maandag 24 juni 2024

Militairen in Libanon


Geoefenheid IOF.

Een blij ochtendmens

Ook met deze hogere temperaturen ben ik bij dat ik een ochtendmens ben. In de koele ochtend kan ik mijn energie kwijt, zonder dat het zweet van mijn lijf gutst. In de schaduw van het schuurtje heb ik mijn creativiteit laten gaan. Met wat schetsen, zagen, boren, passen en meten heb ik wat anders gemaakt dan de bekende bankjes.
Ik zag namelijk in een dierenwinkel een paar buffelhoorns liggen. Ik zag in een flits een stuk steigerhout in een scheel van zo'n buffel veranderen. Dat lijkt simpel, maar ik was er een middagje en een ochtend zoet mee. En dan heb ik als resultaat een concept van hout en twee hoorns. Hoe het verder moet weet ik nog niet. Ik overweeg onderaan bij de bek een legplankje te maken. Als daar dan een groen grasplantje op gezet wordt, dan lijkt het alsof de kop gras eet. Het klinkt nogal stom, in dit geval ook wel 'kunstzinnig creatief' genoemd, maar zoiets zie ik dan. Het is weer eens wat anders dan een gebleekte schedel met sec twee hoorns. Ik heb ook nog even gedacht aan een soort van familiewapen, maar dan met één hoorn. Maar ja, biologisch ben ik geen Van O, maar een Jansen. Dus dan heb ik niets aan zo'n hoorn.

Me and you and a dog named Boo

Het nummer sprak en spreekt me nog steeds aan. Vanwege de sfeer van vrijheid en het rondzwerven met z'n drietjes. De tekst is een mooi verhaal. Het geeft een gevoel van : koffers pakken en wegwezen, de vrijheid tegemoet. Nu ik het nummer weer hoor, mis ik een hond heel erg. Leuk om de reactie van een jongere generatie over dit nummer te mogen horen.

Me And You And A Dog Named Boo

I remember to this day
The bright red Georgia clay
And how it stuck to the tires
After the summer rain
Will power made that old car go
A woman's mind told me that so
Oh how I wish
We were back on the road again
Me and you and a dog named boo
Travellin' and livin' off the land
Me and you and a dog named boo
How I love being a free man
I can still recall
The wheat fields of St. Paul
And the morning we got caught
Robbing from an old hen
Old McDonald he made us work
But then he paid us for what it was worth
Another tank of gas
And back on the road again
I'll never forget the day
We motored stately into big L.A.
The lights of the city put settlin'
Down in my brain
Though it's only been a month or so
That old car's buggin' us to go
We've gotta get away and get back on
The road again

Hef de staat Israël op!

Ten tijde van een crisis of een begin van een oorlog of genocide zijn de eerste slachtoffers De Waarheid en de critici. Onder de Waarheid vallen dan ook publicaties zoals het nieuws, boeken en tijdschriften. Ik merkte dat weer toen Oekraïne op oorlogspad gestuurd werd, de covid werd losgelaten en de genocide in Gaza.
 In 2013 schreef ik al, dat het tijd is om de staat Israël met pensioen te sturen en de decennia durende bezetting van Palestina en de Joodse wreedheden te beëindigen. Maak een Joodse deelstaat in Duitsland. Dat is niet alleen veel beter voor de mensheid, ook voor het milieu. De transporten van wapentuig etc. worden tot een minimaal niveau teruggeschroefd. Maak Palestina een erkende en weer een vrije staat!

Het UWV keurt nog steeds slecht

Afgelopen dagen las ik ergens, dat het UWV de arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen nog steeds alles behalve goed uitvoert. Dat was 20 jaar geleden ook al het geval. Het UWV bekijkt vaak geen medische gegevens en de conclusies over de inzetbaarheid van mensen klopt vaak niet. Bij telefonische beoordelingen is het eindoordeel ook vaak niet correct. Ik vond de gang naar het UWV een martelgang. Ik kreeg telkens dezelfde vragen voorgelegd : wie bent u, wat mankeert u , wat heeft men (het UWV zelf dus) opgelegd enz. Ik kreeg niet het advies om vanwege mijn psychische toestand iemand mee te nemen voor het gesprek. Met gevolg, dat veel langs mij heen gegaan is.
Zelf weet ik er alles van. Hoewel ik voor mijn werk in de ICT afgekeurd werd, werd mij een baan in de ICT aanbevolen. Terwijl ik aan de antidepressiva zat en de aanbeveling van het UWV was dat ik in de buitenlucht en met mijn handen moest gaan werken!
De herkeuring die ik onderging werd uitgevoerd door iemand die op dat moment geen officiële arts was. Ze was nog in opleiding. Haar oordeel leidde ertoe, dat ik van 100%  naar 80% afgekeurd werd. Die fout had tot gevolg, dat ik een sollicitatieplicht kreeg opgelegd. Gelukkig was een UWV medewerkster zo aardig / correct dat ik niet aan die plicht hoefde te voldoen. Op het UWV sollicitatieformulier hoefde enkel de tekst " Conform afspraak met mevrouw X (haar naam)" te schrijven. Ik ben toen zelf maar op zoek gegaan voor passend werk. Ik werd in de periode erna postbode, bezorgde folders, ruimde zwerfvuil op, werkte in een boomgaard en de werkplaats van een fietsenwinkel. 
Na ruim een jaar werd mij officieel excuses aangeboden voor de hele gang van zaken. Maar de fouten werden niet gecorrigeerd, want dat kon men volgens het UWV niet. Ik heb me er later over beklaagd in hun magazine. Maar ook daarin werden mijn woorden verdraaid.
Dat het UWV slecht keurt is dus nog steeds dezelfde diagnose, zoals ie 20 jaar geleden ook al gesteld is.

Wat een weekend!

Het was weer zo'n ouderwets gezellig weekend met aangenaam bezoek van leuke mensen en zonnig weer. Wat wil een mens nog meer? O ja, het eten was, dank zij Sonja, ook dik voor mekaar : gado-gado. In de middag zijn we nog even naar de loods gereden, omdat het bezoek nog niet in de gelegenheid is geweest daar een kijkje te nemen. Ook dat was een succes.
Een nieuwe week begint. Deze week ga ik de caravan weer uit de stalling halen, voor z'n zoveelste tripje. Voor die tijd wacht ons weer een druk weekje. Ik kreeg te horen dat er dagelijks twee cv-ketels retour zullen komen. Dus dat wordt leuk. Deze week (denk ik) komt ook de luifel aan, die ik voor een buurtbewoonster gekocht heb. Of ik hem ook deze week zal kunnen monteren is nog de vraag.
Misschien wordt het wel overwerken deze week. 😅 Aan de andere kant, zoveel werk is zo'n luifel ook weer niet. Hij zal op maat gemaakt moeten worden. De polycarbonaatplaat die de kap vormt moet 13 cm afgekort worden. Dan kan de kap links en rechts op het kozijn geschroefd worden. Ik was bang dat de kap van 1,5 meter breed in z'n geheel gemonteerd moest worden. Dan moest er meer gebeuren, van wege een muur die aan een kant 20 cm (een halve baksteen meer dan aan de andere kant) uitsteekt. Ik hoop dat het lukt om de kap nog deze week te monteren en anders wordt het gewoon na de vakantie. De bewoonster vindt het erg vervelend om in de regen voor haar deur te moeten staan. Hopelijk blijft het nu wat langer droog, totdat de kap er hangt.

zondag 23 juni 2024

She's not you

Ouwe lullen muziek -82-

Lone Wolf -2-

Feiten uit Gaza

Wie direct naar   de opnames van deze journalist wil zien, kan direct naar 08:00 springen. We zien hier weer hoe het monster in de mens kan verschijnen.

De multiculturele mislukking

zaterdag 22 juni 2024

Het Zweeds model

Hier het resultaat van de verrijking van de Zweedse cultuur. Immigratie = problemen importeren. Er zijn veel no-go zones in Zweden. Daar zijn namelijk immigranten de baas. We kunnen ervan leren. Wie dit soort kwesties realistisch benaderd en op dito wijze wil oplossen, wordt door de woke mensen racist genoemd.

De Joodse slagerij

Na de zoveelste aanval op weerloze burgers, gaat de Joodse slagerij weer zelf het eigen vlees keuren. De hoeveelheid leugens en nepnieuws dat de Joden verspreiden is stuitend. Er komen steeds vaker drone opnames van de verzetsbewegingen, die aantonen doelen in Israël te vernietigen. De Iron Dome, het Joods raketafweersysteem, schijnt niet goed te werken. Er is al een systeem vernietigd door Hezbollah. Het wildebeest dat Israël heet wil nu Libanon aanvallen vanwege de dreiging van Hezbollah. Mocht dat gebeuren, dan hoop ik dat ook de Hezbollah nog wreder zal terugslaan dan het wildebeest nu doet. Oog om oog, tand om tand als koekje van eigen deeg. Misschien werkt dat wel, want over vrede en een staakt het vuren valt met dit Joods Brits-Amerikaans monster niet te praten. Wie niet luisteren wil moet maar voelen. Dat geldt dan niet voor de vele Joden die zich na 7 oktober tot de Islam bekeerd hebben of uit het land vertrokken zijn.

