al voor het gevaar Rusland met Navo lidstaten te willen in te sluiten. George Kennan heeft om die reden begrip voor de Russische inval in Oekraïne. Hij verwachtte al in de jaren 90 al een Russische inval in Oekraïne om het land tot de (politieke) orde te roepen. Sinds midden jaren 50 is Amerika al bezig om delen van de toenmalige Sovjet Unie tegen Moskou op te zetten. Oekraïne stond toen al centraal in de Amerikaanse politieke belangstelling. Kennan vond het idee van het Pentagon om Rusland in te sluiten 'fatale politiek' die tot een oorlog kan leiden. Hij heeft helaas gelijk gekregen.
De NAVO heeft Rusland tot een terroristische staat benoemd. Ik weet zeker, dat Rusland miljoenen minder slachtoffers heeft gemaakt, dan de NAVO. Ik vind de NAVO een moorddadige organisatie, die onder het mom van democratie en/of ordinaire smoezen graag een oorlog begint en een vrijbrief heeft om veel burgerslachtoffers te maken. Als Rusland een terroristische staat is, dan is het met Oekraïne en vooral alle NAVO landen net zo gesteld.
In de oorlog wordt Oekraïne wat misdaden betreft flink de hand boven het hoofd gehouden. Amerika c.s. doen er van alles aan om het corrupte, misdadige land gevrijwaard te houden en elke vorm van negativiteit.

Mosterd na de maaltijd

 De minister wil wangedrag in de sport landelijk gaan aanpakken. Een beetje laf om zo'n mededeling nu te doen. Ik bedoel, het WK voetbal is al begonnen. Onze voetballers mogen in Qatar op een kerkhof voetballen, waar de arbeiders zowel tijdens de aanleg als tijdens het dagelijks onderhoud als slaven behandeld worden. Ik bedoel : over wangedrag gesproken. Deelname had verboden moeten worden. Ook de KNVB stelt zich laf op, door plots de OneLove armband te gaan verbieden. Voetballer Van Dijk begrijpt er niets van. Virgil moet eens wat meer gaan lezen over Qatar. Dan had hij, als ie principieel geweest zou zijn m.b.t. slavernij, racisme en discriminatie, daar niet op het veld gestaan. Assistent trainer Davids is wat mij betreft ook een verrader. Trouwens al die donkere spelers hoeven bij mij niet meer aan te komen over slavernij en racisme. Ze maken er zichzelf heel bewust ook schuldig aan.
Ook de KNVB maakt een knieval voor de homofobie in Qatar net zoals de FIFA / Infantino dat doet. Meneer 'Infantielo' riep met zijn gedrogeerde hoofd nog niet zo lang geleden dat ie zich een homoseksuele inwoner van Qatar voelde. Maar misschien hebben ze hem inmiddels zweepslagen gegeven en wordt ie gemarteld in een gevangenis. Hij is al en aantal dagen uit beeld.

maandag 21 november 2022

Kliko's met chip

Vandaag worden de kliko's voor oud papier en pmd afval definitief opgehaald. Eerder hebben wij twee vervangende exemplaren gekregen met een chip. Tja, de deskundigen die hier over het afval gaan lopen wat achter met hun kennis en zijn weinig creatief. Of ze maken gewoon misbruik van verouderde concepten. Dat kan dus ook nog. De GFT kliko volgt ook nog. Zonde van al dat belastinggeld.
Die chip zit velen dwars. He tis natuurlijk een controle ding. Maar men probeert mensen gerust te stellen met de opmerking, dat de chip alleen adres gebonden is. Dus niet met een naam. Ja ja, geloof je het zelf? Een link van dat adres naar een naam / bewoner stelt natuurlijk niets voor. Zo werkt menig belastingsysteem. Maar goed, het zijn en blijven simpele gedachten. Als men wil ingrijpen, bijvoorbeeld vanwege een slechte afvalscheiding, dan weet men dus niet alleen welk adres maar ook wie op dat adres geregistreerd staat. Een persoon / de hoofdbewoner een boete opleggen kan dus ook. Men kan ook het gewicht bepalen van een volle bak en daarmee de hoeveelheid afval per adres controleren en eventueel extra belasten bij overschrijding van een maximum. Er is echter een groot probleem : Anderen kunnen gemakkelijk rommel in jouw kliko gegooid. In geval van een boeten wegens te veel of onjuist afval in een kliko moet je altijd ontkennen is mijn advies. Want een beveiliging / slot heeft de bedenker vergeten. Net zoals het feit dat mensen soms ruzie met elkaar hebben.

