woensdag 26 juni 2024

Rusland boycot media

Een aantal mainstream media mag niet meer in Rusland komen, omdat zij alles behalve onafhankelijk nieuws brengen over Rusland en de Speciale Operatie in Oekraïne. De namen die genoemd worden, NOS, AD en NRC, kloppen wat mij betreft. Er zijn natuurlijk meer media die gelieerd zijn aan eerder genoemde. De Stentor bijvoorbeeld is hetzelfde als het AD, maar dan meer regionaal gericht. De genoemde media verzwijgen zaken en brengen halve waarheden en een eenzijdig beeld, bedoeld om ons in te prenten vooral Oekraïne te steunen en Rusland zwart te maken.
Zo schrijven deze media niet over de dagelijkse ontvoeringen van Oekraïense burgers, de verliezen aan Oekraïense zijde (enkel burgerslachtoffers worden genoemd omwille van de steun aan het corrupte land), de verdwenen wapens en miljarden, de pogingen van Zelensky om atoomcentrales in Oekraïne te vernietigen en de terreinwinsten van Rusland. De media doen voorkomen alsof Rusland 'zomaar' met atoomwapens dreigt, terwijl de VS daarover begonnen is. de agressieve oorlogstaal van Macron en Sunak blijft ook uit het nieuws. De reacties van Poetin daarop worden breed gebracht alsof die ook uit de lucht zijn gevallen.
Ook de voortgang rond de BRICS die een groot gevaar is voor de Amerikaanse dollar en economie, krijgt hier nauwelijks aandacht.
Voor het nieuws uit die regio lees ik zelf liever een aantal onafhankelijke media, die vooral in Azië en Zuid Amerika hun kantoren hebben. De meeste westerse media volgen dezelfde lijn als die van de geboycotte. Er zijn ook bloggers en gebruikers van o.a. Instagram en TikTok die meer onafhankelijk nieuws vertellen. Aan hun nieuws hecht ik meer waarde dan aan dat van de nationale zenders en media.
Er zijn zelfs onafhankelijke zenders in Amerika, die betrouwbaar nieuws brengen. Hier probeert men dergelijke zenders (ON!) te weren.
Terwijl in andere landen de media en overheden druk doende zijn met het grote corona schandaal, is he tin ons landje stil.