De genocide / holocaust in Gaza

Van het oostfront

Zelensky heeft in opdracht van de VS de aanvallen op Russisch grondgebied verder uitgebreid. Ze zijn vooral gericht op raffinaderijen en in mindere mate op de Krim. In de laatste situatie is het Russisch luchtverdedigingssysteem als zeer goed aangemerkt.
Men is in Rusland druk doende de vitale industrie en nutsvoorzieningen beter te beschermen. Afgelopen week zijn tijdens een massa drone aanval zo'n 150 Oekraïne drones vernietigd. De aanval heeft geleid tot het naar voren halen van de Russische strategie om in Rusland "het licht uit te doen". Ofwel, Rusland zal nog harder terugslaan. Een hooggeplaatste Amerikaanse militair deskundige is bezorgd en verbaast over de ongrijpbare raketten van de Russen en ander hyper modern wapentuig. Hij verwacht trouwens niet dat Oekraïne deze oorlog zal winnen.
In Slowakije zijn leden van het vorig kabinet in staat van beschuldiging gesteld, vanwege de militaire hulp aan Oekraïne. Die hulp zou ten koste gegaan zijn van de eigen staatsveiligheid. Het zou mij niets verbazen als ook hier het geval zou zijn.
Helaas zijn er in de UK en de US nog te veel oorlogszuchtige leugenaars. Soms worden ze ontmaskerd door deskundigen, die weten waar ze over praten.
 

vrijdag 21 juni 2024

Ouwe lullen muziek -81-

Eind jaren 70. De eerste keer dat ik Blondie zag, dacht ik : "Eindelijk een vrouw met een zeer kleine kledingkast." Dus geen gezeur van : "Wat zal ik dit keer aantrekken?" Maar aan de andere kant maakte de muziek veel goed. Debbie Harry heeft trouwens mooie teksten geschreven.

"Je moet geld vragen"

De keren dat ik aan de Koffietafel verschijn, wordt mij geregeld gevraagd : "Wat heb je zoals gedaan, Willem?" De vragenstellers zijn mensen voor wie ik eerder klusjes gedaan heb. Toen ik vertelde over het maken van krukjes enz. van oud steigerhout en dat ik er al één had weggegeven, zei een jong iemand : "Je had er geld voor moeten vragen." Ik weet dat meubilair en ornamenten van steigerhout nogal duur zijn. Ter vergelijking : zo'n eenvoudig krukje kost al gauw €40,=!
Maar ja, ik doe het voor de lol en om houtrestanten een zinvolle bestemming te geven, anders dan de kachel / haard. Een plankje met haaks erop een korter plankje waar je een plant of zo kunt opzetten en dat je aan de wand  / schutting kunt ophangen kost al snel €30,=! En dat voor twee stukjes hout en een paar schroeven.
Ik heb al wat leuke dingen gezien om van dat steigerhout te maken. Geen grote, zoals een stoel, tafel of bank, maar kleine. Ze zijn ook leuk om weg te geven. Nee, ik ga er geen geld voor vragen. Je weet hoe ik over geld denk.

Tekst en uitleg

Zittend aan die gezellige Koffietafel, hoorde ik een mij bekend verhaal. Het ging over Israël, dat als slachtoffer gepresenteerd werd. En ja, het begon allemaal dus op die 7e oktober vorig jaar. Mijn gesprekspartner kende wel iets van de geschiedenis van Israël, maar niet de donkere kanten. Ze wist niet dat Zionisten in werkelijkheid atheïsten zijn. Hun verwijzing naar de Bijbel voor wat betreft 'hun' land is wat dat betreft hypocriet. Trouwens, wie hebben de Bijbel eigenlijk bedacht? Westerlingen, om burgers te kunnen onderdrukken.
Ze heeft ook nooit een docu gezien over de wreedheden van Joodse militairen jegens Palestijnse burgers. En de toespraak van Netanyahu waarin hij te kennen geeft niet geïnteresseerde te zijn in de gegijzelden maar primair af wilde van de Palestijnen heeft ze ook gezien noch gehoord. Samen met het eenzijdig nieuws, tja, dan is het snel gemakkelijk en verkeerd oordelen.
We spraken natuurlijk ook over minder serieuze zaken, zoals het schilderwerk aan haar huis en het feit dat ze ruim een jaar probeert een huishoudelijke hulp te krijgen. Ze heeft her en der advertenties opgehangen en geplaatst. Maar reacties blijven uit. Ik deed de suggestie de tekst in het Pools te laten vertalen. 😐 Ik vertrouwde haar toe, dat ik zelf ook een tijdje als huishoudelijke hulp gewerkt heb. Ze moest erom lachen en vroeg of ik soms ook kon wassen en strijken. Toen ik de vraag met "Jazeker!" had beantwoord, keek ze me serieus aan. Ik zei maar vlug, dat het geen sollicitatie van mij was. 😁
Van het een kwam het ander en spraken wij over het groeiend tekort aan vooral mensen die nog met de handen willen werken. Ergens ook weer logisch, als je teruggaat in de tijd. Zo'n 50 jaar geleden moest iedereen toch studeren, een diploma halen? Werken met de handen was immers min. Totdat de aandacht voor het milieu kwam, toen kon een vuilnisman meer verdienen. Het aantal leerlingen dat voor een examen zakt groeit ook. Ze zullen de leerstof wel weer nog gemakkelijker en nog minder maken. Want zakken voor een examen is heel erg zielig.

Een Opabataljon

In Oekraïne heeft een aantal opa's besloten ook te gaan vechten tegen de Russen. Ze hebben een eigen bataljon gevormd. Interessant nieuws zo lijkt het. Echter, Oekraïne heeft een enorm tekort aan militair personeel. De leeftijd voor militaire dienst is onlangs verlaagd naar 18 jaar. Afgezien daarvan worden veel mannen ontvoerd / geronseld voor de dienst. Er zijn opa's die de plaats van hun (klein)zonen willen innemen. Met de garantie dat de (klein)zonen vrijgesteld worden van dienst. Dat lijkt mij in een corrupt Oekraïne een loze belofte.
Oekraïense vrouwen demonstreren en protesteren tijdens hun aanhoudingen, die ook overdag plaatsvinden. De vrouwen / moeders maken zich ook zorgen over een andere wet die Zelensky ondertekend heeft. Men mag zonder toestemming organen uit lichamen verwijderen va gesneuvelde militairen en burgers (ook kinderen). In Oekraïne is sprake van een illegale levendige handel in organen. 
Er zijn bijna twee generaties mannen verdwenen vanwege de oorlog. Vrede lijkt me de enige juiste oplossing. Op het www zijn veel TikTok (ben ik geen lid van) opnames te vinden van de ontvoeringen. Media als YT weren de filmpjes, want het gaat immers militair goed in Oekraïne. Rusland bombardeert systematisch vliegvelden en de infrastructuur in Oekraïne. Zoals gezegd wil Rusland voorkomen dat F-16's ingezet kunnen worden. Poetin heeft gezegd, dat elke raketaanval op Rusland, ongeacht de lading, zal leiden tot een atoomaanval van zijn kant.

Pfizer aangeklaagd

Zinloos en hypocriet

De EU heeft de zoveelste sanctie tegen Rusland uitgeroepen. Een zinloos gebeuren, omdat Rusland veel goede relaties heeft in de rest van de wereld. De hypocriete EU heeft nog steeds geen sancties ingesteld tegen Israël. Een uitgelokte oorlog is blijkbaar erger dan een volkerenmoord.
Het is Rutte gelukt om SG van de NAVO te worden. Het zal ongetwijfeld komen vanwege het feit, dat veel oorlogen met leugens begonnen zijn.
Er wordt steeds meer bewijs verzameld om Israëlische militairen en politici, met Netanyahu en zijn oorlogskabinet voorop, voor het ICJ te dagen.

donderdag 20 juni 2024

Vaders zijn nodig

Voetenbankjes

Of plantentafeltjes, of krukjes. Het is maar net wat de gelukkig ontvanger ermee doet. Ik ben het overgebleven steigerhout een zinvol leven aan het geven. Ik doe het lekker thuis, met de hand. Dus geen grote zaagmachines, maar met handgereedschap en in de zon.
Ik maak voor me zelf ook zo'n voetenbankje. Niet om er als ouwe man mijn voeten op te leggen. Het is namelijk zo. Ik heb de afgelopen maanden gemerkt, dat ook gebouwen blijkbaar groeien. Omhoog, wel te verstaan. Een jaar of wat geleden heb ik diverse voorzieningen aangebracht op grijphoogte. Zowel op zolder als in het schuurtje. Wat blijkt? Ik kan er steeds moeilijker bij, tenzij ik op mijn tenen ga staan of ga staan springen.
Met een bankje van zo'n 25 cm hoog, kan ik weer een paar jaar vooruit. Hoop ik. Voordat ik begin te zagen, controleer ik het hout. Soms zit er nog een verborgen spijker of schroef in het hout. Dat metaal is niet zo vriendelijk voor de tanden van mijn zaagjes. Met voorzichtig zagen lukt het om zo'n restant metaal te ontwijken. Het is zonde om daarvoor een smalle strook hout (ter dikte van de schroef of spijker) weg te zagen. De bankjes / tafeltjes die ik maak, zijn bedoeld om weg te geven aan aardige mensen. Dus ik mag (ik moet niets) er heel wat maken.  Ik neem er de tijd voor. Het klussen is net als het autorijden : ik pauzeer op tijd vanwege mijn 'onvolkomenheden'. Als ik te lang met mij handen en/of armen werk krijg ik last van mijn reumavingers en armen- en schouderspieren. Van te veel prikkels word ik moe. Vandaar, alles met mate. Dat zei een leerkracht ook, toen hij zijn leerlingen met de meetlat sloeg.😂

Drie duivels

Van de drie duivels is de SU de enige die niet meer bestaat. Engeland neemt die plaats in.



