woensdag 22 mei 2024

Lullige situaties

Het is mij tijdens mijn loopbaan een paar keer overkomen, dat personeel van een opdrachtgever kritiek kregen. Dat had te maken met mijn manier van werken en de resultaten die ik behaalde. Ze werden vergeleken met die van het eigen personeel in gelijke functies. Met gevolg dat men (= directieleden) bepaalde uitspraken deed en maatregelen trof.
Zo kwam na mijn komst een hoofd ICT qua kennis en vaardigheden erg incapabel over. Hij was een halfjaar eerder nog verkoper en is toen weggepromoveerd(!) naar de afdeling ICT, want (ik citeer) “daar gebeurt toch nooit wat.” Iets dat erg veel zegt over de visie van de directie.
Toen het hoofd daar weggehaald werd, gaven een paar andere medewerkers van dat bedrijf mij de schuld. Terwijl ik me nooit negatief geuit heb over het hoofd. Tegen mij had het hoofd zelf al een keer gezegd niet voor de functie die hij had geschikt te zijn. Dat was toen ik hem gevraagd had of ie over mijn schouders wilde meekijken en meeliften om meer kennis en ervaring op te doen.
In twee andere situaties werd tijdens een (stuurgroep) vergadering door een directeur aan een leidinggevende / projectmanager gevraagd hoe het kan dat iemand (er werd naar mij gewezen en mijn naam genoemd) die pas binnen het bedrijf is al zo snel resultaten had geboekt terwijl het hem die ruim 10 jaar bij het bedrijf was nog steeds niet lukte… Ik voelde me toen wel erg ongemakkelijk, omdat de man in kwestie publiekelijk in zijn hemd werd gezet. Ook daarvan kreeg ik later van anderen (niet aanwezig op de vergadering) de schuld. Als enige reactie vroeg ik dan mij even recht in de ogen te kijken om vervolgens mijn schuld te ontkennen. Ik ben niet ergens gekomen om heibel te gaan maken.
Ik zou eerder zo'n opmerking onder vier ogen besproken hebben met de betreffende medewerker en afspraken maken over verbeteringen in de vorm van opleidingen. De directie / leiding is immers mede schuldig aan situaties, waarin personeel functies bekleden waarvoor ze niet geschikt zijn.
Maar misschien hadden de anderen gelijk. Misschien had ik veel minder gebruik moeten maken van mijn kennis en vaardigheden en minder mijn best moeten doen.