dinsdag 25 juni 2024

Tropenrooster

Zoals voorgenomen was ik vanmorgen vroeg in de loods. Ik heb geen zin om bij hoge temperaturen mezelf in het zweet te werken. Vandaar.
Af en toe hoor ik mensen klagen over rommel en vooral de hoeveelheid ervan. Ze raken erdoor van streek, Net als ik dus. šŸ˜… Zaak is dan om eerst wat structuur aan te brengen in de chaos. Dus begin ik met het scheiden van de afval in metaal, papier en karton, plastic en restafval. Vaak is er na een klus ook nog een verrassingsdoos annex grabbeldoos met allerlei afval (foto). Dat afval zoek ik dan uit en scheid ik de inhoud naar soort. Met als laatste de doos zelf.  Als ik daarmee klaar ben, oogt het al een stuk rustiger, zonder dat ik de boel al in de daarvoor bestemde containers heb gegooid. Als ik dan per soort afval de vloer vrijmaak door het in de betreffende containers te gooien, houd ik het metaal over. Dat zijn dan meestal losse stukken koper en staal, een rookgasafvoer en een cv-ketel.
De losse stukken (stukken pijp met koppelingen) leg ik op de werkbank. Daarna ga ik de ketel demonteren. De daarbij vrijgekomen stukken worden in de afvalbakken voor ijzer, koper, messing, aluminium en/of het restafval gegooid. Delen die alsnog nader gescheiden moet worden, leg ik ook op de werkbank.
Als de ketel gedemonteerd is, ga ik de delen die op de werkbank liggen demonteren. Vaak is het koppelingen (messing) van koper en staal (cv leidingen) scheiden, een ventilator strippen en/of een gasafvoer slopen. In zo'n afvoer is de binnenpijp meestal van aluminium.
Ter afsluiting veeg ik de loods aan. Ik kon vanmorgen voor 11 uur weer naar huis. Het werk zit er dan weer voor mij op.