Het rijbewijs

Als buitenlanders hier willen komen werken en het werk vereist bepaalde diploma's, dan wordt er streng gecontroleerd. In veel gevallen moeten zij alsnog een Nederlands diploma behalen. Hun diploma's zijn dan op basis van onvoldoende leerstof (vergeleken met die van ons) gebaseerd.
Hoe anders is het met een rijbewijs. Het is algemeen bekend, dat men in veel landen een rijbewijs kan kopen. Ook in ons landje, als ik de kandidaten van De slechtste chauffeur bezig zie. De C van het CBR staat tegenwoordig blijkbaar voor Corrupt. Wie elders op een ezel, lama of kameel heeft rondgereden of z'n rijbewijs heeft gekregen in ruil vijf kokosnoten of een tros bananen, krijgt hier ook gewoon een rijbewijs. Tenminste, zo ziet het rijgedrag van veel buitenlanders eruit.
De gemiddelde landgenoot begint ook steeds slechter te rijden. Dus vallen deze buitenlanders niet zo op. Als ik naar het centrum of de loods (= via het centrum) rij, kom ik als eerste kruispunt een T-kruising tegen aan het eind van onze straat. Je wilt niet weten hoe vaak ik en anderen daar in de remmen moeten, omdat verkeer van links geen voorrang verleent. Er zijn er die het geen probleem vinden om een ouwe man op een fiets aan te rijden. Oké, het scheelt weer een AOW uitkering, dat wel.
Dat voor het besturen van een snorvoertuig een rijbewijs en helm nodig is en voor zo'n snelle e-bike / fat-bike niet, is ook een scheve situatie. Net zoals dat kinderen op een e-bike / fat-bike mogen rijden.

Een samengesteld gezin

Gisteren sprak ik een man die niet alleen zelf maar ook zijn tweede vrouw eerder gescheiden zijn. Beiden hebben hun eigen twee kinderen. Hij vertelde mij over z'n samengesteld gezin. De door hem beschreven situatie kwam mij bekend over. Niet eerder heb ik erbij stilgestaan, hoe lastig het kan zijn aan een samengesteld gezin te beginnen. Totdat het geen ver van mijn bed gebeuren meer was.
Vooral als de manier van opvoeden erg verschilt. Die kan variëren van extreem vrij tot extreem streng. Hoe verder de beide stijlen uiteen liggen, des te lastiger het wordt om op één lijn te komen. Helemaal als kinderen pubers zijn.
Zaak lijkt me om als ouders eerst op één lijn te komen. Als dat niet lukt kan je beter stoppen. Ik ben blij dat wij op veel hoofdlijnen op dezelfde manier opgevoed zijn. Dat maakte het opvoeden van onze kinderen stukken gemakkelijker. Of ze nu aan pa of ma iets vroegen, het antwoord was hetzelfde. In samengestelde gezinnen hangt het antwoord vaak af aan wie je iets vraagt. Dat werkt niet voor de sfeer, de relaties onderling en het kind. Voor je het weet verschuilen kinderen zich achter de ouder die hen het meest vrij laat en/of zich niet wil conformeren aan de vooraf afgesproken basisregels. Tja, dan breekt de pleuris uit tussen ouders onderling en het kind.
Ik ben steeds vaker ouders tegengekomen, die thuis nooit iets hebben hoeven doen. Het jong geleerd is oud gedaan is hen totaal onbekend. Met gevolg dat bijvoorbeeld het huishouden erbij hangt, terwijl de tieners lui op de bank hangen met hun telefoon, een zak chips en een blikje cola. Hun eigen kamers zien er niet uit. Dat zelfde gedrag duurt voort tot in hun 'volwassen' periode. Ze voeden later hun kinderen net zo op. Vooral in situaties waarin een vader ontbreekt (of hij is er wel maar mag zich niet met de opvoeding bemoeien), is sprake van verwende, lastige kinderen. Ze worden / zijn vanuit een emotie 'opgevoed' en niet  met verstand en realisme. Oké, dat zijn mijn ervaringen. Ik ga er vanuit dat het in de meeste gevallen goed gaat.

woensdag 19 juni 2024

Rustig dagje

Wat een mooi weer! Vandaag heb ik niet echt veel gedaan (schreef ie schaamteloos). Als eerste heb ik een afvoer van een wastafel wat doorgespoeld met heet sodawater. Vooraf heb ik een spiraal het riool ingestoken en wat zitten ragen. Ik voelde toen wel een prop of zoiets. Ik ben uiteraard ook in de loods bezig geweest. Daar heb ik ter afsluiting van wat opruimwerk wat hout gezaagd voor een plateau voor de magnetron. Dat ping!-ding staat al jaren op een voorlopig plateau met wat bergruimte eronder.
Thuis heb ik het in elkaar geschroefd en wit geschilderd. Omdat het blik met verf toch al open was, heb ik het raamkozijn onder de
overkapping ook maar gedaan. Van het een komt het ander. Op het internet ben ik aan het zoeken geweest voor een luifel voor boven de voordeur. Niet voor ons, maar voor een buurtbewoonster.
In de namiddag hebben we de magnetron op z'n nieuwe plateau geplaatst. Na het eten heb ik nog een tafelblad gezaagd voor Sonja.
Ik vond het weer genoeg voor vandaag. Morgen weer een dag. 

Wie wind zaait,

In Israël gaan de Joden nu ook elkaar te lijf. Misschien wordt het probleem zo opgelost.

Lone wolf

Zoals bekend is afgezien van mijn levenspartner en overige gezinsleden mijn vriendenkring erg klein. Ik heb nauwelijks echt vrienden gehad, omdat ik er totaal geen behoefte aan heb. Ik ben vaak liever alleen. Toch heb ik vaak in teamverband gewerkt en gesport. Ook tijdens mijn militaire diensttijd toen ik als Plv groepscommandant op de YP de groep moest leiden, omdat onze eigen commandant gewond vertrokken was. Ook in die situaties ging het teamwork mij goed af. Maar ik bleef niet plakken na het werk of een wedstrijd. Gedurende mijn loopbaan hoorde ik een paar keer zeggen : "Geef het aan Willem en het komt in orde." Over een team werd niet gerept. Daar zorgde ik al dan niet zelf voor.
De dingen die ik nu doe, doe ik meestal ook alleen. Ik voel me niet verplicht of geroepen me ergens bij aan te sluiten. Ik ben wel lid van een zwerfafval groep, maar dat is voornamelijk vanwege de benodigde materialen. Mijn lidmaatschap van de kerk was iets historisch. Ik heb er zelf niet voor gekozen. Zonder lid te zijn van een club of organisatie kan ik toch gewoon mijn ding doen. Ik kan ook anderen helpen zonder lid te zijn van een hulporganisatie of zo, het milieu beheren, fotograferen, schrijven en zelfs geloven kan allemaal zonder lidmaatschap en dus zonder druk en/of bemoeienissen van buitenaf.
Natuurlijk heb ik mijn eigen vragen over mijn manier van doen en laten onderzocht. Deze video spreekt mij erg aan. Ik herken er veel in van mezelf. Al is het wel wat mosterd na de maaltijd en ging het mij niet zozeer om succes.

De tijdmachines

Niet alleen gedurende mijn loopbaan reisde ik door de tijd vanwege de status van de automatisering bij de bedrijven; van in de kinderschoenen tot state of the art. Ook foto's en muziek doen mij door de tijd reizen met veel mooie en een paar minder leuke herinneringen. Toen ik in de jaren 70 voor het ASB Computercentrum werkte kreeg ik zowaar verkering! Niet iedereen stond daar achter.

Uitermate hypocriet

Net zoals Amerika zich heeft verkeken op Oekraïne en Rusland, zo vergaat het Israël en Amerika nu ook met de Palestijnen. Het Israëlische bezettingsleger (IOF ipv IDF) lijdt grote verliezen. Hezbollah heeft eigen drone opnames laten zien van Haifa. Om aan te tonen, dat het Israëlisch luchtruim en daarmee de eigen burgers kwetsbaar is. Die drone had geen bom bij zich.
Israël doet voorkomen alsof het allemaal wel meevalt en dat meer Hamas en Hezbollah leden gedood zouden worden. Maar het zijn vooral onschuldige burgers die omgebracht worden door de Joden. Ja, Joden. Het IOF bestaat niet alleen uit Zionisten. Iedereen in Israël moet in militaire dienst, iedereen heeft Palestijns bloed aan de handen, alle militairen doen mee aan de genocide. Er zijn al honderden Joodse militairen gesneuveld.
Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet ontbonden. Hopelijk weet men wie de leden waren, zodat ze voor het Internationaal Gerechtshof gesleept kunnen worden. Samen met al die Joodse militairen die op de sociale media trots in details vertellen of tonen hoe zijn Palestijnse kinderen en vrouwen mishandelen en vermoorden. Ik vind het onbegrijpelijk hypocriet, dat op sportief gebied de Joden nog steeds mee mogen doen en dat het land niet officieel geboycot wordt. De situatie in Gaza en op de West Bank is vele malen afgrijslijker dan die in Oekraïne.
Deze deskundige, Scott Ritter,  heeft tot op heden gelijk gehad. Niet alleen wat betreft Oekraïne, ook wat Israël betreft. Onze militaire deskundigen komen amateuristisch over vergeleken met de kennis en visie van meneer Ritter. Ja, ik weet ook van zijn donkere kant. Wat dat betreft vind ik de muziek van Michael Jackson ook nog steeds prachtig.

