woensdag 5 juni 2024

Politieagentje spelen

 Op zich is de uitdrukking 'politieagentje spelen' al een negatieve aanduiding van iemand, die geacht wordt te dienen en te beschermen. In het begin van mijn loopbaan kwam ik ze geregeld tegen : leidinggevenden die politieagentje speelden. Zij maakten misbruik van hun plaats in de hiërarchie van de organisatie. Ze speelden baasje. Ik heb ze van het ergste soort meegemaakt. Zij sloegen geregeld dreigende taal uit tegen medewerkers. Niet dat die zo dwars lagen, maar louter bedoeld om hen naar het baasje te laten luisteren. Vaak kwam het woord 'ontslag' aan te pas. Een van hen zei standaard dat je anders de vacatures in de krant van zaterdag moest gaan lezen. Dat soort gedrag is wat mij betreft een teken van zwakte, angst en onkunde.
Ik heb het niet alleen in dagelijkse situaties meegemaakt. Ook ten tijde van de functionerings- en beoordelingsgesprekken. Veel leidinggevend laten een medewerker in het hol van de leeuw komen. Ofwel : bij de baas op kantoor. Zo heeft de baas een thuiswedstrijd in een gesprek dat juist bedoeld is om de bezoeker (nog) beter te laten functioneren. Afgezien van de thuiswedstrijd, verandert het baasje plots in een rechter, die een beklaagde tegenover hem heeft zitten. Zo'n hij-tegen-mij opstelling is ook uit den boze. We moeten toch zeker samen het werk doen? Maar neen, wat de baas doet is goed en dus niet voor opbouwende kritiek vatbaar. Ga eens naast elkaar zitten in een neutrale omgeving. Bij voorkeur buiten het bedrijf. Geef de medewerker alle tijd om het gesprek voor te bereiden.
Vaak is dat soort baasjes prima voorbereid en heeft ie jou op de valreep zijn bevindingen gegeven. Soms krijg je zijn visie pas te lezen of te horen als je op het bankje zit. Dit soort overvaltechnieken komen helaas ook voor.
Net zoals het niet willen corrigeren van een verkeerde visie. Zo krijg je als baasje mensen tegen je, terwijl je ze juist hard nodig hebt om je eigen functioneren succesvol te maken. Baasjes bestaan, maar ze zouden coaches moeten zijn in leiden, begeleiden, faciliteren, motiveren en enthousiasmeren.