Hanway Cafe Racer 125 cc

Hij lijkt op de grotere broer van de RAW 50 bromfiets die ik gehad heb. Af en toe kijk ik even naar nieuwe modellen van Hanway. Van dit model krijg ik toch wel een beetje de kriebels.

Survival of the fittest?

Nee, de sterksten overleven niet als het om mensen gaat. Het zijn de mensen die zich het beste kunnen aanpassen aan veranderingen, zich mee laten voeren met de stroom. Dat is op zich best lastig, want er zijn veranderingen die niet bepaald leuk zijn. Maar verzet heeft weinig zin, tenzij er sprake is van een grote verzetsgroep. In het andere geval kost verzet veel tijd en energie en maakt het leven minder aangenaam. Hoe lang zal het duren voordat mensen met afwijkende gedachten maatschappelijk uitgerangeerd worden? Daar is men al druk mee doende. Nog even en dan wordt mijn bankpas of mobiel betalen geweigerd, omdat ik er andere gedachten op nahoudt, andere media volg en opkom voor de rechten van de mens. Of wordt onze kliko (met chip!) niet meer geleegd vanwege mijn kritiek op de afvalbeleid van de gemeente.
Als ik het nieuws mag geloven, heeft de jeugd het erg moeilijk. Het zegt mij echter, dat het kabinet de toekomst van ons land kapot maakt. Rutte c.s. maken mensen armer, zieker en ongelukkiger.
Ik lees het nieuws inderdaad nogal anders. Zo hoorde ik een Spaanse kustwacht vertellen, dat hij afgelopen week 24 jonge drenkelingen die uit Afrika afkomstig waren gered heeft. Ik hoor dan wat anders : die Spanjaard heeft 24 illegale criminelen de EU binnengehaald.
Sigrid Kaag zei laatst dat ze wel veel geld wil geven aan ons, maar dat wij dat geld eerst zelf moeten verdienen. Huh?! Ons verdiend geld gaat met miljarden tegelijk vooral naar buitenlanders. Als wij zelf aan de beurt zijn, is er volgens Kaag geen geld en dat is dus onze eigen schuld. Het socialisme blijft net zo lang bestaan, totdat ons belastinggeld op is. Met welk socialistisch land op de wereld gaat het goed?
Maar goed, ik zal voorlopig al die onzinnigheden moeten blijven aanhoren en erin mee moeten gaan. Gelukkig ben ik nogal Oost-Indisch doof, vergeetachtig en de 70 al gepasseerd.

Naar een kernramp streven?

Oekraïne is weer begonnen met het beschieten van de kerncentrale die door de Russen bezet is. Het internationaal atoomgenootschap is woedend. Zelensky doet wanhopige pogingen het westen directer bij zijn oorlog te betrekken. Zijn beschuldigingen aan het adres van Rusland hebben tot op heden niets uitgehaald. Vooral omdat het leugens bleken te zijn. De NAVO heeft al aangegeven, dat het Oekraïne komende winter in het donker en de kou zal laten staan. Steeds meer verandert de houding van het Westen, dat Oekraïne minder als 'slachtoffer van agressie' gaat zien. Het is een bodemloze put waar wapentuig en miljarden in verdwijnen. Een Amerikaanse Nazi / huurling (met Oekraïens paspoort) heeft over zijn Oekraïense collega's een boekje opengedaan. Hij vindt ze erg extreem. De Amerikaan behoort tot de groep nazis (Azov) die o.a. fanatiek gesteund wordt door westerse landen. Er zijn al veel Oekraïense huurlingen uit het westen gesneuveld en gevangen genomen. In Kiev vinden thans plunderingen plaats. In oorlogstijd je eigen landgenoten bestelen. Wat een land.