Mijn levenspad

Als ik soms zit te filosoferen over mijn levenspad, dan maak ik ook wat zijsprongetjes. Ik doel dan op momenten, waarop ik een belangrijke keuze moest maken. Als ik op die momenten een andere keus gemaakt zou hebben, hoe zou dan mijn leven eruit hebben gezien?
Als ik een andere keus gemaakt zou hebben, dan zou ik geen hoger onderwijs gevolgd hebben en was ik op dit moment al een aantal jaren weduwnaar. Ik zou dan misschien ook achtergebleven zijn met kinderen, die problemen met hun gezondheid hebben.
Op een andere t-splitsing verderop in mijn levenspad had ik met een andere keus niet geweten, welk beroep ik gekozen zou hebben. En of ik dan ook zoveel mensen ontmoet en problemen van en voor anderen opgelost zou hebben. En in hoeverre ik dan te maken gehad zou hebben met onterechte ontslagen. In een eerdere beroepskeuze werd ik afgekeurd vanwege mijn bril. Bij de Marine waren ogen belangrijker dan mijn intelligentie, denk ik dan maar.
Als ik later op een bepaalde tweesprong ook een andere keuze gemaakt zou hebben, woonde ik niet meer in Nederland. Dan woonde ik in het grensgebied van Nederland en Duitsland. Ver weg, maar toch ook weer dichtbij. Want Nederland is klein. Al vinden veel mensen in de Randstad van niet. Voor hen is de afstand tussen Den Haag en Deventer vele malen groter dan voor hen die in Deventer wonen. 😁
Heb ik spijt van bepaalde keuzes die ik gemaakt heb? Nee! Helemaal niet. Ik leid als AOW'er een gelukkig en rijk leven. En het verleden heeft zo moeten zijn. En de toekomst? Mijn moeder zei een keer : "Je bent op weg naar huis." Ze had vaak gelijk.

dinsdag 18 juni 2024

Verdienen en dankbaarheid

Als deze opa om zich heen kijkt, valt het hem op dat veel kinderen weinig tot niets hoeven te verdienen. Ze krijgen bijna alles. Van dankbaarheid is dan ook weinig te merken, want de kids denken recht te hebben op al die hebbedingetjes.
Maar er zijn nog uitzonderingen. Deze jongen heeft gespaard en als het dan eindelijk zover is, toont ie niet alleen zijn tranen van vreugde maar ook zijn dankbaarheid. Opa is weer terug in de tijd.

Lea

Nog een nummer van die schitterende LP van Byron Berline & Sundance. Toen ik de lp kocht woonden we nog in Zoetermeer aan het Savelsbos (Meerzicht). Ik werkte toen bij het ASB Computercentrum, dat zich ook in 'Sweet Lake City' bevond. Aan het Bredewater, dus vlakbij.
Een anekdote uit die periode : De afdeling PZ belde de politie, omdat er al weken een onbekende auto op de parkeerplaats stond. De politie kwam en constateerde dat het een auto was, die door ASB zelf geleased was... 😂

Een afdakkie

Vanmorgen heb ik wat in de loods opgeruimd en begonnen met het demonteren van de zoveelste cv ketel. Daar komt aardig wat gereedschap bij kijken. Hoe ouder de ketel, des te meer gereedschap ik nodig heb. Tot aan de slijptol toe, omdat het voorkomt dat de boel vastgeroest is.
Toen ik vanmiddag na de lunchpauze weer in de loods bezig was, begon het te regenen. Ik was net met de zaagmachine aan de gang gegaan. Ik had een plankje nodig van 70 x 25 cm. Gisteren is een laadapparaat aan de buitenmuur opgehangen. Omdat ik elektriciteit en water een gevaarlijke combi vind, besloot ik een afdakje te maken van hetzelfde hout. De boel is weliswaar goed geïsoleerd, maar jenever can tell.
Omdat ik niet wist of er soms nog een standaard oplossing zou komen (als ie er zou zijn), heb ik het dakje met één schroef vastgezet. De schroef zit overigens keurig in een voeg.  Ik heb bewust geen gat in de fraaie baksteen willen boren. Ik heb begrepen dat er wel een haspel komt om de kabel zelf een keurig plekje te geven.
De kast en de stekker hangen nu voorlopig droog.

Fatsoen

Een goede relatie is primair gebaseerd op vertrouwen. Dat ondervind ik als ik klussen voor anderen doe. Er zijn ook klussen waarvoor inkopen gedaan moeten worden. Ik schiet de kosten eerst voor. Tot op heden heb ik in bijna alle gevallen direct de kosten terugbetaald gekregen. Zonder ernaar te hoeven informeren. In slechts één geval moest ik tot drie keer toe verzoeken mij mijn geld terug te betalen. Komt bij dat ik speciaal voor die klus een flinke rit gemaakt had om spullen in te kopen. Die kosten had ik niet eens vermeld. Ondanks dat ik vooraf gezegd had, dat mijn pensioen niet bepaald hoog is. Ik vond en vind het nog steeds getuigen van weinig fatsoen en gebrek aan inlevingsvermogen. Ik ben na de laatste keer vragen een beetje boos geworden. Dat werd mij niet in dank afgenomen. Men mag dan in geld rijker zijn (vergeleken met mij), veel kwartjes vallen er niet. Men heeft mij toch zeker ook maar één keer gevraagd de klus te doen?
Ik heb een keer voor iemand zo'n 12 meter aan schutting gebouwd. Ik heb niet eens een kop koffie en/of een reep chocolade gekregen. Desondanks heb ik daarna nog een klusje gedaan. Ook zonder leuke reactie. Ik vind het onfatsoenlijk gedrag erger dan de mij onthouden koffie en/of chocolade. 😐 Ik bedoel : zo doe je dat toch niet? Blijkbaar wel dus.

Nieuws

Gebleken is dat het zogenaamde succesvol verlopen vredesoverleg in Stansstad Zwitserland, helemaal niet zo'n succes is. Tien van de deelnemende landen zijn het oneens met de verklaring. Vier andere landen hebben hun handtekening later alsnog ingetrokken.
Onder andere Irak, Jordanië, Brazilië, India, Saoedi-Arabië, Armenië, Bahrein, Indonesië, Mexico en Thailand hebben de verklaring niet ondertekend.
Volgens bepaalde wetenschappers zullen mensen, die zich hebben laten vaccineren tegen covid, te maken krijgen met een nieuwe ziekte, genaamd X. Men refereert aan de vogelziekte en nieuwe varianten van covid. Vast staat, dat gevaccineerden te maken hebben met een 'veranderd immuunsysteem'. Ik herinner me nog de vaccinatie van kinderen tegen de knokkelkoorts. Toen stierven ongeveer 600 Filipijnse kinderen na vaccinatie. Ook dat was een enorme fout. Opvallend is dat mensen die gevaccineerd zijn met andere dan westerse Mrna vaccins, nauwelijks last hadden van vaccinatieschades.
Dat in Mexico een man overleden is vanwege de vogelgriep, blijkt dus nepnieuws te zijn.
Ik geef geen gevolg aan een oproep tot massale vaccinatie met een of ander nieuw serum, waar de medische wereld en de farmaceuten over lijken goudgeld aan kunnen verdienen. Vooraf wil ik eerst onderzocht worden om te bepalen of vaccinatie wel of niet gewenst is. Het Lareb heeft ook een zeer bedenkelijke rol gespeeld bij de registratie van vaccinatieschades. Ergens ook wel logisch want de directeur is Agnes Kant, een ex-politica uit de linkse hoek. De selectieve registratie moest voorkomen dat de feiten tevoorschijn zouden komen.
Veel gevaccineerden schamen zich nu de feiten bekend worden. Anderen praten er liever niet over en weer anderen ontkennen nog steeds de feiten.
Er gaan weer woke stemmen op, die het verkleden als Ruud Gullit als racistisch beschouwen. Ik zou het maar eerst aan Ruud zelf en aan al die andere voetballers, die zo'n kapsel dragen vragen.
Tja, en dan zijn er ouders die zo onverstandig en asociaal zijn om hun kind een fat-bike te geven. Ze weten niet eens of die fiets opgevoerd is en de manier waarop hun kind zich door het verkeer begeeft is hen ook onbekend. He tis in wezen een geval van kindermisbruik. Kinderen die gewond of erger raken vanwege het rijden op zo'n fiets, is de schuld van de onverstandige ouders. Ze zouden een forse boete moeten krijgen en de fat-bike in beslag moeten nemen en vernietigen,

Onder vier ogen?

Een paar keer heb ik tijdens mijn loopbaan een schaamteloze situatie meegemaakt, waarin leidinggevenden personeel in bijzijn van andere personeelsleden schoffeerde. Het gebeurde tijdens vergaderingen en een presentatie. Het is mij zelf ook overkomen.
Wat mij in op één na alle gevallen opviel was dat een aantal leidinggevenden alleen onder vier ogen excuses wilde aanbieden. Dat was in mijn geval ook zo. Maar dat heb ik geweigerd. Ik was en ben nog steeds van mening, dat excuses net als de schoffering ook publiekelijk gemaakt moeten worden. Maar zo flink waren die leidinggevenden niet.
Ik moest eraan denken, toen ik las over het gesprek tussen Mark Rutte en Viktor Orban. Mark Rutte heeft het Hongarije van Orban en diens homo politiek op nogal grove wijze publiekelijk veroordeeld. Nu zou dat onder vier ogen recht getrokken zijn, omdat Rutte per se NAVO baas wil worden. Hij moet daarvoor unaniem gekozen worden door de lidstaten. Ik zou het een grote misser van Orban vinden, als dat via een excuus achter egsloten deuren plaatsvindt. Ik zou van Rutte geëist hebben zijn excuses ook in het openbaar te maken en niet alleen onder vier ogen.

