woensdag 15 mei 2024

Ouder worden

Wat een weer gisteren. Voor mij is het al snel te warm. Ik word er futloos van. Als ik dat laat blijken, dan kijken veel mensen mij wat vragend aan. Ze zien iemand met een tropisch uiterlijk, die niet tegen de warmte kan. 😁 Maar het is nu eenmaal zo. Afgelopen weekend werd mij naar mijn leeftijd gevraagd. Ik zal zelf niet snel de vraag "Hoe oud bent u?" aan iemand stellen. Ik  vraag dan liever naar iemands leeftijd. Dat klinkt wat aangenamer. Het komt trouwens zelden voor dat ik naar iemands leeftijd vraag.
Toen ik mijn leeftijd noemde (driekwart eeuw!), werd er een beetje flauwtjes gelachen. Alsof ik een grapje maakte. Omdat ik er zelf serieus onder bleef, veranderde het lachje in een wat verbaasde blik. Meneer zelf was pas 66, maar kwam bij mij over als ver in de 70. Dat kwam vanwege zijn fysiek. Hij bleek nog maar een halve long of zo te hebben. Hij zit erg veel. Vandaar zijn wat 'ouwelijk' bewegen.
Hij vroeg mij naar mijn activiteiten. Ik sloot de opsomming af met de mededeling, dat ik onlangs ook nog op een dak van een huisje bezig was. Daar werd meneer toch wel even stilletjes van. Maar misschien omdat ie dacht : "Welke idioot van die leeftijd doet nou zoiets?" Ik dus, zegt deze idioot. 😀
Toch raak ik me er steeds meer van bewust, dat ik voorzichtiger moet zijn. De metaalsplinters in mijn oog was ook weer zo'n signaal. In de meeste andere situaties zijn het mijn spieren die de signalen van 'Doe dat maar niet meer' aangeven.
Mijn geheugen was al slecht, maar wordt ook merkbaar nog minder. Soms kan ik niet eens op een gewoon woord komen. Om mijn grijze denkvermogen wat fit te houden, maak ik dagelijks wat kruiswoordpuzzels. Ik loop en fiets veel en let op mijn eetgewoontes. Dat laatste is nogal lastig vanwege mijn slechte geheugen. Maar dan pakt het wel telkens weer positief voor mij uit! 😆 Zo hebben de nadelen van het ouder worden ook z'n voordelen. Ik hoor als semi-dove alleen het voor mij noodzakelijke en vermijd de rest. Maar dat schijnt altijd al het geval te zijn. Maar er zijn nog veel meer dingen, die het leven gedurende het ouder worden ook aangenamer maken.