dinsdag 18 juni 2024

Onder vier ogen?

Een paar keer heb ik tijdens mijn loopbaan een schaamteloze situatie meegemaakt, waarin leidinggevenden personeel in bijzijn van andere personeelsleden schoffeerde. Het gebeurde tijdens vergaderingen en een presentatie. Het is mij zelf ook overkomen.
Wat mij in op één na alle gevallen opviel was dat een aantal leidinggevenden alleen onder vier ogen excuses wilde aanbieden. Dat was in mijn geval ook zo. Maar dat heb ik geweigerd. Ik was en ben nog steeds van mening, dat excuses net als de schoffering ook publiekelijk gemaakt moeten worden. Maar zo flink waren die leidinggevenden niet.
Ik moest eraan denken, toen ik las over het gesprek tussen Mark Rutte en Viktor Orban. Mark Rutte heeft het Hongarije van Orban en diens homo politiek op nogal grove wijze publiekelijk veroordeeld. Nu zou dat onder vier ogen recht getrokken zijn, omdat Rutte per se NAVO baas wil worden. Hij moet daarvoor unaniem gekozen worden door de lidstaten. Ik zou het een grote misser van Orban vinden, als dat via een excuus achter egsloten deuren plaatsvindt. Ik zou van Rutte geëist hebben zijn excuses ook in het openbaar te maken en niet alleen onder vier ogen.