Het leven is mooi

Tenminste, als je wegblijft van negatieve en/of jaloerse mensen. En als je het lef hebt of zo slim bent om eens andere keuzes te maken, dan die je enkel stress opleveren. Als een apparaat niet bevalt, ga je toch zeker een ander kopen? Blijkbaar doet niet iedereen dat.
Al te vaak hoor ik dat mensen door partners bedrogen zijn. Niet door één partner, maar door meerdere. En toch kiezen zij weer voor zo'n foute partner. Veel mensen maken de denkfout als zouden collega's je vrienden zijn. Zelfs je eigen familie hoeft niet je beste vrienden te omvatten. Dat is de onzin van de bloedband.
Er zijn ook mensen die alle meegemaakte ellende met zich mee blijven dragen als levenslast. Wat een gesjouw! Schud ze van je af en ga leven.
Soms lijkt het mij alsof mensen verslaafd zijn aan een minder leuk leven. Geregeld met een kater plat liggen en maar klagen en balen, maar minder zuipen is er niet bij. Hetzelfde met rokers die last hebben van copd. Je krijgt in de meeste gevallen een leven waar je zelf voor kiest. De andere gevallen zijn bedoeld om ervaringen op te doen en er in positieve zin van te leren. Het leven kan mooi zijn, als je ervoor kiest. Er wacht mij weer een mooie dag. Ik ben er op voorhand dankbaar voor.

maandag 17 juni 2024

Wakker geworden?

Een aantal instanties is wakker geworden en geschrokken van de status van onze gezondheid en gezondheidszorg. Ze hebben bij de regering aan de bel getrokken. De Zorg is al decennia aan het afbrokkelen. We moeten steeds meer betalen voor minder. Komt bij dat er ook opvallend vreemde aspecten waarneembaar zijn. Ik bedoel de corona vaccins waren gratis, maar als je echt ziek bent moet je betalen.
Er zijn miljarden de grens over gegooid, maar om iemand met een bijzondere ingreep of medicatie helpen, daar is geen geld voor. Artsen die zich moeten conformeren aan de politieke nitwits en worden gestraft als ze zich aan hun eed houden.
Er is sprake van erg veel vaccinatieschade en een grote oversterfte van mensen die dood neervallen vanwege bloedproppen. De Jeugdzorg is eerder een vijand dan een vriend en men wil zelfs hartcentra voor kinderen afbouwen. Het is al met al een onmenselijk, wreed beleid, waaraan een eind gemaakt moet worden. Zorg en Welzijn moeten voorop staan. De Zorg wordt onbetaalbaar, omdat de armoede ook groeit.

Van bruin naar blauw

Toen vorige week het blik met antiroestverf op was, vond ik dat helemaal niet erg. Ik was het die dag een beetje zat. Het onderstel ontroesten en lakken is een hels karwei. Meer iets voor delinquenten. Maar ja, ik ben af en toe ook een boef, dus...
Vanmorgen heb ik eerst een paar kwasten en een nieuw blik gekocht. De betreffende winkels liggen zo'n 4 km van elkaar verwijderd. In de loods merkte ik dat er geen elektriciteit was. Voor de zekerheid heb ik de baas even ingeseind. Toen bleek dat Liander vlakbij bezig was. De bewoners waren tijdig gewaarschuwd.
In de zon ben ik weer verdergegaan met de
onderkant van het onderstel. Het werk verliep vlot en zonder oponthoud.
Het was tegen 13.00 uur dat ik weer huiswaarts ging. Dit keer nam ik de verf en de kwasten mee. Thuis wilde ik nog de standaard van de hondenbakken in de lak zetten. Ik had hem al eerder geschuurd en met een antiroestmiddel behandeld. Maar nu wordt ie dus blauw.
Ik kreeg vanmiddag onverwachts bezoek. Het was iemand van de Koffietafel. Ze kwam een briefje brengen voor Sonja. Maar die was niet thuis. Omdat mijn bezoek lopend was met rollator, heb ik haar een kop thee voorgeschoteld om even bij te komen. Na de thee en een gezellig gesprek is de 92 jarige weer naar huis gegaan. Sonja zag haar nog lopen toen ze terugkeerde uit Harderwijk.

Kinderlijk

Mark Rutte schijnt gezegd te hebben, dat het vredesvoorstel van Poetin gedaan is omdat Poetin bang is. 😂😂😂. Wat een naïeve uitspraak van iemand die SG van de NAVO wil worden. Als ik de reacties lees van NAVO militairen die o.a. in Afghanistan gediend hebben, waren het enkel de Amerikanen die van wanten wisten. Zij waren het die menig keer hun NAVO bondgenoten uit de penarie hielpen. O.a. Nederlands en Duitse militairen vonden bepaalde situaties veel te gevaarlijk, terwijl de Amerikanen ze oplosten. De NAVO stelt zonder Amerika weinig tot niets voor. De oorlog in Oekraïne heeft dat bewezen.
In Zwitserland is gesproken over mogelijke vrede in Oekraïne. Zonder de twee grootmachten China en Rusland. Zwitserse kaas met zeer grote gaten; een zinloos kinderlijk gebeuren.
Het gebruik van terminologie moet mensen anders doen denken dan wat er feitelijke afspeelt. Dat streven wordt gemakkelijk gemaakt door opleidingsniveaus te verlagen. Als blanken naar andere landen trekken, heet het kolonisatie en uitbuiting. Als niet-blanken naar hier trekken heet het culturele verrijking en immigratie. Als blanken landen bombarderen, dan heet het democratie brengen. Als andere landen dat doen, om zich te verzetten heet het terreur.
Oekraïne is voor het Amerikaans oorlogskarretje gespannen om tegen Rusland te vechten. In Azië is het de Filipijnen die door de Yanks voor het karretje gespannen worden. Om tegen China te vechten. Waarom? Omdat Amerika nooit zal kunnen winnen van de andere twee grootmachten. Het komt mij erg naïef over als men mij anders wil doen geloven.
Dat Serviërs slaags raakten met Engelsen, lag voor de hand. Serviërs hebben de pest aan NAVO lidstaten. Vanwege de bombardementen en beschietingen tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië.

Ouwe lullen muziek -80-

Ze is onlangs overleden, Françoise Hardy, aan een slepende ziekte. Ik hoorde dit nummer voor het eerst tijdens ons tijdelijk verblijf in de Koningstraat in 1963. Het is altijd bij mij blijven hangen. Misschien vanwege mijn tienertijd, de vele mooie herinneringen eraan en mijn opkomende interesse voor de Franse taal. Toch heb ik nooit een lp van haar gekocht. Wel van haar collega Marie Laforêt.

Aan de koffietafel

Afgelopen vrijdag meldde ik me maar weer eens aan de Koffietafel. Het was gezellig druk. De nieuwe koffiemachine deed naar behoren z'n werk. De dames waren erg tevreden. Dat ding moet wel goed bewaakt worden. Er zijn daar 'techneuten', die er erg graag met hun vingers aanzitten. Het is me opgevallen, dat de 'techneuten' dingen over het apparaat riepen, die niet overeenkomen met datgene wat in de handleiding staat. Hoewel het apparaat meerdere mogelijkheden heeft, wil men het gebruik beperken tot het schenken van 1 of 2 kopjes. Geen cappuccino of latte of andere keuzes, gewoon koffie. Dat is niet alleen om het gebruik eenvoudig en het apparaat heel te houden, maar ook de zeer lage prijs per kopje te kunnen blijven handhaven.
Ik kies niet voor een vaste plek naast mensen die ik goed ken. Dat vind ik niet aantrekkelijk. Ik wissel geregeld van plaats. Dit keer zat ik tussen twee dames. Met een van hen had ik een geanimeerd gesprek. Ik heb voor haar een keer een paar afgebroken palen van een schutting vervangen. Later liet ze mij de door haar gelakte schuttingdelen zien. Ik wist wel dat ze dat idee een keer had geopperd. Maar vanwege haar leeftijd (80+) had ik niet verwacht dat ze het ook echt zou doen. Het zag er erg mooi uit.
Toen ik naar haar gezondheid informeerde bleek ze sinds een paar weken diverse klachten te hebben. Een ervan betrof een hoge bloeddruk. Om het gesprek toch wat luchtig te houden zei ik refererend aan haar bloeddruk : "Je moet niet te veel aan mij denken, hoor!" Ze schoot in de lach en even dacht ik dat ze erin zou blijven. Ja, ze houdt ook wel van mijn soort humor.
Aan dezelfde tafel vroeg een andere vrouw mij, of ik voor haar een luifel voor boven de voordeur zou willen plaatsen. Na wat vragen van mijn kant, bleek dat de luifel ook nog uitgezocht moet worden. Door mij dus. Ze heeft links naast de voordeur een smal raam, dat grenst aan een muurtje van een baksteen breed, dat uit de buitenmuur steekt. He tis een soort koof, maar niet hol van binnen. Van muur tot muur (of buitenkant kozijn tot buitenkant kozijn) is het 1,37 meter breed.  