Zoethoudertjes

Een groot aantal nog in leven en/of gezond zijnde gastarbeiders mogen gratis een WK wedstrijd in hun stadions bijwonen. Een aantal enthousiastelingen is voor de camera's gezet alwaar zij hun vreugde moesten uiten. Zouden ze ervoor betaald zijn?
Dat dwangmatige komt ook hier voor. Zo wilt de NPO heel graag zelf onderzoek doen naar de misstanden bij DWDD. Het biedt de NPO de mogelijkheid om de bevindingen geheel naar eigen inzichten te maken. Net zoals het geval van de omroep Ongehoord Nederland is een onafhankelijk onderzoek noodzakelijk en eerlijk. De NPO zal ongetwijfeld tot de conclusie komen, dat het  met DWDD allemaal heel erg meevalt en dat ON uit de ether verbannen moet worden.
Gisteren zag ik een uitzending van Boerderij van Dorst. Daarin werd heel even de kritiek op de NOS aangekaart. Heel even maar, want echt gerichte kritische vragen bleven uit. Jammer, want nu hoefde de NOS presentatrice Simone (slimme en verstandige vrouw overigens) zich niet inhoudelijk uit te laten over de manier van het nieuws brengen door de NOS.
Ik kon me wel vinden in haar uitspraken over kritiek : "Je mag best bijna alles zeggen, maar verwacht dan ook reacties." Dachten ze in de Tweede Kamer ook maar zo. Wie vanuit de oppositie kritiek heeft op het regeringsbeleid is een complotdenker en moet z.s.m. van het toneel verdwijnen. Vera Bergkamp mag blijven, de democratie is weggejaagd.

Mistige ochtend

zondag 20 november 2022

Shooting Star

Terug naar de jaren 70. Een nummer van die prachtige lp Roadmaster, waarop enkel fraaie songs staan. Gene Clark :

WK voetbal

 Qatar trekt eerst voetbalfans aan door hen van allerlei vrijheden te bieden (alcohol, lhbti enz.). Nu de fans zich gemeld hebben, worden alle beloftes weer ingetrokken. Maffi(f)a Infantino speelt het spelletje op infantiele wijze mee. "Wat Qatar gedaan heeft en doet, deden veel landen vroeger ook", is zijn kinderlijk betoog. Daarnaast doet hij uitspraken, die mij doen vermoeden dat meneer Infantino of aan de alcohol of aan het snuiven is. Maar ja, geld doet veel met mensen. Overigens mogen alleen de gasten in de Vip lounge alcohol geserveerd krijgen. En snuiven. Daar zit Infantino zelf natuurlijk. Ik boycot het WK voetbal om respect te tonen aan ruim 6.500 doden en tienduizend gewonden (zonder uitkering). In allerlei programma's probeert men de kwestie recht te praten. Maar de feiten zijn er. Er kleeft bloed aan de wk beker. En al die zwarte / bruine mensen die zich zo verzetten tegen de slavernij en begaan zijn met BLM, voetballen vrolijk mee. Huichelaars.

Vreemde eisen

Af en toe kijk ik naar datingsprogramma's. Het is interessant te zien en horen waar mensen naar op zoek zijn. Er zijn er die nogal oppervlakkige eisen / wensen hebben. Die gaan alleen over het uiterlijk. Ze worden in andere gevallen ook als eerste genoemd. Anderen hebben niet echt wensen of eisen. Bij hen ga het meer om het innerlijk. Veel vrouwen hebben een planning in het hoofd; verkering, trouwen en voor een bepaalde leeftijd een kindje. O ja, een hond komt ook veel voor. Er zijn er die op dat moment het bed delen met een hond. 't Is maar net wat je lekker vindt.
Afgelopen week hoorde ik zo'n vreemde eis. Geen wens, maar een eis. De toekomstige partner moest per se alcohol drinken. Als mevrouw een drankje nam, "....zou het een domper zijn als mijn partner een cola of sinas zou bestellen", aldus de alcoholiste. Ja, sorry hoor. Wat is dat nou??
En toch begreep ik die vrouw wel. Ze zal een notoire drinker zijn, die zich schuldig voelt als ze alleen aan de alcohol zit. Ze zoekt merkbaar een lotgenoot, een collega alcoholist. Nou, succes ermee.

