donderdag 20 juni 2024

Het rijbewijs

Als buitenlanders hier willen komen werken en het werk vereist bepaalde diploma's, dan wordt er streng gecontroleerd. In veel gevallen moeten zij alsnog een Nederlands diploma behalen. Hun diploma's zijn dan op basis van onvoldoende leerstof (vergeleken met die van ons) gebaseerd.
Hoe anders is het met een rijbewijs. Het is algemeen bekend, dat men in veel landen een rijbewijs kan kopen. Ook in ons landje, als ik de kandidaten van De slechtste chauffeur bezig zie. De C van het CBR staat tegenwoordig blijkbaar voor Corrupt. Wie elders op een ezel, lama of kameel heeft rondgereden of z'n rijbewijs heeft gekregen in ruil vijf kokosnoten of een tros bananen, krijgt hier ook gewoon een rijbewijs. Tenminste, zo ziet het rijgedrag van veel buitenlanders eruit.
De gemiddelde landgenoot begint ook steeds slechter te rijden. Dus vallen deze buitenlanders niet zo op. Als ik naar het centrum of de loods (= via het centrum) rij, kom ik als eerste kruispunt een T-kruising tegen aan het eind van onze straat. Je wilt niet weten hoe vaak ik en anderen daar in de remmen moeten, omdat verkeer van links geen voorrang verleent. Er zijn er die het geen probleem vinden om een ouwe man op een fiets aan te rijden. Oké, het scheelt weer een AOW uitkering, dat wel.
Dat voor het besturen van een snorvoertuig een rijbewijs en helm nodig is en voor zo'n snelle e-bike / fat-bike niet, is ook een scheve situatie. Net zoals dat kinderen op een e-bike / fat-bike mogen rijden.