Vaderdag (Nl) -2-

Het was een mooie en ook gezellige dag, die begon met een rondje zwerfvuil opruimen. Jawel, op de zondag. Ik ben geen lid meer van de kerk en blijf ondanks dat ook op de zondag voor het milieu zorgen. Zie het maar als het kalf dat op de rustdag in een put gevallen is.
Eerlijk gezegd ben ik ook opgelucht geen lid meer te zijn van een kerk. Toen ik de quasi christelijke partijen zag demonstreren voor Israël (niet eens voor vrede), was ik blij niet meer tot die groep huichelaars te behoren. Er waren erbij die Palestijnen het ergste toewensten. Ik vind dat alles behalve christelijk. Eerder des duivels.
Maar goed, Vaderdag begon zoals vanouds. Ik heb een aantal presentjes gekregen. Natuurlijk chocolade, maar het meest opvallende was toch wel een paar sokken met de afbeelding van ..... Fenna! Wat leuk! Nu kan ik weer geregeld met Fenna rondlopen en als ik zit, zit ze aan mijn voeten. De draadloze headset is ook welkom. De aansluiting voor de bedrade headset op mijn laptop begint kuren te vertonen. Een draadloze set geeft ook meer bewegingsruimte, zonder het risico de laptop van het bureau te trekken.
Er kwam ook bezoek van een kleinkind. Dat was heel erg lang geleden en dus erg fijn voor ons beiden. De dag werd afgesloten met een bordje bami met garnalen en kerriekip van Sonja. Ik ben dus heel erg verwend. Bedankt!

zondag 16 juni 2024

Israëls dagen zijn geteld

De kaart van het quasi slachtoffer is uitgespeeld. Het Kwaad zal nooit overwinnen. Men (onder hen een voormalig CIA medewerker) voorspelt een einde van de Joodse staat. Het werd tijd na decennia van wreedheden tegen de autochtone bevolking van Palestina en de poging met hulp van Amerika en Engeland tot uitroeiing. Het verzet tegen de Joodse bezetter, Amerika en Engeland is afgelopen maanden wereldwijd fors gegroeid. Het geeft de verzetsbewegingen de motivatie vooral door te gaan. Er zijn al veel militairen van het Israëlisch Bezettingsleger omgekomen. De gemelde 8 zijn slechts een topje van de ijsberg. De Israëlisch hebben te maken met een guerrilla oorlog, waar ze niet mee bekend zijn.
In het noorden van het bezette gebied wordt de strijd alsmaar heviger.
Als een vrijgelaten gegijzelde zich vrijelijk uitspreekt over haar gevangenschap en dat ze goed behandeld is, wordt ze door haar eigen landgenoten bestookt met haatdragende bedreigingen. Logisch, want de Joodse norm is dat Palestijnen slechte wezens zijn. Deze jonge vrouw ziet er niet vermagerd of mishandeld uit, zoals zoveel Palestijnse gevangenen. De kwaadaardigheid van haar landgenoten is ongelooflijk groot en diep geworteld.

Ze doen hun werk

De beide putten die ik gemaakt heb om het overtollig regenwater af te voeren, doen hun werk naar behoren. Er staan tijdens en/of na een fikse regenbui geen plassen meer in de doorgang. Nu het een aantal keren geregend heeft, zie ik wel, dat het zand dat direct onder de tegels lag wat weggespoeld is in de putten met grind. Maar daar had ik al rekening mee gehouden. Al is het dan wel zo, dat ik geen zand meer heb. 😁Ik had wat moeten bewaren natuurlijk. Er wordt hier geregeld zand aangeboden.
Te veel zand kan bijna niet, want in een schuurtje waar ik geregeld geweest ben, is de grond erg verzakt of ingeklonken. Daar kan ik het overtollig zand altijd wel kwijt. De aansluiting op de regenton is nu ook waterdicht. Ergo, ik ben weer zeer tevreden.

Ouwe lullen muziek -79-

Butcher Biden & Genocide Ursula

Vaderdag (Nl)

Nooit heb ik me voorgenomen een aardige vader te zullen zijn. Ik wilde wel een goede vader zijn. Goede vaders hoeven niet per definitie aardig te zijn. Het gaat erom, dat kinderen voorbereid worden op een zelfstandig leven, binnen de maatschappelijke normen. Als ze volwassen zijn kunnen ze terugkijken en of dankbaar zijn, of teleurgesteld.
Een paar keer hoorde ik iemand klagen als zou hij naar een verkeerde school gestuurd zijn door zijn vader. Zoonlief was inmiddels de 30 gepasseerd. Ik vroeg hem of  hij gezien zijn leeftijd, zelf alsnog de opleiding gevolgd heeft die hij zelf toen graag wilde. Toen werd het stil. Nee dus.
Van een andere zoon weet ik in een soortgelijke situatie, dat hij de opleiding die hij per se wilde nooit afgemaakt heeft. Zijn vader had hem hiervoor al gewaarschuwd, vanwege zijn studie instelling en de schoolresultaten die zoonlief tot dan behaald heeft.
Je ouders iets verwijten is erg gemakkelijk. Probeer het zelf als ouder eens goed / anders te doen. Niet beter, want dan had de wereld er heel anders uitgezien. Onlangs hoorde ik een presentator zeggen, dat hij een heel goede vader is. Ik vind dat nogal arrogant overkomen. Er zijn ook moeders die graag rondbazuinen dat ze een heel goede moeder zijn. Een slager die zijn eigen vlees keurt. Maar ieder zijn ding, hoor. Wij vinden : laat zo'n oordeel aan de kinderen over als ze volwassen zijn. Vaderdag dus. Eigenlijk is het ook Opadag. Oma en opa hebben ruim 16 jaar op de kleinkinderen gepast. Niet 1x in de week, zoals veel oma's en opa's doen. Tussendoor en tijdens vakanties ook nog. In veel gevallen hebben zij hun eigen afspraken ervoor afgezegd. Maar nu is het tijd om aan onszelf te denken. Dat doen de kleinkinderen ook. Dus geniet ervan.
Zelf ben ik deze dag begonnen met het opruimen van zwerfvuil. Ik liep op deze ochtend om 07.30 uur buiten met de zak en de grijper. Wat een heerlijke rust! Na terugkeer heb ik zoals gebruikelijk het ontbijt klaargemaakt. Vanwege de zondag met twee eitjes, klaar om zacht gekookt te worden.

zaterdag 15 juni 2024

Mens of robot?

Max was hier

Gisteravond kwam labrador Max op bezoek. Met zijn baas, vanwege een bedankje voor het logeren. Het was leuk te zien hoe vrolijk Max de woning betrad. Hij was echt in Joepie!!-stemming. Sonja had de deur geopend en Max kwam direct vrolijk de huiskamer binnen om mij te begroeten. Het was zijn baas eerder al opgevallen, dat ons huis als een soort magneet op Max werkte. Dat is een goed teken ; Max heeft het naar zijn zin gehad. Hij kwam geregeld even een aai over z'n kop halen.
Toen Max weer naar huis ging, keek ik het duo door het raam na. Vanuit het raam kan ik Max z'n thuis zien. Ik zag hem twee keer stilstaan en omkijken. Om vervolgens met zijn baasje door te lopen.

Tijd om in gesprek te gaan

Nu Rusland een aantal van z'n oorlogsschepen waaronder onderzeeboten rond Cuba heeft varen, worden de Amerikanen zenuwachtig. Een mogelijke aanval vanuit zee zou een groot deel van de oostkust van Amerika kunnen bestrijken en vernietigen. Aan de andere kant wordt een soortgelijke actie van Amerika rond Rusland (aangrenzende landen lid maken van de NAVO en vervolgens daar raketten installeren) als gewoon beschouwd wordt. De geschiedenis herhaalt zich. Nadat begin jaren 60 Amerika raketinstallaties in Turkije geplaatst had, deed Rusland dat op Cuba. In het westers nieuws werd het accent gelegd op de situatie op Cuba, terwijl de crisis eerder in Turkije begon.
Het is een typische en doorzichtige wijze van nieuws brengen in het westen. Zo zou de oorlog in Oekraïne in 2022 begonnen zijn, terwijl die in 2014 al begon en de genocide in Gaza in oktober 2023, terwijl die al in de jaren 50 begon.
Vorige maand hebben Rusland en China hun bondgenootschap versterkt. Dit heeft tot grote onrust in de VS en het VK geleid. Die beide landen kunnen als een beschouwd worden. In Amerika gaan geruchten als zou men met Rusland en China om de tafel willen gaan zitten. Een mogelijke oorlog tussen de drie landen zal niet alleen tot een Derde Wereldoorlog kunnen leiden, maar Amerika als 'grootmacht' vernietigen. Rusland beschikt over hypersonische raketten die nauwelijks te onderscheppen zijn.
De G7 heeft Oekraïne miljarden aan hulp toegezegd. Men zegt voor de wederopbouw. Ergo, we (Nederland / de EU) gaan in dat corrupte land wel huizen bouwen maar hier niet. De politiek van de EU, de VS, het VK en Zelensky heeft anderhalve generatie Oekraïense mannen weggevaagd. Maar vooralsnog is dat niet voldoende. Het is nog steeds geen tijd om in gesprek te gaan. Sinds de Russische opmars verliest Oekraïne wekelijks zo'n 700 manschappen! Het ronselen wordt intensiever. Mannen worden op klaarlichte dag ontvoerd om naar de Russische vleesmolen (zoals gezegd door Oekraïners) gestuurd te worden. Er zijn veel opnames van de ontvoeringen, maar die zijn alleen via TikTok te zien. De media houdt ze verborgen. De ontvoerde mannen worden na een ultra korte opleiding naar het front gestuurd. De motivatie en de geoefendheid van deze 'versterkingen' laten zodoende te wensen over.