Niets dan de waarheid

Kieskeurig eten

Zijn mensen dik geworden omdat ze te weinig bewegen? Of omdat ze te veel eten? Dikke mensen hebben snel last van hun gewrichten en daarom bewegen ze alsmaar minder. Het is maar net hoe je het bekijkt. Luie mensen worden ook snel dik. Zelf heb ik aanleg om snel dik te worden. Mijn lijfje houdt nu eenmaal het eten en drinken heel graag lang vast. Ik heb een soort hamsterlijf. Haha! Iets om rekening mee te houden. Een kwestie van discipline. Ik wil zo gezond als mogelijk blijven. Dus afgezien van met mate en gezond eten probeer ik ook in beweging te blijven. Een dagelijks vast patroon van opstaan, eten, drinken (water!), bewegen en rusten hoort er ook bij. De dag begint voor mij met een glas lauw water. Heerlijk!
Het is mij opgevallen, dat mensen met een zwakke gezondheid vaak kieskeurige eters zijn. Ze eten het liefst fast food en snacks en drinken enkel fris uit blik of flesje. Met groente en/of soep hoef je niet bij hen aan te kloppen. Vreemd, want hun gezondheid valt en staat ook met verantwoord eten. Afgezien daarvan geven ze hun kierkeurigheid ook door aan hun kinderen. Erg kortzichtig, want die kids zitten volop in de groei. Wat de ouders niet lusten, komt niet op tafel. Dus stapelen de pizzadozen en fast food verpakkingen zich in de papier kliko op. Zelfs kinderen met een zwakke gezondheid krijgen geen gezond eten voorgeschoteld. Want : "Dat lust ik niet!"

Kerk en boerenkool

Gisteren vond ik het koud buiten. Ondanks de zon. Er stond een flinke bries vanuit het oosten, die het nog kouder deed voelen. Gelukkig ging ie wind 's avonds liggen, want toen koelde het flink af. Zonder wind scheelt het een jas. Maar ik had er toch maar een aangetrokken. Als ik 's avonds de laatste ronde met Fenna loop, denk ik met dit soort weer altijd aan een warm bed. De gedachte alleen al doet de kou bij mij verdwijnen.
Vanmorgen zag ik een aantal mensen dat de ruiten van de auto aan het schoon krabben was. Het zijn kerkgangers. Een stel was mopperend bezig, want de ijslaag zat vrij stevig op de ruiten. Als je dan toch een kerkganger bent, dan zou ik de ruiten de avond ervoor afgedekt
hebben. Maar ja, niet iedereen kijkt vooruit en voor niet iedereen geldt 'gemak dient de mens'. Wat dat betreft is het net als opvoeden. Wie er in een vroeg stadium de vereiste tijd en energie in steekt, heeft er later veel profijt van.
Nu maar hopen dat de chagrijnige krabbers niet verveeld in een koude kerk op een keiharde bank zitten te luisteren naar een saaie preek. 
Het lijkt me dat de boerenkool zo vers van het land nu prima zal smaken. Altijd beter dan de gesneden en verpakte versie alsnog in de vriezer doen.
Ik had gistgeren twee bakjes soep uit de vriezer getrokken. Een bakje kippensoep en een met erwtensoep. Toen wij 's middags naar een verjaardag gingen werd ook daar soep geserveerd. Erwtensoep, die overigens prima smaakte. Dus moesten de bakjes in de koelkast om het ontdooien wat te vertragen. Vandaag wordt het kippensoep. Morgen de erwtensoep. Da's voor ons geen straf hoor.

