donderdag 13 juni 2024

De rechtsstaat wankelt?

Een definitie zegt het volgende : een rechtsstaat is een staat waarin vrijheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid voor de burger de hoogste prioriteit heeft. De burger krijgt bescherming van zijn rechten en vrijheden, tegen medeburgers én tegen de overheid.
Ze wijzen naar elkaar, Links en Rechts. Maar voor mij zijn ze samen schuldig. Rechts groeit vanwege de Linkse politiek. Als die politiek oké zou zijn, dan zou Rechts kansloos zijn en andersom.
Het onderwerp kwam plots in de schijnwerpers te staan na de verkiezingswinst van de PVV. Een direct gevolg trouwens van de linkse politiek van Rutte. Ik zie niet in waarom de PVV een gevaar voor de rechtsstaat zou zijn. Het volk kiest immers en de meerderheid van het volk bepaalt uiteindelijk wat de rechtsstaat inhoudt. Niet de bestaande wetten, want ook die moeten met hun tijd meegaan, veranderen dus. Nieuwe technologie, maatschappelijke situaties enz. eisen dat nu eenmaal.
Zelf vind ik dat de rechtsstaat geweld aangedaan is door de kabinetten van Rutte. En dan vooral de laatste twee. Die kabinetten hadden geregeld lak aan de rechtsstaat. Ze overtraden geregeld de regels en hadden trekken van dictatuur, door eigengereid optreden. De Tweede Kamer werd geregeld uitgeschakeld en de rechten van de burgers geschonden. Ja, de rechtsstaat wankelt. Ook dat is een gevolg van Ruttes politiek en niet dat van de PVV en/of andere rechtse partijen.
De benadering door de reguliere media komt overeen met die van de zogenaamde terroristen. Men voert een politiek die weerstand oproept. Maar als de mensen zich verzetten, zijn ze staatsgevaarlijk of zelfs terroristen. Veel 'terroristische groeperingen' zijn ontstaan vanwege de westerse politiek met Amerika en Engeland als initiators. Met andere woorden : de klagers genereren zelf de gevaren voor de wereldbevolking.