vrijdag 14 juni 2024

Druk dagje

De dag begon voor mij met het graven van twee putten om het overtollig hemelwater af te voeren. Er staan telkens weer flinke plassen water in de achterzijde van de woningen in de doorgangen. Ik hoop daar een eind aan gemaakt te hebben. Ik heb na het verwijderen van een paar tegels, eerst een gat gegraven. Daarna ben ik met een grondboor dieper de grond ingegaan. Een zwaar klusje want de bovenlaag bestaat uit vette kleigrond. Na bijna een meter boren kwam ik op zachtere grond te recht. Hoera! Ik heb een pvc pijp in het boorgat gestoken. Tot op de zachte grondlaag. Daarna heb k de pijp met grof grind volgestort. De kuil ook, zodat en een soort trechter van grind ontstaan was. Daarna heb ik een dunlaagje zand aangebracht en de tegels weer teruggezet.
Ik heb dat klusje zo'n twee meter verderop herhaald. Nu maar afwachten wat het effect van deze ingreep is.
Het was inmiddels bijna 10 uur. Ik ben toen met een boodschappenlijstje voor de fiets op stap gegaan. De fiets komt trouwens bij Van Kate vandaan. Wel raar omdat ik Van Kate enkel ken van de wegracesport. En dat is op zo'n Sparta niet te doen. Na wat speurwerk ben ik erin geslaagd om voor krap €36,= alle benodigde onderdelen te kopen!  Vanmiddag ben ik ze gaan monteren. Onder de overkapping want af en toe regende het. Nadat ik alle onderdelen gemonteerd had, heb ik een proefrit gemaakt. Nou, dat was dus balen! De versnelling kreeg ik met geen mogelijkheid goed afgesteld. Ik ben bang, dat er ook nog een ander achterwiel in moet.

Ps. Laat je niet vaccineren tegen de vogelgriep of andere nieuwe onzin!

Monsters en ongedierte

Van wat ik tot op heden gezien, gelezen en gehoord heb over Israël in relatie tot Arabieren in het algemeen en Palestijnen in het bijzonder en hun rol in de wereld in het algemeen, vraag ik me steeds meer af in hoeverre Adolf H. gelijk had. Al moet ik zeggen dat ik zijn boek Mein Kampf niet gelezen heb. Volgens mij hebben de Nazi's de Joden een heel ander lesje geleerd. Die van stelen, begaan van wreedheden en moorden..

Kennis is macht?

 Al die jonge asielzoekers hier zouden vanwege hun ervaringen heel goed tot hun recht komen op zee. Dus plaats ze bij de Marine, de visserij, het reddingswezen, bij baggeraars enz.
Als ik zie dat met name op het platte land jongelui al op zeer jonge leeftijd in d elandbouw en/of veeteelt werkzaam zijn, dan doet mij dat goed. Er zijn jongeren die veel ouder zijn en tot op heden geen minuut gewerkt hebben.
De examens hebben geleid tot veel vlagvertoon. Dat kende opa vroeger niet, want het was gewoon dat je slaagde of niet. Toen waren de opleidingen aanzienlijk uitgebreider en de examens zwaarder. Nu stelt menige opleiding weinig voor en de examens dus ook. De mens wordt alsmaar onwetender. Het kennisniveau is dermate laag, dat het daarom heel bijzonder is dat iemand een examen haalt. Tja, dan moet de vlag uit.
Nederland volgt in heel veel ontwikkelingen Amerika. Zoals bekend loopt dat land in veel opzichten voorop. Het algemeen kennisniveau is schrikbarend laag. Ze zijn beter in killing. Hier alvast een voorproefje wat in ons landje al komende is als je het High School diploma behaald hebt :
 

donderdag 13 juni 2024

Boycot Israël

Nadat de fruitexport naar Rusland stilgelegd werd, is een boomgaard hier in de buurt gerooid. De eerste paar seizoenen hingen de appels aan de boom en op de grond weg te rotten. Zonde! Ik weet niet wat de teler nu gaat doen met de grond. Aan de boycot van Rusland werd overdreven veel aandacht besteed.
Wat nu nauwelijks in het nieuws is, is de boycot van Israëlische diensten, producten en bedrijven. Veel bedrijven zijn in handen van Joodse eigenaren. Ook in de fastfood sector. Die boycot is gigantisch en komt bij de Joden snoeihard aan. Maar de media zwijgen liever daarover.

Onderhoudskwestie

Nu het onderstel op z'n kant staat, heb ik de staalborstel weer opgepakt. Natuurlijk heb ik weer een veiligheidsbril op mijn toet gezet. Ik moet zeggen, dat het ontroesten en verven van de onderkant veel sneller gaat dan die bovenkant. Al is het wel zo, dat de stalen profielen lastiger toegankelijk zijn vanwege de U vorm.
Ik ben ermee doorgegaan totdat de antiroestverf op was. Er is tot nu toe twee blikken van 750 cc gebruikt. Nog een blik en dan is het klaar.
In de namiddag heb ik de fiets die bij het oud ijzer lag aangepakt. Ik heb de rem- en versnellingskabels gesmeerd, de trommelremmen losgemaakt, gereinigd en de schoentjes licht geschuurd en het mechanisme gesmeerd. En ik heb het achterspatbord vastgezet.
De trommels werkt weer soepel. De versnelling (Sachs) is een ander verhaal. Door slijtage blijft ie niet op de achteras zitten. Ik heb hem vastgezet met een kabelbindertje. de versnelling (3) doet het wel. Om de fiets weer helemaal goed te krijgen zullen de volgende acties nog nodig zijn :

- twee sets nieuwe banden  € 38,=
- een koplamp en een achterlicht € 15,=
- een zadel € 15,=

Afgaande op de verder staat van de fiets en het gebruiksdoel (stations fiets) zou ie daarna hooguit € 75 waard zijn. Dus is het zaak om zeer scherp in te kopen. Ik mik op hooguit €35 voor alles. Aan de andere kant : wie weet wil de eigenaar hem tegen betaling van de kosten en twee kroketten als vergoeding weer terug. 😁


Vakantie geboekt

Zo, we hebben onze volgend uitstapje geboekt. De caravan is na het vorige uitstapje niet naar de stalling gegaan. Dat komt omdat de weg waar de stalling zich aan bevindt, aan onderhoud onderhevig is. In overleg met de stallinghouder hebben we besloten de caravan a.s. zaterdagochtend naar de stalling te brengen. Dan schijnt de weg toegankelijker te zijn, vanwege het ontbreken van het materieel voor wegonderhoud. Daar blijft de caravan de komende twee weken slapen.
De afgelopen weken gaf het ons wel de mogelijkheid om wat dingetjes in en om de caravan te doen. Ik heb een nieuw slot geplaatst, in de grote zitbank annex bagagebak een extra steun aangebracht, voor een nieuwe antennemast gezorgd en een paar extra ogen gemonteerd om het tentdoek strak tegen de caravan te kunnen trekken. De antennemast komt in een grondpen te staan. Je weet wel, zo'n enorme haring met pijp waarin men parasols plaatst. Wij gebruikten die 'parasolharingen' ook om de honden aan vast te leggen met een lang touw.
Ik heb ook nog een stalen pen gemonteerd om de oplooprem voor het achteruitrijden te kunnen uitschakelen. Dat zou in principe automatisch moeten gebeuren via het remsysteem. Maar ik heb de indruk dat die niet of niet meer goed werkt. Ik zou eigenlijk de remmen nog eens moeten controleren. De vorige keer heb ik enkel naar de conditie van de remschoenen en -trommels gekeken en de boel wat schoongemaakt. De oplooprem werkt overigens uitstekend. Als ik rem, lijkt het alsof er flink aan de achterkant van de Matrix getrokken wordt.
Haha, op de foto is op het lichte vlak van de caravan goed te zien, dat mijn camera een 'vieze' lens heeft. Net alsof er vegen op de lens zitten.

What am I living for?

Zo'n 7 jaar eerder uitgebracht door Johnny Devlin. Maar de cover van Percy Sledge vind ik toch vele malen beter.

De rechtsstaat wankelt?

Een definitie zegt het volgende : een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger de hoogste prioriteit heeft. De burger krijgt bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers én tegen de overheid.
Ze wijzen naar elkaar, Links en Rechts. Maar voor mij zijn ze samen schuldig. Rechts groeit vanwege de Linkse politiek. Als die politiek oké zou zijn, dan zou Rechts kansloos zijn en andersom.
Het onderwerp kwam plots in de schijnwerpers te staan na de verkiezingswinst van de PVV. Een direct gevolg trouwens van de linkse politiek van Rutte. Ik zie niet in waarom de PVV een gevaar voor de rechtsstaat zou zijn. Het volk kiest immers en de meerderheid van het volk bepaalt uiteindelijk wat de rechtsstaat inhoudt. Niet de bestaande wetten, want ook die moeten met hun tijd meegaan, veranderen dus. Nieuwe technologie, maatschappelijke situaties enz. eisen dat nu eenmaal.
Zelf vind ik dat de rechtsstaat geweld aangedaan is door de kabinetten van Rutte. En dan vooral de laatste twee. Die kabinetten hadden geregeld lak aan de rechtsstaat. Ze overtraden geregeld de regels en hadden trekken van dictatuur, door eigengereid optreden. De Tweede Kamer werd geregeld uitgeschakeld en de rechten van de burgers geschonden. Ja, de rechtsstaat wankelt. Ook dat is een gevolg van Ruttes politiek en niet dat van de PVV en/of andere rechtse partijen.
De benadering door de reguliere media komt overeen met die van de zogenaamde terroristen. Men voert een politiek die weerstand oproept. Maar als de mensen zich verzetten, zijn ze staatsgevaarlijk of zelfs terroristen. Veel 'terroristische groeperingen' zijn ontstaan vanwege de westerse politiek met Amerika en Engeland als initiators. Met andere woorden : de klagers genereren zelf de gevaren voor de wereldbevolking.