zaterdag 19 november 2022

Zwartwit

Tijdens de koffietafel gisteren had ik een zeer leuk gesprek met een aantal gasten. Onder hen een jonge vrouw met een Indische achtergrond. Al sprekend over wonen, werken en privé leven, kwamen we op de cultuurverschillen terecht. Ook zij had geen enkele binding met het huidige Indonesië. Aan de andere kant heeft ze zich geregeld afgewezen gevoeld door medelanders. Ik vond het leuk om eens iemand te ontmoeten met gelijke ervaringen en die op nagenoeg dezelfde wijze reageert. Een kwestie van de schouders ophalen en medelijden hebben met degene die zich zo uitlaat. En voor de rest gewoon doorgaan met het leven.
Sinterklaas is weer in het land. En met hem weer wat onrust. Want zodra er sprake is van zwart, ontstaat bij bepaalde mensen (het woke volk) onrust. Of zelfs verontwaardiging. Alles wat zwart is schijnt tegenwoordig te maken te hebben met slavernij, discriminatie en racisme. Vroeger was dat alleen op werk zo. Elke zwarte die een leidinggevende had, voelde zich subiet een slaaf. Een betaalde slaaf. Alles wat hen opgedragen of gevraagd werd, viel onder slavernij. En kritiek op het geleverde werk viel onder discriminatie ('dat zeg je omdat ik zwart ben' of  'ik weet dat ik mijn kleurtje niet mee heb.'). Ik vind dat zo'n zielig gedrag.
Ik durf te wedden dat de meesten van hen de geschiedenis van Sinterklaas en vooral zijn Zwarte Pieten niet eens kennen. Die heeft niets met slavernij, discriminatie en/of racisme van doen. Nee, dat maken zij er zelf van. Terwijl de naam Zwarte Piet is en niet Nkwono of  Kwansu of een andere typisch Afrikaanse naam. Zwarte Piet heet zelfs niet eens Sjimmie (de jaren 50 versie)!
Alles wat zwart of bruin is trekken met name deze mensen ze zich persoonlijk aan. Ze zitten vol zelfmedelijden. Zelfs in rechtszaken wagen betrokken zwarte mensen (eisers en/of aangeklaagden) telkens weer te beginnen over racisme en discriminatie. Ik zeg : "Je bent niet gearresteerd vanwege je kleurtje, maar omdat je de wet overtreden hebt." Veel blanke mensen vertonen soortgelijk gedrag.  Uit angst en/of overdreven medelijden. Als zwarten of donkeren over elkaar grapjes maken, weten zij zich totaal geen houding te geven. Ze vragen zich af of ze wel om zo'n grap mogen lachen. En als er door een blanke gelachen wordt om zo'n grap. is ie dan een racist?
In Amerika mogen alleen zwarten het woord nigger bezigen. Er zijn geen scheldwoorden die enkel aan blanken voorbehouden zijn. Wie niet aan selectief gedrag doet en zegt dat All lives matter, is een racist. Haha! Nee, de mensen die zo woke bezig zijn moeten eens bij zichzelf te raden gaan. Stop met dat gezeur en doe normaal. En ja, Nederland is niet zo tolerant als men beweert. Er zal elke dag weer iets gezegd of gedaan worden om dat even weer te laten blijken. Dus wen eraan!
Gezonde concurrentie kan ik ook als discriminatie zien : voor de een betaal ik liever dan voor de ander.
Ik heb ook liever dat men mij 'domme' vragen stelt, dan dat men met vooroordelen aan de haal gaat. 'Domme' vragen geven aan dat de vragensteller belangstelling heeft in mij. Dat liever, dan het achterbaks gedrag. Met het laatste houden nare mensen zich bezig. Met 'domme' doel ik op onwetendheid. Veel Nederlanders kennen de eigen koloniale geschiedenis niet eens.

BNNVARA

Weer typisch links gedoe : het naargeestig bewind van o.a. presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ik heb die man nooit gemogen en nauwelijks naar een uitzending van hem gekeken. Na de eerste keer luisteren en kijken voelde het niet goed aan. In het algemeen ken ik geen praatprogramma's waarbij ik een goed gevoel heb van de presentatoren / presentatrices. Ik vind hen erg gemaakt overkomen, ze profileren zich als interessant en ventileren al te graag hun eigen mening. Ze zijn wat mij betreft zodoende onbetrouwbaar. Met de berichten over Van Nieuwkerk krijg ik weer een bevestiging van mijn vroege gevoel over hem. En weer laat een linkse groep de slachtoffers gewoonweg vallen. Totdat de kwestie gelekt wordt. Dan is het weer sorry zus en sorry zo.
Ik moet weer aan mijn oma denken. Zij had niets met de VARA en de PvdA vanwege het onbetrouwbare en achterbakse. Ze heeft nog steeds gelijk.

Papieren tijgers

Er zijn mensen die de Bijbelteksten bijna letterlijk opvatten. Zo las ik over een vader, die dagelijks huilend zijn kind sloeg ('wie zijn kind liefheeft, spaart de roede niet') . Een dominee, die deze spreuk uit het OT aanwendde om een pedagogische tik te verantwoorden werd aangeklaagd wegens opruiing / aanzetten tot kindermishandeling. Het verweer is dan : ja, maar het staat in de Bijbel.
Vaak moet ik aan deze Bijbelvaste figuren denken, als ik politici of ambtenaren hoor spreken. Die zijn ook een soort van Bijbelvast. Ze spreken over eerder gemaakte afspraken die op papier staan. Ze handelen ernaar onder verwijzing naar dat papier. Alsof ze er zelf niets aan kunnen doen. Allemaal onzin. Men misbruikt het geschrevene om de eigen handen in onschuld te kunnen wassen en zaken naar eigen hand te kunnen zetten. Politici / ambtenaren zijn als de dood voor papieren tijgers. Tenminste, alleen als het geschrevene hen goed van pas komt.