Meningen, nepnieuws en feiten

woensdag 12 juni 2024

Boem, boem, boem, boem

Het geluid dat uit sommige auto's klinkt als ze voorbijrijden. Of het enige geluid wanneer je buren de geluidsapparatuur gebruiken. Dat geluid ken ik van een oud instrumentaal nummer van Booker T (op orgel) & the MG's. De MG is trouwens ook een automerk. Terug naar 1969 : 

Ouwe lullen muziek -79-

Natuurlijk was er ook Italiaanse rock 'n' roll. Als kind begreep ik helemaal niets van de tekst, Maar de muziek klonk wel leuk.

Op z'n kant

Vanmorgen heb ik het onderstel nog wat nagelopen op vergeten roestplekjes. Hier en daar heb ik nog even geschuurd en gelakt. De bovenkant is nu gedaan. Om de onderkant te kunnen doen, moest het onderstel op z'n kant of op z'n kop gezet worden. Toen ik in de loods wat laswerk deed, werd mij gevraagd te komen helpen. Wat bleek? Er stonden vier sterke mannen klaar om het onderstel op z'n kant te zetten! Tegen de muur van de loods.
Tijdens de eerste poging bleek het wiel te dicht bij de muur te staan. Hoewel er niet veel ruimte was, lukte het met vereende krachten toch het onderstel wat verder van de muur te krijgen. Anders zou het wiel gedemonteerd moeten worden. De tweede poging slaagde. Het andere wiel schoot net onder de dakgoot. Hoewel het geheel strak en stevig tegen de muur stond, heb ik toch maar voor de zekerheid een schor aangebracht. Ik bedoel, ik heb al eens eerder iets op mijn hoofd gekregen en dat was geen vogelpoep. 😅 En ik heb geen zin om ook nog een helm tijdens het werk te gaan dragen.  Maar goed, ik heb weer wat werk in de pocket. Al moet het weer wel wat meewerken.

Geen prioriteit

Wel genoeg tijd, maar het had geen prioriteit. Toen ik de overkapping bouwde heb ik niet alles in één keer goed gedaan. Hier en daar had ik me beperkt tot een oplossing, die weliswaar werkte, maar niet fraai was.
Omdat ze verder geen problemen opleverden, heb ik nauwelijks naar omgekeken. Toch was er iets waar ik niet echt blij mee was. Dat betrof de middelste van de drie steunen, die het dak dragen.
Die steun had ik niet echt in het midden van de constructie geplaatst, direct onder de middelste balk.  Ik keek er telkens naar, maar deed er zo'n 10 jaar (!) niets aan. Tot vandaag.
Eerder had ik bij het oud ijzer een grotere steun gevonden en die apart gelegd. Dat was ook al een paar maanden geleden. Vandaag heb ik dan eindelijk die verkeerd geplaatste steun vervangen door een grotere die in het midden gemonteerd is.
De grotere steun moest wel wat verbogen worden omdat het dak afloopt. Daarna paste de extra steun die de beide zijden met elkaar verbindt, niet meer. Die heb ik ingekort. Hoewel dat steuntje door middel van een pen gat verbinding geplaatst is, heb ik hem na de aanpassing toch maar even gelast.
De grotere steun heb ik nu precies in het midden geplaatst. Omdat hij naast de ander kwam te zitten, kon ik de kleinere verwijderen nadat de grotere geplaatst was. Dus het dakbeschot bleef keurig op z'n plaats. Daarna heb ik de steun zwart gelakt. Klus geklaard.
Toen ik in de loods het lasapparaat tevoorschijn had gehaald, besloot ik ook maar de bankschroef aan te pakken. De staaf waarmee je de bek bedient, viel geregeld op de grond. De staaf loopt door een gat, zodat ie gemakkelijker te bedienen is. Ik heb dit keer de uiteinde voorzien van een lasdruppel. Die zit ook aan de andere kant. Ook dit was zo'n klusje dat al een tijdje op me lag te wachten. Ondanks dat ik heel vaak in de loods bezig ben.

Slachtoffers Gaza

Tot op vandaag zijn in Gaza 37.164 Palestijnen omgekomen. Onder hen ruim 15.500 kinderen. Over hulp aan de kinderen daar heb ik geen enkele organisatie die zich normaliter inzetten voor kinderen gehoord. 😡 Er zijn 147 journalisten omgekomen en/of vermoord.  De Joden willen niet dat nieuws over de oorlog naar buiten gebracht wordt. Ook gezinnen van journalisten worden aangevallen. De journalisten van de MSM houden zich stil over hun gedode collega's. De huichelaars vieren liever de zogenaamde toegenomen journalistieke vrijheid.
Er zijn bijna 200 VN medewerkers gedood. Daarnaast bijna net zoveel Palestijnse VN medewerkers. Op de West Bank zijn bijna 550 Palestijnen door Joodse bezetters en militairen gedood.
Bijna 9.000 Palestijnen worden gevangengehouden. De verliezen aan Joodse kant worden nog steeds gehouden op 1.139 doden op 7 oktober j.l. Het aantal overige slachtoffers, IDF leden, wordt stil gehouden. Wat niet wegneemt, dat dagelijks ook veel Israëli's sneuvelen of gewond raken in Gaza. De Palestijnse verzetsstrijders passen guerrilla tactieken toe. Iets waar het IDF geen ervaring mee heeft. 

Komisch

Het was hier gisterochtend wat druk. Voor de wekelijkse Koffietafel was een koffiemachine gekocht. Die moest natuurlijk door de dames en heer geprobeerd worden. Terwijl een van hen de handleiding hardop voorlas en Sonja de bijbehorende handelingen verrichtte, werd er nogal door elkaar heen gesproken en gehandeld. Een van hen bleef op de bank zitten, want die moet het hebben van al doende leren.
De situatie bij het aanrecht deed me denken aan een schooljuf die haar ukkies iets uitlegde. Kinderen die niet luisteren en met hun handjes overal aanzaten. 😅 
Het was zelfs zo, dat zelfs Max de logeerhond zich bij de demo voegde! Hij lag tot dan wat te suffen. Maar plots stond ie op en liep naar het aanrecht, waar hij geïnteresseerd omhoog keek. Ik vroeg aan de bankzitter : "Moet Max soms ook straks koffiezetten?" Ze zei lachend, dat Max een paar keer zijn naam had horen zeggen. Wat bleek? Op het apparaat zit ook een voorziening om het waterniveau in te stellen. Tot het hoogste niveau, dat met 'MAX' aangeduid is....

Wie wat bewaart

In de naoorlogse periode was er erg weinig geld. Om die reden maakten wij het meeste van onze speelgoed zelf. We zochten hout en spijkers bij de diverse bouwplaatsen. We hadden geen gereedschap. Maar een halve klinker was ook een goede hamer. Vaak moesten we eerst de gevonden spijkers recht slaan. Hout zagen deden we stiekem met het broodmes dat gekartelde randen had. Met een tafelmes werden plankjes gespleten. We waren erg creatief. Niet alleen in het maken van speelgoed, maar ook in het vinden van gereedschap in en om het huis. Een stuk pijp, gestoken in een putdeksel, kon je net zo lang heen en weer bewegen totdat de buis brak. Daarna met een baksteen het plat gebogen deel weer 'rond' slaan. 😅 Dus een ijzerzaag was niet nodig.
Ik denk dat mijn jeugdervaringen op dat gebied mij een stuk creatiever gemaakt hebben. En ik ben me heel goed bewust van de waarde van dingen. Dus ook die van spijkers, schroeven, gereedschap enz.
Vanwege die ervaringen, bewaar ik veel materiaal. Na een klus komt er afval terug. Daartussen bevinden zich ook veel schroeven, bouten en moeren, draden, ringen enz. Er is voor betaald door de klanten, maar die willen dat 'afval' liever niet hebben. Ik wel. Dat 'afval' gebruik ik voor de klussen die ik voor anderen doe. Dat kost hen verder niets, want het heeft mij ook niets gekost. Ze hoeven alleen de speciaal voor de klus gekochte materialen te betalen. Ik reken niet eens een vergoeding voor het heen en weer rijden naar een bouwmarkt of zo.
Van de verwijdere zithoek heb ik nog het een en andere aan steigerhout over. Ik wil daar wat leuke dingen van maken, die ik ga weggeven. Er zijn zoveel mogelijkheden, zoals wandplankjes, kapstokjes, rekjes, voetenstoofjes, krukjes, tafeltjes enz. Een kwestie van even het internet afstruinen voor ideeën. Dus over milieu, duurzaam, hergebruik enz. hoef je bij mij niet aan te komen. Ik weet niet beter. Jongere generaties zijn dat kwijtgeraakt.